Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18991288 www.bgdnes.bg

Решават съдбата на душманина на нарязаната на парчета аптекарка

Гарабед Веринян искаше връщане на делото, но уви, Темида го поряза

Подсъдимият смята, че има явна несправедливост на наложеното му наказание, въпреки че е ограбил, удушил, разфасовал бизнесдамата и захвърлил трупа й

До два месеца Върховният касационен съд трябва да реши съдбата на душманина на русенката аптекарка Еранухи Пехливанян - Гарабед Веринян. Това разбра "България Днес" от свои източници във ВКС.

Реклама

Въпреки че Веринян бе пуснал касационна жалба, в която се оплаква срещу решението на Апелативния съд във Велико Търново, който го закова с доживотен затвор без право на замяна, ВКС прецени, че тя е неоснователна. В жалбата на Веринян се твърди, че въззивният съд е допуснал процесуални нарушения и нарушения на материалния закон, като се прави оплакване и за явна несправедливост на наложеното наказание. Според прокуратурата такова нещо няма. След пледоариите на защитата на Веринян и на държавното обвинение Върховният касационен съд сметна, че няма допуснати нито процесуални нарушение от страна на магистратите в Апелативния съд във Велико Търново и обяви делото за решаване.

Еранухи Пехливанян, собственичка на верига аптеки и съпруга на общинския съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян, беше отвлечена, удушена, нарязана на парчета и захвърлена в покрайнините на едно от селата на около 30 км от Русе. Мотивът на заподозрените за зверството е присвояването на 65 бона, а с убийството на бизнесдамата Гарабед Веринян и вече покойният Михаил Михов прикриват кражбата на парите. Двамата стари познайници на ченгетата са сгащени след няколко дни и признават всичко пред разследващите.

Бандитския дует дълго планира грабежа. Двамата повече от един месец следят всяка стъпка, която прави набелязаната им жертва. Изучават навиците, маршрутите и местата, които посещава Еранухи. Кримигероите знаят, че жената на общинския съветник често носи в себе си големи суми пари. Кримитиповете решават, че е настъпил техният момент за действие на 11 февруари 2022 г. Причакват жертвата Еранухи, която е в една от аптеките си в близост до сградата на НАП в Русе. Нищо неподозиращата бизнесдама излиза и се насочва към колата си, която е оставила на паркинг до данъчните. Когато влиза в автомобила си, двамата бандити я пресрещат. Единият от похитителите се представя за полицай, казва на Еранухи да си даде личната карта и извършва мнима проверка. След това влиза в нейния автомобил, казва й накъде да кара и й слага белезници. От чантата на бизнес дамата похитителят взема 20 бона. През това време съучастникът му кара плътно зад тях с друга кола. След известно време бандитите преместват Еранухи в другия автомобил и се отправят към дома й, защото разбират, че там има още пари. Пристигат в жилището на похитената жена и двамата разбойници задигат още 45 хилядарки в левове и евро от апартамента й, който се скрити в сейф. Похитителите карат аптекарката да проведе два телефонни разговора със съпруга си, по време на които настоява той да не я търси. След като вземат всичките пари, които има Еранухи, бандитите започват да се притесняват, че ако я пуснат, ще ги издаде. Все пак е видяла лицата им, чула е гласовете им и знае имената им. Знае и марката и модела на колата им. Решават, че е по-добре да я очистят, за да се опазят и да прикрият отвличането и грабежа. Мятат я обратно в колата си и отпрашват към покрайнините на града, близо до река Русенски Лом. Когато стигат, без да се поколебават, я удушават.

На следващия ден обвиняемите Веринян и Михов измислят нов план. Решават да се отърват от тялото, но първо го разчленяват. След зверството и поругаването на трупа на Еранухи бандитите се запътват към русенско село на 30 км от града. Там изхвърлят разчленените останки на жертвата. Минават няколко дни и на 14 януари близките на Еранухи подават сигнал в полицията, че е изчезнала от три дена и никой не я е чувал или виждал. След няколко дни дуото осъмва в ареста и признава всичко пред ченгетата. Тогава започва и процесът. На първа инстанция двамата получиха по 25 години затвор, а на втора Гарабед получи доживотен затвор без право на замяна. Междувременно Михаил Михов почина зад решетките и делото срещу него бе прекратено.

Дали ВКС ще се смили над Гарабед Веринян, или ще остави присъдата му в сила, предстои да разберем до два месеца.

Четете още

Доживотен затвор за един от убийците на русенска аптекарка

Доживотен затвор за един от убийците на русенска аптекарка

Смърт от алчност и ревност

Смърт от алчност и ревност

Обвинените в убийството на Пехливанян признават всичко, единият "съжалява"

Обвинените в убийството на Пехливанян признават всичко, единият "съжалява"

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Еранухи Пехливанян е разчленена за 65 бона

Реклама
Реклама
Реклама