Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18828278 www.bgdnes.bg

Само Иванчева остана в затвора по случая "Младост"

  • Посредникът Петко Дюлгеров тихомълком си излежал присъдата
  • Комисията за Нотариуса в НС може да разпитва в сливенския пандиз бившата кметица

Екип на "България Днес"

Десислава Иванчева остана единствената, изтърпяваща присъда в затвора по корупционната афера в столичния район "Младост"! След като съдът пусна предсрочно заместничката й Биляна Петрова, се оказва, че и посредникът в схемата Петко Дюлгеров вече е на свобода! От Министерството на правосъдието потвърдиха пред "България Днес", че Дюлгеров си е излежал наказанието в края на април т.г.

Реклама

Някогашният кмет на района Петко Дюлгеров успява да съкрати част от 4-годишната си присъда с работа. Според запознати той се е подвизавал като помощник в медицинския пункт на панделата и е раздавал хапчета на болните си съкилийници. Самият ексуправник също се оплакваше от болежки по време на шумното дело. Той искаше по-лека мярка, за да пътува до Турция и да си оперира очите.

Именно около очната операция се завърта и историята с подкупа, даден от строителния предприемач Александър Ваклин. Според първоначалните показания на Дюлгеров Ваклин се е свързал с него, защото имал проблем с придвижването на преписка. Двамата се уговорили Дюлгеров да му помогне срещу сумата от 14 хил. евро. Лечението струвало 15 хил. евро. Иванчева трудно се навила на среща, защото бизнесменът завел административно дело срещу нея. В хода на процеса Петко Дюлгеров се отрича от обясненията си пред ченгетата.

След като се озовава на свобода, той предпочита да не се показва особено и дори съседите му рядко го виждат. Междувременно комшии на Биляна Петрова разкриват, че я засичат да куцука с бастуна си около блока. Заместничката на Иванчева получи 5 г. затвор, но преди месец апелативните съдии от Бургас я пускат предсрочно. Освен че се е поправила зад решетките, те отчитат и влошеното й здраве. Медиците откриват тежка форма на остеопороза и десетки натрошени кости. Предполага се, че до тежкото състояние се е стигнало заради липсата на светлина в килията. Откакто е на свобода, Петрова се занимава с бюрокрацията - ходи да се регистрира в бюрото по труда, да си оправя личните документи и т.н.

Това изглежда като далечна мечта за Иванчева, на която остава още около година в зандана. Тя е осъдена на 6 г., но от тях 8 месеца прекарва в кауша и около 2 г. и половина под домашен арест. Магистратите я пускат под гаранция, защото забременява ин витро, но щастието й не трае дълго. Седмица преди малкият Валентин-Александър да навърши годинка, съдебната охрана я прибира в Сливенския затвор.

В последните месеци Иванчева отнася наказание, защото, докато е прекъснала присъдата си за няколко дни да лекува ендокринните си проблеми, е отишла на зъболекар и е дала интервю, без да има разрешение. Заради наказанието в следващата година няма да може да мине на лек режим. Бившата кметица има аденом на хипофизата, който се увеличава, тъй като не й дават лекарства в килията. Освен това страда от пародонтоза, откриват й и астма. Скоро тя ще може отново да се пробва за предсрочно освобождаване, но надеждите й не са големи.

Заради отдалечеността на женския затвор от София близките й трудно ходят на свиждане, а възрастната й майка Любка избягва да води малчугана в затвора. Причината е, че в панделата няма нито чакалня, нито условия за хранене, нарушава му се и режимът за сън. Освен това след всяка среща с дни наред той пита "Къде е мама?" и плаче за нея, разказват приближени.

Реклама

До Сливен може да се наложи да пътуват депутатите от временната парламентарна комисия, която проверява връзките и зависимостите на групите около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото в съдебната система. Иванчева поиска да бъде изслушана заради участие на някои магистрати от делата й в схемите на Еврото и Нотариуса и заради вероятни измами с имоти в подопечния й някога район.

"Или трябва да стигнем до Сливен, или да попитаме дали може да използваме скайп или друга видеовръзка", обяснява председателстващият комисията Маноил Манев от ГЕРБ на последното заседание в четвъртък. Той съобщава за отговор от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, според който няма да е възможно бившата кметица да бъде докарана за изслушването в парламента.

Съществува и вариант за видеовръзка, но разпореждането за изслушванията по скайп по принцип е в ръцете на съда, обяснява председателстващият. По случая ще трябва да се произнесат юристи за възможността дали директорът на ГДИН може да разреши подобен видеоразговор. За изслушването на Иванчева комисията ще вземе решение при следващия председателстващ на следващо заседание. В комисията вече беше препитан чрез видеовръзка банкерът Цветан Василев.

Бабата гледа детето на вилата

На вилата си в Балкана прекарват лятото малкият Валентин-Александър, който скоро ще стане на 3 г., и баба му Любка. Момченцето е палаво, но бабата успява да припка около него и да се грижи в отсъствие на майка му.

Преди броени дни тя получава обаждане от социалните заради появили се информации, че Биляна Петрова гледа детето на окошарената кметица. "Няма нищо подобно, на вилата сме, аз си го гледам, дай Боже да съм добре. От време на време при нас идват роднини", вайка се Любка Иванчева. С дъщеря й недоумяват как институциите се сезират веднага заради небивалици, а никой не се грижи за реалните проблеми на гражданите. Скоро ваканцията за малчугана ще свърши, защото започва детска градина.

Четете още

Иванчева с трогателна честитка за сина си

Иванчева с трогателна честитка за сина си

Десислава Иванчева за затвора: В строг режим съм, липсва лечение и непрекъснато ми режат храната

Десислава Иванчева за затвора: В строг режим съм, липсва лечение и непрекъснато ми режат храната

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Филм за затворничката Десислава Иванчева отива в Кан

Темида ПОРЯЗА Иванчева! Екскметицата остава ЗАД РЕШЕТКИТЕ!

Темида ПОРЯЗА Иванчева! Екскметицата остава ЗАД РЕШЕТКИТЕ!

Реклама
Реклама
Реклама