Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18777921 www.bgdnes.bg

Екстрадират българин, ужилил германци

*Поредният разследван от прокуратурата в Бамберг

*Методи Врашков управлявал кол-центрове, които заблуждавали клиенти, че случайно губят хилядите евро

Да бъде екстрадиран в Германия българин, разследван за киберизмами! Той е сред лидерите на престъпна банда, ужилила 16 немци за стотици хиляди евро. Решението за предаването на Методи Врашков взима Софийският градски съд, научи "България Днес".

Реклама

За Врашков е издадена европейска заповед за арест от прокуратурата в Бамберг. От няколко години тамошните следователи се занимават с разнищването на престъпна организация от българи, които зграбват милиони, като навиват наивни жертви да инвестират във финансови инструменти.

Още през 2022 г. антимафиоти, съвместно с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и в координация с Евроджъст, разбиват бандата. Установено е, че тя е изградила стройна и йерархична структура и е използвала конспиративни похвати, за да се прикрива.

През платформи за трейдинг в интернет киберспециалистите се обръщали към немски граждани и други лица от Германия с предложения за търговия с различни финансови инструменти. По телефона ги убеждавали да инвестират пари, като им обещавали големи печалби. След като получели парите по сметките си, те не били използвани за инвестиции, а били присвоявани.

За да преметнат жертвите си, мошениците създават програма, чрез която симулират търговия с финансови инструменти. Предлагали проследяване на резултатите, а загубата на инвестицията изглеждала като случайно събитие. Тази симулативна дейност е осъществява чрез кол-центрове в различни страни, включително и в България. Работещите в тях комуникирали лично с пострадалите. Представяли се с имената Едвард Диркман, Доминик Кадер, Бенедикт и Филип Циглер, разкриват разследващите.

За Врашков се твърди, че е имал ръководна роля в престъпната дейност и е бил мениджър на кол-центрове, като предоставял интернет платформите за търговия, телефонни номера, VPN достъп и депозитарни сметки. Освен това отговарял за счетоводството, администрирането на депозитите и изплащането на сумите. Плащал на брокерите в центровете и получавал около половината от печалбата. Босът и аверите му премятат 16 души, от които заграбват над 163 хил. евро, пресмятат следователите. По техни данни шашмите са ставали в периода от август 2020 г. до март 2022 г. в градовете Дрезден, Фрайбург и Хофбибер.

Най-малко две спецакции са извършени в София за пресичане на киберизмамите, като според запознати нанесените щети са за милиони. При тараш в столицата са претърсени девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и суми над 200 хил. евро. Софийската градска прокуратура иска от съда запор на автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

Реклама

При претърсването в жилището на Врашков са открити различни електронни устройства като флашки, сим карти, камера и др. Предвид, че престъпленията са осъществявани с подобни устройства, родните магистрати решават да предадат на немските разследващи събраните доказателства и вещи.

Самият Методи Врашков моли Темида да не го екстрадират. Той и защитата му посочват, че ако са извършвани престъпления, то това е ставало от територията на България. Затова предпочита да бъде разследван у нас. Не на това мнение е съдия Виктор Чаушев. Според него измамите са извършени и довършени на територията на Германия и именно местни граждани са заблудените. Затова постановява предаването на нашенеца. Срещу него не се водят други разследвания в България. Немската страна е дала гаранция, че ако бъде осъден, Врашков ще бъде върнат да си изтърпи наказанието в родината. Срещу него не са водени и не се водят наказателни производства, сочи справка в регистрите.

По схемата на Гал Барак

Разследваната схема прилича точно на тази на Гал Барак. Известният като "Вълка от София" пристига у нас през 2014 г. и регистрира фирми за търговия с финансови инструменти. Смята се, че от аферата са пострадали хиляди европейци, които са загубили над 100 млн. евро. Барак е задържан у нас през 2019 г. и предаден на австрийските власти.

След като балонът гръмва, става ясно, че около 5000 българи, работили в кол-центровете, са заплашени от екстрадиция и съд. Случва се да искат предаването на майка със 7-месечно бебе. Пловдивчанинът Иван Тилев разбира, че го търсят, когато отива да си подновява задграничния паспорт. Така го осведомяват, че за него е издадена Европейска заповед за арест.

Реклама
Реклама
Реклама