Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19168092 www.bgdnes.bg

Масларова осъди прокуратурата за 70 бона заради "златния ремонт"

  • След 11 г. битка с Темида
  • Бивша шефка във Външно също взима хилядарки обезщетение след дело за еврейски паметник

Над 70 бона ще получи бившата социална министърка Емилия Масларова, след като е оправдана за "златния ремонт" на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора! След като е оневинена за присвояване на над 11 млн. лв., тя завежда иск за 100 бона срещу прокуратурата за незаконно обвинение. Софийският градски съд й присъжда около 70 хил. лв., съобщава Лекс.

Съдебната сага продължава повече от 11 години. Заедно с Масларова са подсъдими бившият зам.-министър на труда и социалната политика Димитър Димитров, бизнесменът Михаил Методиев, собственикът на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов, бившият главен секретар на социалното министерство Иван Пенев и Росен Стефанов, който отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Реклама

Първата инстанция ги оправдава, тъй като нито една експертиза не показва ясно колко пари са изхарчени, а прокуратурата е изготвила "немислима" правна конструкция. Апелативните съдии връщат процеса със забележката, че градските им колеги са използвали пороците на обвинителния акт, за да оправдаят подсъдимите, а не са го върнали за поправка. В продължение на две години държавното обвинение не внася ново дело, като през 2021 г. е потвърдено постановлението за прекратяването му.

Преди време бившата министърка осъди и държавата в Страсбург заради погазена презумпция за невиновност по повод изявления на говорителката на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

Подобно на Емилия Масларова и бивша шефка от външно министерство прибира обезщетение. Людмила Димитрова получава 10 бона, след като е оправдана по дело за еврейски паметник. Тя ръководи Държавния културен институт към Министерството на външните работи (МВнР) до 2018 г., когато е погната по обвинение за безстопанственост във връзка със забравен и увреден монумент - символ на спасяването на българските евреи. Скандалът с паметника гръмва покрай подготовката за посещения на държавните ни мъже в Тел Авив. Като част от визитата е предвидено откриването на мемориала на Холокоста. Договорът за изработка на монумента е от 2013 г., когато за него са платени над 31 хил. лв.

Преди посещението на президента и премиера ни се разбира, че паметникът не може да бъде транспортиран и монтиран в израелската столица, тъй като още се намирал в леярната в софийското село Брестовица и е на парчета. Затова правителството отпуска спешно още 36 хилядарки за нов паметник. Заради двойното плащане Димитрова е пратена на съд, тъй като според прокуратурата не е положила достатъчно грижи за паметника и съхранението му, с което е нанесла щети на бюджета.

Съдът приема, че Димитрова е имала ангажимент към паметника, но редица причини са забавили транспортирането и монтажа му. Имало дилема за мястото на полагането му. Задължението за съхраняването на монумента е на самият скулптор, затова и шефката на културния институт е оневинена. Магистрати от две инстанции четат оправдателна присъда, която влиза в сила през 2022 г.

Четете още

(Папараци в действие) Емилия Масларова целува на улицата вярна дружка

(Папараци в действие) Емилия Масларова целува на улицата вярна дружка

Почина Антон Масларов, съпругът на Емилия Масларова

Почина Антон Масларов, съпругът на Емилия Масларова

Реклама
Реклама
Реклама