Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19096924 www.bgdnes.bg

200 бона прибира погнат като лихвар

След като е оправдан заради несъответствие с европейските закони

Георги Аврамов е обвинен с авери, наричани "търновските Братя Галеви"

Оправдан за лихварство прибира близо 200 хилядарки заради несъответствие на законите с европейските! Георги Аврамов е закопчан през 2011 г. при шумна акция срещу сочени за лихвари, наричани от местните "великотърновските Братя Галеви", но след години съдебни перипетии е оправдан. Това става ясно от решение на съдия Еманоел Вардаров от Окръжния съд в старопрестолния град, научи "България Днес".

Според прокуратурата Георги Аврамов-Гюро е част от групата на Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца и още трима. Обвиненията срещу тях са, че отпускали заеми срещу непосилни лихви. Потърпевши се жалват, че губят коли, жилища и цели бизнеси и са заплашвани с побои и отнемане на имущество. Като период на действие на бандата се сочи 2005 г. до 21 април 2011 г. Точно тогава заподозрените са арестувани от тежковъоръжени антимафиоти. Тарашени са чейнджбюра и офиси на фирми, иззети са документи и компютри. Сочи се, че групата е раздала като заеми над 1 милион лева на 66 души. На Аврамов е наложена забрана да напуска страната.

Реклама

Обвинителният акт се бави три години, а процесът на първа инстанция се точи до 2018 г. Подсъдимите са оневинени по част от обвиненията, но получават и условни присъди. Оказва се, че са едновременно оправдани и осъдени за едни и същи обстоятелства. Втората инстанция открива грешката и връща делото. После се разбира, че апелативният съд не може да отмени оправдателна присъда, защото липсва протест на прокурора.

Между кориците на делото е приложено становище на тогавашния управител на БНБ, че подсъдимите и техните дружества не са подавали искане да бъдат вписани като финансова институция в регистъра и съответно са упражнявали незаконна банкова дейност.

Междувременно спецсъдът, където върви процесът, е закрит и той продължава при градския. Магистратите изпращат питане до Съда на ЕС, като от Люксембург им отговарят, че деянията, за които са погнати подсъдимите, не представляват банкова дейност и респективно не са престъпление.

Така спряганите за лихвари са оправдани, а Аврамов решава да търси обезщетение от прокуратурата. Завежда иск за над 350 бона. Твърди, че покрай обвинението е изпитал стрес, притеснения, безпокойство, неудобства, унижение, като са му нанесени сериозни негативи в личния и социалния живот, както и върху емоционалното му, психическо и здравословно състояние.

Срещу него започнала данъчна ревизия, наложили му запори. Приятелите му го избягвали, а случаят гръмнал в медиите и отказвали да го назначат на работа. Сочели го с пръст като опасен престъпник. Процесът продължил повече от 7 години, като през това време баща му починал и не дочакал да види сина си оправдан. Аврамов страдал, че близките му понасят негативи заради воденото срещу него дело. Това се отразило на психиката му - затворил се в себе си, изпитвал срам от опетнената си репутация, чувствал унижение и безпомощност. Страдал от безсъние, много често бил нервен и раздразнителен. Започнал често да вдига кръвно налягане, да се задушава. Диагностицирали го с хипертонично сърце.

Снаха му потвърждава пред съда, че цялото семейство било в шок от показния арест, както и че от стреса Георги много напълнял. Психолозите откриват лека степен на депресия.

Самият той отбелязва, че пътувал до София по 15 пъти на година със своята шкода и иска обезщетение за платеното гориво. Съдът пресмята, че подсъдимият е ходил до столицата за 63 заседания. Сагата продължила общо 13 години, но Аврамов все още трудно понасял загубата на контрол върху живота си.

Реклама
Реклама
Реклама