Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19019596 www.bgdnes.bg

Адвокат Тодор Мангъров пред "България Днес": Приехме споразумението за разменените бебета в "Шейново"

Край на сагата за едното семейство - то не може да си позволи делото да продължи в съда

Край на сагата с разменените бебета! Поне на едната част от нея. Едно от семействата, което е представлявано от адвокат Тодор Мангъров, окончателно прие споразумение между тях и АГ "Шейново". Това каза пред "България Днес" адвокат Мангъров.

Реклама

"Приехме споразумението от Софийския общински съвет и от АГ "Шейново" за 70 хиляди лева. Толкова отсъди и Софийският градски съд, но ни предложиха споразумение и клиентите ми се съгласиха окончателно. Приехме го, защото семейството, което представлявам, не може да си позволи да се води делото по-дълго по обясними причини. Според мен, имайки предвид естеството на случая, не бих казал, че сме доволни. В други европейски държави обезщетението щеше да е поне 20 пъти по-високо. Семейството е доволно, доколкото може да бъде доволно от тази сума, защото, както знаете, има страшно много разноски. Всичко приключи по това дело", категоричен бе адвокат Мангъров, подсказвайки, че очевидно не е доволен от крайния резултат.

Докато адвокат Мангъров и неговите клиенти си стиснаха ръцете с АГ "Шейново" и със Софийския общински съвет, то адвокат Стоян Стойков, който брани интересите на другата фамилия, продължава борбата пред Софийския апелативен съд. По това дело семейството получи общо 100 хиляди лева обезщетение на първа инстанция. На майката бяха присъдени 60 бона, на таткото - 40. Цялостният иск бе за 300 000 лева от майката, бащата, дядото и сестричката на бебенцето. Исковете на дядото и сестричката бяха напълно отхвърлени. Това дело със сигурност продължава пред Апелативния съд в София.

По другото дело исковете също бяха за 300 хиляди лева. Те бяха предявени от майката, която поиска 200 бона, от бабата и от сестрата на майката за по 50 хиляди. В този случай искът на майката бе уважен частично и АГ "Шейново" бе осъдена да плати 70 хиляди лева на изстрадалата родилка. Исковете на бабата и на сестрата бяха отхвърлени. Дали АГ "Шейново" ще склони да сключи споразумение и със семейството, което брани адвокат Стойков, предстои да разберем. Делото започва след няколко седмици.

Шокиращият случай с разменените бебета гръмна през декември 2022 година. Кашата, която забъркват в АГ "Шейново", излиза на бял свят, след като една от майките се усъмнява, че пеленачето, за което се е грижила над два месеца, не е нейно. Младата жена не вижда никаква визуална прилика на детето нито със себе си, нито с мъжа си. Това я предизвиква да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - то не е тяхно! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват незабавна проверка и установяват потресаващата грешка, която са направили.

При вътрешното разследване е установено, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на гривната на майката. Така се стига до заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещат и си разменят бебетата пред погледите на техните адвокати.

Тогава започва и съдебната сага. По време на делата акушерка, която е била на смяна в деня на размяната на бебетата, дори признава за гафа. Гривните на децата и майката не са били сверени, а са били грешни. Това е и основната причина за фаталната грешка, пише в мотивите на Софийския градски съд, чието решение излезе преди месеци. При разпита на акушерката става ясно, че проверка на номерата на гривните не е направена, включително при изписването. Първоначално се твърдеше, че няма такава грешка. Даже от "Шейново" опитваха да внушават тезата, че майките може да са разменили децата си някъде извън болницата. Очевидно този ход е бил безнадежден, защото има доказателства, че бебетата са разменени в болницата. Вече има едно сключено споразумение и се очаква абсолютно същото да бъде предложено и на другата фамилия.

Реклама

Становището на защитата на болницата

"В случаи на смърт на детенце се присъждат обезщетения от рода на 200, 250 хиляди. Обикновено в случаи само за болки и страдания без физически увреждания сумите са изключително ниски.

Те са от порядъка на 2-3 хиляди лева. В крайна сметка двете деца са живи и здрави и са при родителите си. Много бързо стана размяната. Като цяло има доста фактори, които трябва да се вземат предвид. Но според мен обезщетението и това от 70 хиляди лева, и това от 100 са доста високи", казва адвокат Вили Костадинова, която представлява АГ "Шейново".

Четете още

"Шейново" умува за разменените бебета

"Шейново" умува за разменените бебета

Адвокат Мангъров пред "България Днес": 70 хил. лева е малко обезщетение за разменените бебета

Адвокат Мангъров пред "България Днес": 70 хил. лева е малко обезщетение за разменените бебета

Поредна ДРАМА с разменените бебета в "Шейново"

Поредна ДРАМА с разменените бебета в "Шейново"

Приключи и второто дело за разменените бебета

Приключи и второто дело за разменените бебета

Реклама
Реклама
Реклама