Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18853328 www.bgdnes.bg

Крадците, обрали "Аполония", заличават следите си с пепел

  • Бандитите влизат през предния вход, знаят къде са парите
  • Разследващите не могат да вземат ДНК материал и отпечатъци

Бандитите, които обраха "Аполония", са поръсили цялото местопрестъпление с пепел, за да не могат криминалистите да свалят отпечатъци, и са заличили всичките си следи. Това разбра "България Днес" от свои източници в МВР, които се занимават със случая.

Реклама

Кримибандата прониква в читалището в Созопол между 3 и 4 часа сутринта на 5 срещу 6 септември. Артобирджиите нахлуват през предния вход, като разбиват вратата. Какво точно са направили на бравата, не е ясно, но по неофициална информация са успели да проникнат доста елегантно, без много щети и шумотевици. Едно обаче е ясно и то е, че апашите очевидно са били добре запознати с разположението на сградата и кое къде се намира, защото се насочват директно към втория етаж. Там са кабинетите на организаторите на "Аполония". Една от стаите е на счетоводството. Именно в нея са и парите от фестивала, които са между 40 и 60 бона. Банкнотите са прибрани в неособено голяма метална каса.

Престъпниците въобще не се занимават да разбиват малкия сейф и направо взимат цялата каса със себе си. След това идва кулминацията в добре планирания обир. Неизвестните към този момент артобирджии поръсват цялата стая на счетоводството с пепел, за да не могат разследващите да снемат отпечатъци или ДНК материал, ако случайно са оставили такъв. Освен стаята бандата посипва с пепел всички места, през които е минала. Накрая професионалните крадци излизат през задния вход на читалището и изчезват.

Очевидно опитните апаши са се оттеглили пеша, за да не могат да бъдат засечени от камери в района. По информация на "България Днес" шансът да бъдат заловени бандитите е сравнително малък.

Вторият етаж на читалището в Созопол бе нает от "Аполония фест" за традиционните празници на изкуствата, които се проведоха от 28 август до 7 септември в курортния град. Наглото и донякъде куриозно престъпление става само ден преди финала на културния фестивал.

След като разбират, че е имало обир, организаторите подават сигнал. Той е получен в местното районно управление около 8,50 ч. на 6 септември. Незабавно е изпратен полицейски екип в сградата на ул. "Аполония" 1, към който по-късно се присъединяват и криминалисти от Областната дирекция на МВР в Бургас. Установено е, че е проникнато с взлом. На този етап разследващите не изключват във взломната кражба да е замесен и вътрешен човек, който е имал информация за събраната сума. Заради неприятния инцидент цял ден на празничния 6 септември организатори, сценични работници и дори артисти са били разпитвани в полицията, вместо да репетират на сцената. Много от тях изразили притеснението си, че заради престъплението могат да останат без хонорари.

Четете още

Задигнаха 50 бона от офиса на "Аполония", звездите остават без хонорари

Задигнаха 50 бона от офиса на "Аполония", звездите остават без хонорари

Албена Михова пътува за Аполония с минибус с колеги

Албена Михова пътува за Аполония с минибус с колеги

Кирил Маричков бил със счупени прешлени на гръбнака

Кирил Маричков бил със счупени прешлени на гръбнака

Реклама
Реклама
Реклама