Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18795765 www.bgdnes.bg

(ОБЗОР) Ето кои оцеляха при атентати

Атакуват ги с бомби, гранатомети и пушки

Доктора и Алексей Петров елиминирани при втори опит, Радо Слънцето, Баретата, Жоро Шопа, Куката се разминават като по чудо

Някои бандити и бизнесмени оцеляват при атентати, други смъртта ги застига, но при следващ опит. Тези, които са нарочени да бъдат елиминирани, биват атакувани с гранатомети, пушки, автомати и с бомби, но често оцеляват като по чудо. Ето едни от най-известните ни ъндърграунд герои, които са се измъкнали под дъждовете от куршуми и осколки от бомби.

Реклама

Най-пресният случай е този с Димитър Стоянов - Митко Русия и сина му Константин. Баща и син бяха простреляни на охраняем паркинг в столичния кв. "Младост" в неделя вечерта. Двамата се успели, незнайно как, да се доберат до МБАЛ "Св. Анна". Митко Русия е прострелян в гърдите и е в критично състояние, а синът му е улучен в челюстта.

Това не е първият опит за покушение срещу ъндърграунд героя. Русия беше прострелян и през 2016 г. в кв. "Младост". Тогава стана ясно, че се е занимавал със сводничество и е криминално проявен. При екшъна тогава от видеокамери се вижда, че Русия е карал кола с полицейски стикери. В миналото има и още един опит за убийство срещу него, но тогава се измъква без драскотина.

Вече покойният бизнесмен Алексей Петров също се спасява при два атентата. Първият срещу бившата барета и сътрудник на ДАНС е на 15 август 2002 г. Тогава Петров е прострелян в гърдите и в крака с автомат в района на басейн "Спартак". Нападателят се измъкна и до ден днешен не е ясно кой е. Сред версиите за покушението бяха разчистване на сметки при преразпределението на охранителния и застрахователния бизнес, но това остана в сферата на спекулациите.

Вторият неуспешен опит за ликвидирането на Алексей Петров бе на 29 октомври 2015 г. Тогава срещу автомобила му беше стреляно с гранатомет. Бронираната кола понесе сериозни щети, близо до дома му в кв. "Кръстова вада". Петров се измъкна отново, но на 16 август 2023 г. бе ликвидиран по пътеките на планина Витоша.

През 2003 г. Иван Тодоров-Доктора попадна в класацията на оцелели след атентати. Доктора оцелява по чудо, след като на 18 април мерцедесът му е взривен на столичния булевард "Цариградско шосе".

Реклама

Загива шофьорът му Йордан Пасков. При разследването е установено, че бомбата, която е задействана дистанционно, е поставена под предната дясна седалка, където обичайно се вози Доктора. Точно в този ден обаче Тодоров решава сам да шофира мерджана, което го спасява от сигурна смърт.

3 години по-късно обаче, на 22 февруари 2006 г., Доктора е ликвидиран посред бял ден на ул. "Червена стена" в столичния кв. "Лозенец". Тодоров и шофьорът му Васил Михайлов пътуват с черен джип "Порше Кайен", когато върху тях се изсипва дъжд от куршуми. Килърите стрелят с автомати и убиват Доктора на място.

Несебърският бос Димитър Желязков - Митьо Очите извади късмет и оцеля при няколко опита за убийство. През ноември 2001 г. взривиха колата на боса, която бе паркирана пред дома му в Несебър.

Очите не пострада, но в колата бомба загина неговата съпруга Тянка, която е и майка на голямата му дъщеря Станислава. Това бе първият опит за покушение срещу ъндърграунд боса. После следва така известната престрелка между кримки, в която са замесени Очите и Божидар Кузманов - Божо Кравата. На 8 юни 2016 г. в заведение "4 you" в Слънчев бряг Очите със свои гардове се насочва към Божо Кравата и хората му, но сериозно подценява ситуацията. Вместо да ступат конкуренцията в ръкопашен бой, той и хората му получават дъжд от куршуми. Очите е тежко ранен и се бори за живота си, а гардът му Александър Алексиев - Сашо Водолаза, е убит. Лекарите спасяват живота на Очите, но той остава с хроничен проблем в областта на уретера.

През 2013 г. друг кримибос влезе в хрониките на оцелели след атентата. Става въпрос за Радостин Бързанов, по-известен като Радо Слънцето. Покушението срещу Слънцето става през юли, когато под колата му, паркирана пред "Какао бийч" в Слънчев бряг, избухва бомба.

Според разследващите поръчката е дело на местна банда, но това не се доказа. Слънцето беше разпитан непосредствено след инцидента. След покушението Бързанов се погрижил за сигурността си и си взел бронирана кола. Слънцето гравитираше около ВИС и ВИС 2. Той бе главен охранител на Васил Илиев, а впоследствие и на Георги Илиев.

През 2014 г. Георги Семерджиев, известен като Жоро-Шопа, бе прострелят с 4 куршума до хотел "Хемус" в столицата. Кримката оцелява след няколко операции и оттогава никой не се е опитвал да го ликвидира. Шопа е сочен като приближен на Евелин Банев -Брендо. За него се твърди, че преди години е бил бодигард на Брендо, а с течение на годините се е издигнал като негов бизнес партньор. Семерджиев обаче няма криминални регистрации в полицията.

Един от най-известните ъндърграунд герой - Златомир Иванов - Златко Баретата, също остава в историята, след като оцеля след дъжд от куршуми.

През 2013 година кримигероят бе прострелян с няколко куршума пред главния вход на Съдебната палата в центъра на София, докато отива на заседание по воденото срещу него дело за тартор на организирана престъпна група. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му - Атанас Станков, който единствен успя да отвърне на огъня. Баретата бе улучен с общо четири куршума, но успя да се придвижи няколко метра с помощта на гардовете си, които го оставиха в преддверието на палатата, така че да е защитен от стената.

Срещу бандита бе стреляно с малокалибрена пушка с оптически мерник от таванско помещение, намиращо се в сградата на бул. "Витоша" точно срещу Съдебната палата. След като професиналният наемник стреля, драсва клечката на помещението, за да заличи следите си. Той така и не бе заловен.

Камен Балбузанов - Куката се разминава два пъти със смъртта. На 20 ноември 2009 г. привечер срещу него беше извършен опит за покушение в плевенско кафене. Куката остана жив, но беше приет в плевенската болница с четири огнестрелни рани - в дясното рамо, дясната ръка, десния крак и в лявото бедро. За атентата беше арестуван Георги Петков-Дачи от бандата на "Килърите", който получи 20 години решетки за несполучливия опит за убийство.

Балбузанов успя да оцелее и при друг атентат, този път пред дома му в Плевен. Когато Куката отключва входната врата на сградата, в която живее, зад него се приближава мъж, облечен целият в черно и с автомат в ръцете. Само от метър-два бандитът открива огън, но Куката успява да избегне всички куршуми като нинджа. На местопрестъплението пристига полиция, но впоследствие така и няма обвинени.

 Киро Японеца е гръмнат в главата

Кирил Киров, известен в кримисредите като Киро Японеца, е истинско медицинско чудо, защото при покушението срещу бандита през 2005 г. е уцелен в тила с малокалибрена (флоберова) пушка. Оръжието и начинът на атентата са аналогични с убийството на Илия Павлов. Това даже породи спекулации, че вероятно срещу двамата е стрелял един и същ наемник, но тази версия не бе потвърдена или отхвърлена.

През нощта на 9 април 2005 година Японеца влиза в недовършената сграда на бул. "Васил Левски" в столицата. Постройката е част от мащабния строителен бизнес, който развива Киров. Пуснал е шофьора и охраната си, излизайки от сградата, е прострелян от атентатор, който се крие в паркиран насреща микробус. Куршумът с калибър 0.22 попада в тила му и засяда във венозните синуси, които са в тилната част на главата. Има и пръснати парчета от черепа след изстрела. Това е възможно най- опасното място да бъде улучен човек в главата, но Японеца се оказа по-корав, отколкото си мислеха всички и оцеля по чудо. Все още има фрагменти от куршума в главата, но е жив и здрав и с целия си разум.

Четете още

Пепи, който полетя от 7-ия етаж, се прибра у дома

Пепи, който полетя от 7-ия етаж, се прибра у дома

Легендарна БГ певица оцеля в ураган в САЩ

Легендарна БГ певица оцеля в ураган в САЩ

Реклама
Реклама
Реклама