Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18936795 www.bgdnes.bg

Докторът, гръмнал Жоро Плъха: Не исках да убия Жоро Плъха, защитавах живота си

Двамата наследници на жертвата и граждански ищци - Илия и Красимир, не се явиха пред ВКС

"Съжалявам за всичко, което се случи! Не съм искал да го убивам. Просто защитавах живота си. Искам да помоля съда за справедлива присъда." Това бяха последните думи на д-р Иван Димитров, който застреля Георги Джевизов - Жоро Плъха в Пловдив през 2018 г. при самоотбрана, пред Върховния касационен съд вчера.

Реклама

На вчерашното заседание върховните магистрати бяха призовали редовно наследниците на Жоро Плъха, но те не дойдоха. Илия и Красимир Джевизови, които са предявили граждански искове на обща стойност 300 бона, не уважиха ВКС с присъствието си, въпреки че трябваше да бъдат разпитвани.

Прокуратурата рязко възрази срещу това съдът да се произнесе окончателно по делото. Според обвинението Димитров е превишил пределите на самоотбрана. Прокуратурата твърди също, че има категорично доказателства, които сочат, че подсъдимият е опитал да заличи следите от убийството, след като е застрелял Жоро Плъха.

"Освен че е заличавал следите си, Димитров няколко пъти сменя версиите се за нощта на убийството на Джевизов. Това говори за вина", смятат обвинителите.

В крайна смета председателят на съдебния състав Спас Иванчев прецени, че няма да насрочва друго заседание, на което да бъдат изслушани синовете на Плъха, и обяви делото за решаване. До един месец Върховният касационен съд ще излезе с решение по казуса.

На 2 март 2018 г. д-р Димитров уби с незаконния си пистолет Георги Джевизов в гаража на дома си в Пловдив. Малко след полунощ обвиняемият забелязва от прозореца на жилището си в центъра на Пловдив, че лампата в гаража му свети, а вратата е открехната. Поучен от опита си от минали кражби, медикът решава да провери какво се случва. Излиза навън, но решава този път да вземе пистолета "Валтер", за който няма разрешение. Влизайки в гаража, Димитров намира вътре рецидивиста Жоро Плъха, който е приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. Изненаданият Джевизов напада доктора. Първо хвърля нож и ранява доктора в крака, а след това го удря с метална табела по ръката. При последвалата борба Димитров стреля по крадеца. Думите на медика впоследствие са потвърдени от назначените съдебни експертизи. Д-р Димитров е обвинен, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана - стреля с пистолет срещу нападател, въоръжен с нож. В крайна сметка съдът оправда медика и му наложи условна присъда за притежание на незаконен пистолет.

Реклама

Впоследствие Апелативният съд върна делото за доизясняване на фактическата обстановка, а в края на септември 2021 г. нов състав на Окръжния съд отново оправда д-р Димитров. Магистратите заключиха, че убийството е станало при неизбежна самоотбрана. Впоследствие делото отиде при ВКС, но бе върнато отново. След това последна още една оправдателна присъда. Сега върховните магистрати ще се произнесат в рамките на 1 месец, по данни на запознати със случая присъдата най-вероятно ще бъде потвърдена и д-р Димитров ще бъде оправдан.

 Друг крадец се промъква

Друг крадец нахлу в дома на пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който през 2018 г. застреля рецидивиста Жоро Плъха.

От Районната прокуратура в Града под тепетата съобщиха, че на 29 ноември 2021 г. около 22 часа е подаден сигнал на спешния тел. 112 от съпругата на рентгенолога, че в една от стаите в семейното жилище има крадец. Ченгетата пристигат светкавично и задържат 37-годишен бандюга, известен на полицията. В него откриват ключ за лек автомобил, дистанционно, няколко бутилки с алкохол, връзка със секретни ключове и др.

По време на нахлуването докторът и съпругата му не са си вкъщи, а жената на Димитров забелязва крадеца, когато са пред дома си. Оказва се, че апашът е влязъл през прозорец.

За последно наглият крадец, които е стар познайник на органите на реда, е излязъл от затвора през април 2021 г. Той е лежал за кражби, за нападение и за други подобни престъпления.

Четете още

Жената на Жоро Плъха духнала
Жената на Жоро Плъха духнала

Жената на Жоро Плъха духнала

300 бона кръвнина искат за Жоро Плъха

300 бона кръвнина искат за Жоро Плъха

Лекарят, който гръмна рецидивиста Джевизов:
Съжалявам, не исках да убия Жоро Плъха
Лекарят, който гръмна рецидивиста Джевизов:
Съжалявам, не исках да убия Жоро Плъха

Лекарят, който гръмна рецидивиста Джевизов: Съжалявам, не исках да убия Жоро Плъха

Родата на Жоро Плъха скача срещу оневиняването на доктора
Родата на Жоро Плъха скача срещу оневиняването на доктора

Родата на Жоро Плъха скача срещу оневиняването на доктора

Реклама
Реклама
Реклама