Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18974127 www.bgdnes.bg

Искат ексхумация на погребан моторист

Родителите категорични, че е застрелян с 4 куршума, а не е загинал при ПТП

Чувстваме се предадени от държавата, да си свършат работата, настоява бащата на Момчил от Попово - Светослав Стоянов

Искаме ексхумация - да се изрови детето, да се види, че е застреляно, и компетентни и опитни хора да дойдат и да направят пълно разследване и истината да излезе наяве. Досега нищо не е правено - или поради небрежност, или се прикрива нещо!

Реклама

Това сподели пред "България Днес" Светослав Стоянов, баща на загиналия 24-годишен моторист от Попово Момчил Георгиев. Вчера стотици близки и приятели мотористи излязоха на мирно шествие по улиците на града с настояване да се разбере истината за смъртта на Момчил.

Младият мъж умира на 2 април на пътя между Попово и село Кардам, като разследващите смятат, че е самокатастрофирал. Близките се усъмняват, защото 300-килограмовият му мотор е летял поне стотина метра в права посока, после се е хлъзнал вляво, а джантата е изкривена отдясно, обувките и ръкавиците му са били махнати и преместени, а дрехите му липсвали сред веществените доказателства, нямало и снимки от аутопсията. Освен това след случилото се трактор започнал да фрезова нивата и заличил следите. Там имало и светлини, поради което близките предполагат, че е имало и други хора. Затова настояват те да бъдат открити по клетките на телефониите оператори.

Два месеца по-късно родителите Светослав и Стоянка разбират от информатор шокиращи факти. "Дойде свидетел, който разказа, че детето е простреляно с 3 изстрела в гърба и един в крака. Този в крака е намерен по-късно, в гробищния парк. Човекът, който е извършвал аутопсията, казва, че не е виждал гърба на детето, погребалният агент, който го е обличал - също. При аутопсията Момчил е бил по гръб, отворили са го, видели са, че е натрошено, и готово. Всичко се укрива", вайка се почерненият татко.

Случаят се движи от разследващ полицай от Попово и от прокуратурата в Търговище. "Всичко е с много големи неизвестности. Имахме претенции, те казаха да стоим настрани, че те си вършат работата и разследват ПТП. Точно хората, които трябва да отговарят и да се грижат за нас, допуснаха ние да правим шествия и протести, за да искаме истината. Нямаше нужда! Трябваше те да си свършат работата навреме! Ако не предприемем нещо, истината няма да излезе", категоричен е Светослав.

След шествието вчера сутринта от Окръжната прокуратура в Търговище излизат със съобщение за хода на производството. Разследващите очакват заключението по назначената автотехническа експертиза, както и да бъдат извършени повторни разпити на свидетели. Ако в хода на тези разпити бъдат посочени нови факти и обстоятелства, за които при първоначалните разпити лицата не са съобщили, то те незабавно ще бъдат проверени, заканват се от държавното обвинение.

В рамките на производството е назначена още съдебномедицинска експертиза, разпитани са множество свидетели, включително и близките на загиналия.

Реклама

Резултатите от извършената аутопсия показват, че причина за смъртта на водача на мотоциклета е тежък травматично-хеморагичен шок, настъпил вследствие на множество натрошавания на кости на гръдния кош, счупване на лява раменна кост, лява бедрена кост и двете кости на лявата подколенница, разкъсвания на бял дроб, черен дроб и слезка, довели до масивна и бърза кръвозагуба. Според заключението на експертизата всички увреждания са причинени приживе. С оглед тежестта им смъртта на пострадалия е била неизбежна, посочват от прокуратурата.

Те цитират данните от аутопсията, че по тялото на младия мъж не са установени наранявания, различни от тези, причинени при ПТП, не са установени и наранявания от огнестрелно или хладно оръжие. Събраните до момента доказателства не предполагат други причини за смъртта на мъжа освен получените при пътния инцидент травматични увреждания, оказали се несъвместими с живота, коментират разследващите.

Те признават, че през месец юни т.г. близките на загиналия са ги информирали, че смъртта му не е в резултат на пътен инцидент, а е била причинена по друг начин. Разпитани били всички лица, разполагащи с информация по случая, включително и посочените от близките. При проведените разпити не са потвърдени посочените от семейството обстоятелства, отбелязват обвинителите. Уточняват още, че работата по разследването не е приключила и продължава и към момента.

Неконфликтен

Като спокоен и неконфликтен определя сина си Светослав. Той и близките му не могат да разберат въобще защо може се е стигнало до стрелба. "Момчил никога не е бил конфликтен, не се е карал. Има голямо уважение в обществото - не само в България, има приятели в цяла Европа. Търгуваше с мотоциклети, внасяше ги от Швейцария", разказва съкрушеният баща за Момчил.

Реклама