Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19062833 www.bgdnes.bg

Страсбург поряза Ценко Чоков

  • Скандалният кмет на Галиче съди България
  • Бившият сикаджия бе закован от родното правосъдие за тартор на организирана престъпна група, побоища, отвличания и палежи

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, Франция, поряза скандалния кмет на село Галиче - Ценко Чоков. Това става ясно от решение на ЕСПЧ, което е от 10 септември тази година.

Ценко Чоков, който бе осъден на 5 години решетки през 2022 г. за куп престъпления, погна България, защото според бившия кмет е била нарушена презумпцията за невинност. Става въпрос за изказване на прокурор и на бивш шеф на МВР по време на брифинг след арестите.

Реклама

"Събрани са достатъчно доказателства, които сочат, че става дума за престъпна група. Извършени са над четиридесет и пет претърсвания, разпитани са повече от двадесет свидетели и са иззети няколко веществени доказателства, свързани с дейността на групата. Бандата е специализирала в няколко дейности: лихварство, измама с недвижими имоти, физическо нападение над някои жители на село Галиче, изнудване и отвличане на хора. За ръководител на групата е сочен Ценко Чоков. Иззети са няколко веществени доказателства, включително около 14 000 лв. от дома на Ценко Чоков, както и няколко нотариални акта, бланки на пълномощни и тетрадки, в които са отбелязани сумите и лицата, които ги дължат." Това каза тогавашният директор на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова на брифинг след ареста на Чоков и бандата на 27 май 2016 г. На брифинга бе и тогавашният главен секретар на МВР Георги Костов, който също се изказа по темата, но неговите думи бяха доста по-остри.

"Става дума за изключително секретна, високо конспиративна престъпна група. Това е една изключително брутална криминална организация, която тероризира местното население на село Галиче."

Тогава Чоков решава, че е нарушена презумпцията за невинност, защото след като прокурор Попова казва името му, после Костов многократно използва термини като "организирана престъпна група", "престъпна дейност" или "брутална група" по отношение на Чоков и компания. По време на изказванията вината на скандалния кмет все още не е доказана. Европейският съд по правата на човека сякаш се съгласява отчасти с тезата на Чоков и адвокат Екимджиев.

"За разлика от изявленията на прокурор Даниела Попова, изявленията на Георги Костов са много по-малко нюансирани и съдът не изключва възможността те да са създали впечатлението, че жалбоподателят принадлежи към организирана престъпна група, което отчасти нарушава презумпцията за невинност, но по онова време Ценко Чоков не е взел никакви мерки, за да оспори тези думи, дори няма пуснато едно оплакване срещу думите на Костов. След това е имало дело, по време на което правата на Чоков не са нарушавани и е имал адекватна защита, тоест по онова време Чоков не е изчерпал средствата си за защита, което трябва да се е случило задължително, за да се разглежда подобен процес от Европейския съд по правата на човека", пише в мотивите на ЕСПЧ, който отхвърли жалбата.

Въпреки че оплакването на Чоков е отхвърлено от европейските съдии, те, включително и съдия Диана Ковачева (бившият ни омбудсман) която бе в съдебния състав, изразиха особено мнение срещу тежките квалификации, направени от главния секретар на МВР Георги Костов. Относно думите на прокурор Даниела Попова магистратите сметнаха, че те не нарушават правата на Ценко Чоков.

"Трябва да се прави разлика между решения или изявления, които отразяват чувството, че съответното лице е виновно, и тези, които просто описват "състояние на подозрение". Само първите нарушават презумпцията за невиновност", категорични са от ЕСПЧ.

Реклама

Припомняме, че скандалния кмет Ценко Чоков беше задържан още докато бе на поста си в село Галиче през 2016 г., а делото срещу него, сина му Мартин и престъпната им група започна във вече закрития спецсъд през 2017 г. Срещу бившия кмет бяха повдигнати пет обвинения, включително и че е лидер на престъпната група.

През 2022 г. Върховният касационен съд потвърди 5-годишната присъда на бившия кмет на с. Галиче. Присъдата беше определена от Апелативния специализиран наказателен съд за отвличане, нанасяне на средна телесна повреда и палежи. Съдът намали наказанието от 7 г. лишаване от свобода на сина му Мартин Чоков, определено от втората съдебна инстанция, за изнудване чрез закана за убийство и нанасяне на телесни повреди. За него Върховният касационен съд постанови окончателно 5 години затвор, след като го оправда по едно от множеството повдигнати му обвинения - за незаконна банкова дейност. Със същото решение върховните съдии потвърдиха и 5-годишните наказания, наложени от Апелативния специализиран наказателен съд съд на подсъдимите Димитър Каменов и Иван Тодораков. В решението си Върховният касационен съд подчертава особената жестокост, с която осъдените са извършвали насилие над жертвите си, най-често в съучастие.

Четете още

Ценко Чоков загуби дело в Страсбург

Ценко Чоков загуби дело в Страсбург

Ценко Чоков се уреди с работа мечта

Ценко Чоков се уреди с работа мечта

Ценко Чоков и синът му за 4 години в килия

Ценко Чоков и синът му за 4 години в килия

Умри, свиня!, крещял Ценко Чоков, увеличиха му присъдата
Умри, свиня!, крещял Ценко Чоков, увеличиха му присъдата

Умри, свиня!, крещял Ценко Чоков, увеличиха му присъдата

Реклама
Реклама
Реклама