Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18777988 www.bgdnes.bg

Червения пират изчезва след лечение в психиатрия

Магистрати и политици са в опасност 

Съдия Владислава Цариградска обръща внимание за липсата му на Софийската районна прокуратура

Червения пират Илко Захариев е изчезнал след лечение в бургаска психиатрия! За липсата на обвинения за заплахи, отправяни към магистрати и политици, съобщава съдия Владислава Цариградска. Тя обръща внимание за липсата на заподозрения в искане до Софийската районна прокуратура, съобщава "Сега".

Реклама

Захариев за последно е лекуван в психиатрия в Бургас, след което следите му се губят. Соченият от МВР и прокуратурата за Червения пират е обвинен, че заплашвал магистрати и политици. Първоначално е отправял закани първоначално на близки и съседи, а след това - към публично известни личности. Заплахите са били групирани в десетки мейли и изпратени наведнъж към множество адреси. Съдът прие, че отправените заплахи не могат да възбудят основателен страх да бъдат реално осъществени. Затова го освобождава от ареста. Междувременно на Захариев е изготвена съдебно-психиатричната експертиза и той е пратен за лечение в болница.

Една от мишените му - съдия Владислава Цариградска, разбира, че след лечението Червения пират е освободен, а в последните дни следите му се губят. Той е изчезнал безследно и обявен за издирване от баща му.

Ако Илко Захариев е единственият извършител, каквато версия поддържат прокуратурата и ГДБОП, то всички заплашени са в опасност. А ако има поръчители, самият Захариев би бил в опасност с оглед рисковете да ги разкрие, предупреждава Цариградска.

От искането й става ясно още, че прокуратурата е ползвала експерти със съмнителни качества за психолого-психиатричната му експертиза. Не е проведен следствен експеримент, който да докаже дали обвиняемият изобщо е способен да разпрати имейли.

По информация на съдийката едното вещо лице е станал доктор в "библиотекарския" университет, а доцентската му степен е от Колежа по туризъм в Благоевград по специалност "Здравословни и безопасни условия на труд в сферата на туризма". Ползваният от прокуратурата експерт психолог пък имал опит в подбора на кадри, работещи в екстремални условия, но не и в оценката на рисково поведение на лица със съмнения в психичната им годност.

Според Цариградска от съдържанието на заплашителните писма и човек без специални знания може да стигне до извода, че техен автор са различни лица. "Част от техническите данни, събрани от доставчика на електронната поща Google, също разколебават версията неуравновесен и болен човек, водещ скитнически начин на живот край гробищата, сам да е регистрирал акаунти, след като за един от тях е посочено, че е регистриран чрез телефонен номер от Нигерия, започващ с префикс +23", се разбира от документи от разследването.

Засега следователите работят по единствената версия, че Захариев е автор на заплахите. От закупени две мобилни устройства са изпращани десетки заплахи до известни личности като различни магистрати, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, неуспелия ротационен премиер Мария Габриел, ад хок прокурора за разследване на главния прокурор Даниела Талева, бизнесмени, адвокати и др.

Четете още

Червения пират излиза от ареста

Червения пират излиза от ареста

Ето кой е червеният пират. Той: В ареста са под моето ниво (снимки)

Ето кой е червеният пират. Той: В ареста са под моето ниво (снимки)

Реклама
Реклама
Реклама