Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19160668 www.bgdnes.bg

МВР: Не издирваме Грета Тунберг!

Не издирваме Грета Тунберг. Това отговориха от МВР след запитване на "24 часа". Вчера икономистът Хари Аначкин си пусна снимка с нея в София, а жена твърдеше, че полицията я търси.

"Току-що дойдоха от гранична полиция, издирват Грета Тунберг. Влезнала е в страната и по последна информация е слязла на Централна ЖП Гара и в момента се укрива", написа във фейсбук жена, работеща в хостела. "24 часа" се свърза както с граничарите, така и с полицията. И от двете места отрекоха да търсят популярната шведска еко активистка.

Реклама

Грета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг е шведска климатична активистка.

Става известна с поставяне началото на движението „Училищна стачка за климата" от ноември 2018 г. Движението нараства до световен мащаб след конференцията COP24 през декември същата година. Активността ѝ започва през август 2018 г., когато нейната самотна стачка Skolstrejk för klimatet („Училищна стачка за климата") пред шведския парламент в Стокхолм, привлича медийно отразяване.[3] На 15 март 2019 г. около 1,4 милиона ученици от цял свят се присъединяват към нейния призив в стачките и протестите. Следващата голяма климатична стачка в световен мащаб е насрочена за 24 май 2019 г.

На 13 март 2019 г. трима членове на норвежкия парламент от опозиционната Социалистическа лява партия, която има 12,5% от местата в парламента, номинират Тунберг за кандидат за Нобелова награда за мир.

Тунберг отговаря, че е „поласкана и много благодарна" за номинацията. Тунберг получава различни награди и дипломи за активността си.

През ноември 2018 г. Тунберг заявява, че е била диагностицирана със синдрома на Аспергер, синдромът на нарушение на вниманието с хиперактивност (ADHD), обсесивно-компулсивно разстройство (OCD) и селективен мутизъм(англ.)

За да намали въглеродния отпечатък на семейството си, тя настоява те да станат вегани, да се откажат от летенето със самолет и да нямат повече деца.

Като колективен архетип, Тунберг е сравнявана с френската средновековна жена воин Жана д'Арк и с шведската приказна героиня Пипи Дългото чорапче, като необичайно и смело момиче, което редовно упражнява свръхчовешката си сила.

Четете още

Скандалната активистка Грета Тунберг пристигнала в София с БДЖ?! Гранична полиция я издирва

Скандалната активистка Грета Тунберг пристигнала в София с БДЖ?! Гранична полиция я издирва

Нико Тупарев: Споразумях се с Джони Каскета

Нико Тупарев: Споразумях се с Джони Каскета

Йоана Буковска скочи в мръсната политика

Йоана Буковска скочи в мръсната политика

Деца ограбиха Грета Ганчева!

Деца ограбиха Грета Ганчева!

Реклама
Реклама
Реклама