Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18803816 www.bgdnes.bg

Полицията в Южна Африка: Нямаме нови следи за убийците на Къро

Разследването продължава, но от килърите няма и диря, ченгетата разполагат само със снимка на двама от тях

Към този момента нямаме нови следи, по които да работим във връзка с убийството на Красимир Каменов-Къро, жена му Гергана, бодигарда и детегледачката им. Това каза капитан Ван Вик от Южноафриканската полицейска служба пред "България Днес".

Реклама

Ченгетата в Кейптаун, Република Южна Африка, където бе разстрелян Къро, уточняват, че засега разполагат само със снимки на двама от килърите, но от тях няма и следа. Също така все още не са идентифицирани. Това от своя страна усложнява работата на разследващите. Обикновено колкото повече време заподозрените са в неизвестност, толкова по-трудно е залавянето им.

Въпреки очевидните спънки в нищенето на случая южноафриканските полицаи не се отказват и продължават да търсят нови следи, които да ги отведат към убийците. На този етап се знае как изглеждат само двама от заподозрените за масовия разстрел. Смята се, че общо 6 души или повече са отговорни за смъртта на кримифамилията.

Казано с две думи, убийците се измъкват, следите изстиват, а разследващите в Кейптаун се надяват на някакво чудo, за да разнищят случая.

Припомняме, че четирите окървавени тела на Къро, Гергана, Деан и детегледачката им бяха намерени с вързани зад гърба ръце, стегнати със свински опашки, на 25 май миналата година. По неофициална информация поръчковите килъри нахлуват в скъпарския имот на Къро, облечени в униформите на ДЕА - американското полицейско звено за борба с наркотиците. Именно този факт обяснява защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, поръчковите убийци ги ликвидират от упор. Интересното е, че въпреки събарянето на входната врата съседи на Каменов разказват, че не са чули нищо. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжия със заглушители.

Над 10 месеца след показния разстрел местната полиция показа снимки на двама от килърите, които ченгетата са успели да извадят от пътна камера. Това съобщи тогава говорителката на полицията в Кейптаун - Анелисиве Маняна.

Реклама

"Двамата заподозрени са шофирали автомобил, който е бил на мястото на убийството", категорична бе Маняна.

Според информацията след разстрела на четиримата българи шестима заподозрени са забелязани да бягат от местопрестъплението със син и бял автомобил.

Една от водещите версии за убийството на бившия висаджия е търговията му с диаманти. Възможно е да е прекрачил нечия територия и това да е коствало живота му. Другата водеща версия е, че Къро е ликвидиран, защото е разполагал с компрометираща информация за много български политици, които са по високите етажи на властта. Дали ченгетата в Кейптаун ще стигнат до истината, не е ясно, но е малко вероятно, както смята и един от водещите криминални експерти в Южна Африка - Вилем Елс (виж карето).

 Корупция и "изпускане на топката"

Според криминалния експерт Вилем Елс Красимир Каменов беше сред няколкото издирвани престъпници, които са избягали от закона и са се укрили в Република Южна Африка с помощта на самите власти.

Ако има намеса при укриването на Къро от страна на високопоставени лица в Южна Африка, то тогава те не биха желали случаят да бъде разкрит, защото евентуално имената им могат да изскочат по време на разследването. На това мнение е Елс, както и запознати със случая у нас криминални експерти. Напълно е възможно дори и да има улики или някакви следи, ченгета да са ги укрили. Същото се отнася и за разбития сейф в дома на Къро, от който предполагаемо са изчезнали много документи. В тях се твърди, че е имало компрометираща информация за български политици, съдии и прокурори, но също така е възможно и в някои от документите да са фигурирали и имената на властимащи в Република Южна Африка. Според журналисти и криминални експерти в Кейптаун е възможно полицията да е иззела тези документи, а да твърди, че това са направили убийците. Друго, което навежда на тази мисъл, е фактът, че за разбития сейф се разбра над една седмица след четворното убийство. Чак тогава разследващите там решиха да споделят, че е имало въобще сейф.

Вилем Елс твърди, че южноафриканските ченгета често "изпускат топката", когато трябва да залавят издирвани престъпници. Каменов е можел да продължи да живее в Южна Африка незабелязан, ако не е била смъртта му, или са знаели, но са си траели, обяснява още той.

"Корупцията, неуспехът да се наложи върховенството на закона и отслабването на лидерството са сред причините транснационалните престъпници да търсят убежище в Южна Африка", обяснява експертът.

"Имаме много закони, но изглежда, че вече нямаме капацитета да ги прилагаме тези закони. Корупцията също е причина международните престъпници да идват в Южна Африка, защото не се страхуват от екстрадиране или залавяне. Правоохранителните органи вече не са това, което бяха, и не представляват това, което трябва да бъдат. Престъпниците виждат тези вратички и идват в страната", категоричен е Елс пред медиите в Република Южна Африка.

Специалистът е един от хората, които помагат на местната полиция в издирването на бандитите, които ликвидираха Къро. Също така Елс помага и в залавянето на издирвания за геноцида в Руанда Фулгенс Кайшема, който беше заловен часове преди Къро да бъде убит.

а

текст под снимка:

10-11-01 - 

10-11-02 - 

10-11-03 - 

10-11-04 - Професионалните убийци решават да оставят децата живи

Четете още

Дъщерята на разстреляния Къро станала балерина, 15-годишната Кая вече живее в Америка

Дъщерята на разстреляния Къро станала балерина, 15-годишната Кая вече живее в Америка

Застреляният Къро въртял бизнес с диаманти за милиони

Застреляният Къро въртял бизнес с диаманти за милиони

Ето двама от килърите на Къро

Ето двама от килърите на Къро

Убийците на Къро се измъкват

Убийците на Къро се измъкват

Реклама
Реклама
Реклама