Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18854062 www.bgdnes.bg

Българинът заличава следите след брутално убийство в Лондон

18 месеца затвор получава Исай Стоянов

Нашенецът почиства помещението, където е ликвидиран радиоводещият Мехмед Корай Алпергин

Българският гражданин Исай Стоянов заличава следите след бруталното убийство на диджей в Лондон, Великобритания. Темида му дава 18 месеца решетки, защото само е почистил помещението, в което е убит музикантът Мехмед Корай Алпергин.

През октомври 2022 г. 43-годишният Алпергин и приятелката му Гьозде Далбудак са отвлечени от група мъже, а впоследствие музикантът е открит мъртъв. Седем от сочените за килъри, сред които и българинът Исай Стоянов, бяха осъдени преди дни за тежкото престъпление, но полицията казва, че издирва поне още двама.

Реклама

Това, което се знае към момента, е, че става въпрос за престъпление, което е свързано с международната престъпност от така наречената банда на турците в Тотнъм, Великобритания, където всъщност е извършено и престъплението.

От замесените в това престъпление българският гражданин Исай Стоянов получи най-ниската присъда - година и половина лишаване от свобода. Беше установено, че единствената роля, която му е била възложена в това престъпление, е да заличи следите.

Стоянов почиства помещението, в което е убит турският радиоводещ, който е и собственик и на турското радио в Лондон. Българинът заличава следите, но пропуска няколко капки кръв по една маса, благодарение на което разследващите успяват да разплетат целия случай. Стоянов е заплашван два пъти и това е регистрирано в лондонската полиция, която му е осигурила и охрана. Това се случва по време на процеса.

Прокурорът по делото описва Исай като човек, който се занимава с бояджийство на Острова. Дошъл през 2011 г. Живеел с приятелката си, с която отглеждали три деца.

Телефонът на Стоянов е използван за организиране на схемата, което за една бройка да го закове като организатор, но нещата се оказват не съвсем такива. Исай не присъства, когато останалите замесени стоят в местно кафене и мъдрят как да действат. Другите бандити му казват, че ще ползват неговия телефон, независимо дали иска или не. Бандата наема два автомобила, поставят проследяващо устройство на колата на радиоводещия, с което той пък отива с приятелката си в италиански ресторант. След като приключват вечерята, двамата са отвлечени от паркинг и натъпкани в задната част на бял бус.

Килърите откарват двойката в старо помещение на бивш бар край стадиона на Тотнъм, където в продължение на два дни радиоводещият е измъчван жестоко, а приятелката му е заключена в тоалетна и е слушала неговите писъци. В крайна сметка Алпергин издъхва от жестоките мъчения.

Реклама

Общо 94 наранявания има върху неговото тяло. Диджеят е намушкван, попарван с гореща вода, след което тялото му е завито в килим и изхвърлено в една гора край Есекс. Там човек, който си разхождал кучето, го открива съвсем случайно.

Повечето от заловените твърдят, че не са участвали в самото насилие над човека. Някои от тях просто са следели буса и локацията, за да се оглеждат за ченгета, други изгарят автомобилите. Все още прокуратурата не може да сглоби пъзела защо музикантът е убит. Или жертвата е притежавала информация за много пари, или за наркотици, смята наблюдаващият прокурор по делото. Общото между тези хора е, че става въпрос за лица, които са от бедни семейства, не са достатъчно образовани или пък имат ниска интелигентност. Дори се предполага, че осъдените за убийството са били експлоатирани, свършили са мръсната работа, а истинските поръчители и извършители са някъде в чужбина и се предполага, че също са турски граждани.

Реклама
Реклама
Реклама