Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18853987 www.bgdnes.bg

Още печеливши ще търсят пари от "Национална лотария"

  • Синдикът чака решение на ВАС, за да развърже кесията
  • Живко Митов от Стара Загора уцелва 200 бона след акцията срещу Божков, но чак сега го включват към кредиторите

Още един печеливш влиза в списъка с "милионерите", които си чакат печалбите от "Национална лотария"! Живко Митов от Стара Загора печели 200 бона от играта "Златните пирамиди" няколко дни след акцията срещу Васил Божков. Едва наскоро, след като представя нужните доказателства, Софийският градски съд го включва в списъка с кредиторите, научи "България Днес". След обявяване във фалит на компанията "Ню Геймс" редица късметлии остават с пръст в уста. Те чакат развръзката за съдбата на дружеството.

Реклама

Тя е в ръцете на Върховния административен съд (ВАС), до който са пратени въпроси за тълкувателно решение, свързано с правомощията на вече несъществуващата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). Питанията са отправени от бившия главен прокурор Иван Гешев след спиране на две дела от административните съдии. С тях трябва да се изясни дали Комисията по хазарта е имала компетентност да издава актове за установяване на публични държавни вземания. Решението се чака година и половина. С него се очаква да се реши основният спор за 280 млн. лв. - като са платени държавните такси, дали се дължат и данъци.

След като "Ню Геймс" е обявена в несъстоятелност, десетки късметлии се нареждат на опашката за изплащане на спечелените награди. Преди време вестникът разказа историите на Иваничка Христова, спечелила 2 млн. лв. с билет "Златните пирамиди. Съкровищата на фараона", която не вижда и 1 лв. от печалбата си и продължава да работи в мандра. Сред бедняците-милионери е и Захари Велев, който уцелва 720 бона от "Печалба за цял живот", но прибира само 96 хиляди.

Покрай делото за несъстоятелност изскачат още печеливши. На повечето от тях им се усмихва късметът в началото на февруари 2020 г. Сред тях е Живко от Стара Загора, чиито претенции първо са отрязани от съда. После му дават възможност да представи извлечение от банкова сметка, че не са му изплащани суми. Чак тогава го одобряват в списъка с чакащи.

В него влиза и варненката Станка Гочева, която чрез билет "Мечтания дом" отива в студиото на играта, а там от "Мега джакпот" печели 40 хиляди лева и екскурзия за двама до Дубай, Оман и Абу Даби. Станка планира да похарчи половината от сумата за себе си, а останалата - да дари за благотворителна кауза. Вместо да разгледа с близък най-високата сграда в света "Бурж Халифа", на Станка й се налага да завежда дела. Оказва се, че след акцията срещу Васил Божков всички екскурзии на "Ню Геймс" са спрени. Така туристическата агенция разбира, че круизният пакет "Арабски романс" за двама на стойност почти 4 бона отпада. Заради неуредиците варненката ще може да вземе равностойността на печалбата си.

Антон Балабанов от Велинград също е допълнен към списъка с кредитори. Той участва в играта "Разбивач на сейфове" и си спечелва 8500 лева. Към печелившите са присъединени няколко късметлии, които уцелват от "Златните пирамиди" 20, 50, 100 и 500 хиляди лева. Включени са и участници, които взимат 15 бона от "Коледен календар", 5 бона от "Златната седмица" и от "Перфектният подарък". Сред кредиторите се нареждат и двама късметлии, уцелили по четвърт милион лева с билети I love you и "Кеш кръстословици".

Реклама

За да бъдат удовлетворени претенциите им, те трябва да са предявили вземането си до април 2020 г. - три месеца след публикуване на решението в Търговския регистър, пояснява пред вестника синдикът на "Ню Геймс" Тихомир Найденов. По думите му е изключително важно дали държавата ще остане като кредитор към дружеството заради таксите от 280 милиона. В такъв случай "милионерите" няма да получат и стотинка. Синдикът очаква решението на ВАС, за да започне изплащането на сумите.

Със събраното до момента може да се изплатят до 70% от печалбата на всеки късметлия, разкриват запознати. Синдикът разпродава имущество, за да набере средства, с които да върне парите на кредиторите. Голяма част от средствата са събрани с продажбата на Телефонната палата за 22 милиона лева. Предстои да бъдат обявени на търг и автомобилите на "Национална лотария", които са на стойност близо 250 хил. лв.

Около 35 милиона се дължат на т.нар. милионери, но има и други суми, които трябва да се погасят на доставчици и фирми, уточнява синдикът.

Той разкрива, че все още не са унищожени всички билети от лотарията. Това е сторено само с печелившите, които са използвани. Унищожаването трябваше да стане в специален завод заради наличието на олово в ценните картончета. За неизползваните билети бяха наети 4 склада за съхранение, от които вече се използва само един.

Дело в Страсбург

Дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург завеждат акционерите от обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Божков организира лотарията си. Претендира се за близо 1 милиард лева, разкриват запознати. На толкова се оценяват щетите от загробването на бизнеса след одържавяването на лотарията със закон. Хазартният бос бе погнат с 18 обвинения, сред които за престъпна група за данъчни престъпления, изнудване, принуда, пране на пари и подкупи. Според прокуратурата той е ощетил държавата със 700 млн. лв. от невнесени суми за хазарт. Процесът срещу Божков продължава днес, а другите обвинения все още не са стигнали до съда.

Четете още

Ива Софиянска се гмурка като гюле

Ива Софиянска се гмурка като гюле

Кирил Божков, пожарникар от Сандански: Костенурките, таралежите и зайчетата са най-уязвими при пожар

Кирил Божков, пожарникар от Сандански: Костенурките, таралежите и зайчетата са най-уязвими при пожар

Ива Софиянска: Лицето вече не ме сърби!

Ива Софиянска: Лицето вече не ме сърби!

Драма за 2,5 млн. със самолета на Васил Божков

Драма за 2,5 млн. със самолета на Васил Божков

Реклама
Реклама
Реклама