Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18828378 www.bgdnes.bg

Турчин признава за контрабанда на 22 кг антични монети

  • От бедност се съгласил да е муле
  • Чака се нумизматична експертиза, разкрива прокурор Владислав Влашев

За контрабанда на 22 кг антични монети и предмети през ГКПП Дунав мост признава турчинът Берхан Шен! Той се разприказва пред разследващите за откритите през януари т.г. ценности и споделя мотивите, заради които го е направил. Берган разказва, че семейството му е закъсало и се е навил да бъде в ролята на муле заради пари. Това става ясно по време на мярката за неотклонение на обвинения, научи "България Днес".

Реклама

Турчинът иска по-лека мярка от домашния арест, но магистратите не се смиляват над него. В съдебната зала Берхан Шен и защитата му изтъкват, че той има и българско гражданство, баща е на две деца и от 10 години живее в Австрия. Жалва се, че близките му нямат доходи, защото жена му е безработна, но не се представят доказателства за това. Турчинът вади предложение да работи като механик в автосервиз, за да докаже пред Темида, че има какво да прави на свобода.

"Икономически семейството ми е в критично състояние! Искам да имам възможност да се грижа за тях. Нямам мисли да бягам", кълне се обвиняемият. Апелативните магистрати от София не дават вяра на думите му и преценяват, че той може да се укрие. Обвинението срещу Берхан е за тежко умишлено престъпление, иззети са много вещи. За изнасяне на културни ценности без разрешение го грозят до 10 г. затвор и от 5 до 50 бона глоба.

Самият Шен не оспорва, че е автор на престъплението, дал е и подробни обяснения. За да го изправят пред съда, разследващите чакат единствено съдебноархеологическа експертиза. "Заловените ценности са в огромно количество! Чака се единствено нумизматичната експертиза, за да внесем обвинителния акт", коментира пред "България Днес" ситуацията зам. окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев. По данни на държавното обвинение Шен е муле, но не са ясни босовете на контрабандната афера.

В края на януари от Агенция "Митници" се похвалиха, че са засекли ценностите при извършена проверка на лек автомобил "Ауди" в района на Дунав мост при Видин. В конструктивните кухини на облегалките на седалките са намерени пакети, опаковани с найлон и черно тиксо.

Шофьорът казва, че в тях има монети. Разследващите описват съдържанието на намерените 21 пакета - множество предмети с монетна форма от бял и жълт метал, фрагменти, накити и други предмети, които имат признаци на артефакти. По-голяма част от тях са покрити с патина, установяват криминалистите.

След като се сдобива с обвинения, турчинът е задържан първоначално за 72 часа зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама