Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18879414 www.bgdnes.bg

Светослав Илчовски след акцията в имотите му и отнемане на пернатите му: Имам два розови пеликана, купих ги с фактура!

Разполагам с всички разрешителни и сертификати за конфискуваните животинки, ще ходя да си ги гледам в столичния зоопарк, казва още бизнесменът

"Пеликаните и фламингите не са от дивата природа, а са отгледани в контролирана среда и имат всички документи, фактури и сертификати!" Това заяви пред "България Днес" бизнесменът Светослав Илчовски след акцията за изземане на застрашени животни от имотите му.

Реклама

В сряда криминалисти и окръжни прокурори от Плевен влизат в негови имоти край Койнаре и изземат 19 живи и препарирани животни, а 6 пернати са оставени, защото не е намерен специализиран превоз за тях, съобщават разследващи. По случая се води досъдебно производство за придобиване и държане на застрашени екземпляри.

Действията са реализирани от служители на ОДМВР – Плевен, съвместно с представители на отдел "Икономическа полиция" в ГДНП и под наблюдението на Окръжна прокуратура - Плевен. В рамките на действията по разследването са претърсени четири частни имота край Койнаре. Освен стопански двор имало множество силози, халета, административни сгради, паркинги, изкуствено езеро, беседки, укрития за животни и къщички.

Иззети са 6 розови фламинги и 2 розови пеликана, както и 2 замразени черни щъркела и препарирани балканска дива коза, гарван, кожа с глава на кафява мечка, цяла кафява мечка, розово фламинго, сив коронован жерав, съобщават от МВР.

Живите животни са предадени за транспорт и съхранение в Зоологическа градина - София, определена за спасителен център съгласно заповед на министъра на околната среда и водите. Препарираните екземпляри ще бъдат съхранявани в Регионалния исторически музей в Плевен, а замразените са насочени към Българска агенция по безопасност на храните.

"Направил съм си частен зоокът, но не искаха да ме регистрират. Многократно съм си подавал документите, но... Регистрирал съм животните, направил съм клетки, но не искат да ги регистрират, защото съм неудобен", коментира бизнесменът. Той разказва, че розовия пеликан го е купил от Белгия и има всички сертификати.

Реклама

"Имам два розови пеликани, които са с оригинална фактура, всички сертификати и документи. Купих ги по 3 хил. евро, с международни фактури, платени по банка. РИОСВ ме е проверило многократно, има предписание, че искат да ме регистрират, но не го правят, защото министърът така е решил", казва зърненият бос.

По думите му черният щъркел също е с документи, купен е от Сърбия. "Умря животното и го замразихме за препариране. Това са европейски животни, с европейски документи. Какво толкова е станало?!", вайка се Илчовски.

Няколко дни по-рано той разбира, че ще има претърсване, но отива на почивка. "С малки деца съм и не мога да им причиня този стрес. Обадих им се кога кацам, ако искат да заповядат. Не се крия от никой. Разбрах, че е имало 150 човека", разказва плевенският бизнесмен.

Той очаква скоро да му повдигнат обвинения, включително и за други престъпления, защото смята, че е неудобен. Разследването за защитените животни определя като нова акция "Респект" срещу непокорни. "Аз съм най-големият престъпник в България и извършвам подривна дейност, за да не се съставят правителства. Откраднал съм много европроекти и затова съм си преместил част от бизнеса в друга страна. Нищо от това не е вярно!", категоричен е Светослав Илчовски.

Тъй като пернатите му са пратени в софийския зоопарк, стопанинът им казва, че ще ходи да ги вижда. Дори шефът на зоологическата го е поканил да ги навести. По думите на бизнесмена директорът не е искал да му вземе някои животни, защото досега живеели в перфектни условия.

Илчовски твърди, че дори не е разпитван досега по случая със застрашените видове. Той очаква скоро да му повдигнат обвинение от Софийската градска прокуратура за подривна дейност и за дестабилизиране на политическата система. Той признава, че не му се живее в България и се заканва да не плаща повече данък печалба.

Оплаквания за рекет

Илчовски, който върти земеделски бизнес, стана известен през 2012 г., когато подаде сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, тогава депутат от ГЕРБ. На първа инстанция народният представител получава наскоро 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

През 2021 г. зърнопроизводителят се оплаква от рекет от страна на птицевъд, близък до Бойко Борисов. Илчовски бе изслушван на нарочна парламентарна комисия. Там той изказва предположения във връзка със златните кюлчета в шкафа на бившия премиер, но прокуратурата не потвърди твърденията му.

Четете още

Светослав Илчовски пред "България Днес": Направил съм си частен зоокът, имам документи, но не ме регистрират (СНИМКА)

Светослав Илчовски пред "България Днес": Направил съм си частен зоокът, имам документи, но не ме регистрират (СНИМКА)

Изземат защитени видове животни от имоти на бизнесмена Илчовски

Изземат защитени видове животни от имоти на бизнесмена Илчовски

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Няма да гледам цирк в съда!
Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Няма да гледам цирк в съда!

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Няма да гледам цирк в съда!

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски:
Имаш ли пари, печелиш дела!
Изнудваният от депутат Светослав Илчовски:
Имаш ли пари, печелиш дела!

Изнудваният от депутат Светослав Илчовски: Имаш ли пари, печелиш дела!

Реклама
Реклама
Реклама