Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18846327 www.bgdnes.bg

"Шейново" умува за разменените бебета

*Адвокат Вили Костадинова: В най-скоро време ще има яснота какво следва

*Семейството, което е представлявано от адвокат Тодор Мангъров и получи 70 бона, не е доволно от изхода на делото

АГ болница "Шейново" все още умува как да действа по казуса с разменените бебета. Преценяват ситуацията и се чудят дали да обжалват обезщетението от 70 бона по едно от делата за прецедентния казус. Това разбра "България Днес" от адвокат Вили Костадинова, която брани интересите на столичната клиника.

Реклама

"Съвсем скоро може би ще стане ясно дали ще обжалваме решението на Софийския градски съд, с което беше присъдено 70 хиляди лева обезщетение по едно от делата за разменените бебета, което се води от адвокат Тодор Мангъров. Все още се преценява ситуацията. Предстои Столична община да вземе решение. Трябва да се премине през някои комисии и чак тогава ще има повече яснота дали делото ще бъде обжалвано от наша страна. Предстои също да има заседание на съвета на директорите на болницата, на което окончателно ще стане ясно как ще се процедира оттук насетне." Това каза адвокат Костадинова пред "България Днес".

Адвокат Тодор Мангъров, който брани интересите на едно от семействата, е на мнение, че родилният дом ще обжалва.

"Според мен АГ "Шейново" ще напише жалба, както направи и при другото дело. Дори и тази сума, която за нас е изключително ниска спрямо стреса и всичко, което преживяха клиентите ми, за болницата според мен ще е доста висока и няма да се примирят", смята юристът.

"Категорично не сме доволни, тъй като сума от 70 хиляди лева е твърде малка за това, което майката е преживяла", категоричен бе Мангъров. Самият защитник обаче също още не е сигурен дали ще обжалват решението на Темида и ще продължат съдебната битка за по-голямо обезщетение. На този етап изглежда, че има някакъв малък шанс двете страни по това дело да се примирят с изхода и да оставят казуса зад себе си.

Припомняме, че за случая с разменените бебета, който шокира цялата страна, се разбра в края на декември 2022 година. Нечуваната досега каша в АГ "Шейново" започва, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето, за което се е грижила над два месеца, не е нейно. Младата жена не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това я предизвиква да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - то не е нейно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещат и си разменят бебетата пред погледите на техните адвокати. Делото, което се води от адвокат Стоян Стойков, продължава пред Апелативния съд в София през ноември. Другото дело, което се води от адвокат Тодор Мангъров, все още няма ясна съдба.

Реклама

 Обезщетения

По делото, което се води от адвокат Стоян Стойков, семейството получи общо 100 хиляди лева обезщетение. Майката получи 60 бона, а таткото 40. Цялостният иск бе за 300 000 лева от майката, бащата, дядото и сестричката на бебенцето. Исковете на дядото и сестричката бяха напълно отхвърлени. Това дело със сигурност продължава пред Апелативния съд в София. По другото дело исковете отново бяха за 300 бона. Там те бяха предявени от майката, която иска 200 бона, от бабата и от сестрата на майката за по 50 бона. В този случай искът на майката бе уважен частично и АГ "Шейново" бе осъдена да плати 70 бона на изстрадалата родилка. Исковете на бабата и на сестрата бяха отхвърлени.

 Акушерка си признава

Акушерка си признава за гафа с разменените бебета. Гривните на децата и майката не са били сверени, а са били грешни. Това е и основната причина за фаталната грешка, пише в мотивите на Софийския градски съд, чието решение излезе преди месеци. При разпита на акушерката става ясно, че проверка на номерата на гривните не е направена, включително при изписването. Първоначално се твърдеше, че няма такава грешка. Даже от "Шейново" опитваха да изкарат, че майките са разменили децата си някъде извън болницата. Очевидно този ход е бил безнадежден, защото има доказателства, че бебетата са разменени в болницата.

Четете още

Адвокат Мангъров пред "България Днес": 70 хил. лева е малко обезщетение за разменените бебета

Адвокат Мангъров пред "България Днес": 70 хил. лева е малко обезщетение за разменените бебета

Поредна ДРАМА с разменените бебета в "Шейново"

Поредна ДРАМА с разменените бебета в "Шейново"

Приключи и второто дело за разменените бебета

Приключи и второто дело за разменените бебета

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Родителите на разменените бебета продължават да страдат

Реклама
Реклама
Реклама