Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18881656 www.bgdnes.bg

Домашен арест за старозагореца, опитал да прекара 125 кг злато през "Капитан Андреево"

Домашен арест за старозагореца, опитал да прекара 125 кг злато през ГКПП "Капитан Андреево". Това стана ясно на днешното заседание в Окръжния съд в Хасково.

Магистратите уважиха искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка задържане под стража и пусна под домашен арест 47-годишния Димитър Димитров от Стара Загора, обвинен за рекордната за последните 40 години у нас контрабанда на злато -124,708 килограма на стойност 10 600 197 лева.

Реклама

Пратката беше открита в тайници на автомобила му на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Капитан Андреево на 11 септември т.г. при щателна проверка.

На брифинг по-рано днес на ГКПП Капитан Андреево директорът на Агенция "Митници" Георги Димов съобщи, че златните накити, слитъци и кюлчета са били скрити в тайници на различни места в автомобила, изключително добре и професионално подготвени. Те са открити след 13-часова щателна проверка на колата.

Пред съда обвиняемият Димитров каза, че осъзнава престъплението, което е извършил и обясни, че към незаконния трафик го е подтикнало безпаричието.

В съдебна зала стана известно, че той често е пътувал до Турция, където е установил контакти с местни лица, но също и че е съдействал на следствието.

По-рано през деня беше съобщено, че органите на реда работят по разкриването на канал за контрабанда на злато на територията на Турция, България и страни от Западна Европа. Каналът от Западна Европа през България за Турция е наблюдаван няколко месеца. Златото е отивало до Турция под формата на кюлчета, там те са обработвани и връщани отново като бижута в Европа.

Под домашен арест обвиняемият Димитър Димитров ще бъде на адреса, където живее в Стара Загора, постанови Окръжен съд-Хасково.

При признаване на вината му, за престъплението, което е извършил, се предвижда затвор от пет до 15 г. и глоба от 50 хиляди до 200 хил. лева.

Четете още

РЕКОРД! 125 кг злато заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"

РЕКОРД! 125 кг злато заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"

Тираджия пренася 350 000 евро с каучук

Тираджия пренася 350 000 евро с каучук

Реклама
Реклама
Реклама