Реклама
https://www.bgdnes.bg/laplandia/article/5905535 www.bgdnes.bg

Стюардеса от финландските авиолинии успокоява разплакано дете: Видях Дядо Коледа да лети

Тълпи от хлапета при добрия старец, не ги плашат температури от минус 30 градуса



"Отивам при Дядо Коледа в Лапландия!"
Когато само преди седмица споделих това с приятели, до един се разсмяха. Все едно им казвах, че отивам в друга галактика. Защото за повечето от нас, българите, Дядо Коледа все още е в битка със спомена за Дядо Мраз. А Лапландия е нещо като... „такова нещо няма, това е измислица за децата“.
Лапландия и Дядо Коледа обаче са си съвсем истински. И с подкрепата на „Технополис“ специалната поредица на „България Днес“ и „24 часа“ ще опитат да върнат на читателите си - а и на всички българи - вярата в коледната магия.

Реклама

Да стигнеш до Лапландия от България никак не е лесно. Обикновено отнема около 24 часа полет само в едната посока. Полет София – Рованиеми - София, закупен след септември, излиза около 700-800 евро. При по-внимателно планиране, с цената на компромиси и дълго висене по междинни летища, може да падне и под 500. Не е лесно, но в крайна сметка си заслужава. Нима на Дядо Коледа му е лесно да обиколи за една нощ цялата планета?!
Колкото повече се доближаваме до Финландия, толкова повече се усеща духът на Дядо Коледа. Коледната атмосфера завладява още от летището в Хелзинки, откъдето тръгва последната отсечка за Лапландия. Звънчета, еленчета, елхички. Гъмжило от пътници.
Една дестинация сякаш е магическа и там са струпани толкова много деца, все едно някой е пуснал накуп поне дузина детски градини. Малчуганите и родителите им са се събрали пред полета за Рованиеми, където заставаме и ние. Насред странния финландски език се чува и доста руска и английска реч. Хлапетата с нетърпение очакват срещата с Дядо Коледа, но са и притеснени. Малко ирландче го докарва до рев, след като майка му прави кардинална грешка и заявява, че Дядо Коледа със сигурност знае колко непослушно е било. Ревът надува яки децибели и е на път да се окаже заразителен за още малчугани.
Очевидно стюардите на летището са гледали този „филм“ на опашката за Рованиеми много пъти. Красива блондинка се приближава при плачещия юнак и му обяснява, че Дядо Коледа му е простил и няма да го остави без подарък. Докато мъникът се чуди на кого да вярва, стюардесата пуска в ход „тежката артилерия“.
„Снощи, докато летяхме за Дъблин, срещнахме в небето Дядо Коледа. Правеше тренировка с шейната с елените“, намига блондинката. Очите на ирландчето грейват, то млъква и поглежда победоносно майка си. А останалите пътници за Рованиеми си отдъхваме с облекчение.
Полетът от Хелзинки до Рованиеми трае около час и половина. Цените му обаче са такива, сякаш ще летите до Калифорния. Ако човек не си купи билет поне два месеца по-рано, то този вътрешен финаландски полет през декември може да му излезе само в едната посока над 300 евро! При по-ранно планиране отиване и връщане излизат наполовина - около 150 евро. Дори през лятото е трудно да се намери нещо под тази сума.
Когато кацаме в Рованиеми, не се стърпявам и питам служителите на летището защо полетите до Рованиеми са толкова скъпи. „Дядо Коледа също е нещо много скъпо за всяко малко или пораснало дете. Магията около него трябва да се запази“, обясняват те.
Е, явно родителите също трябва много да са слушали в работата си през годината, за да могат да заведат децата си в Лапландия.
И ето ни в Рованиеми - градчето на Дядо Коледа, разположено точно на Полярния кръг!
На пръв поглед всеки, които е свикнал с холивудската представа за селцето на Дядо Коледа, ще остане разочарован. В Рованиеми няма да ви посрещнат елфи и джуджета. Нито по дърветата висят гигантски захарни пръчици. Не очаквайте водопад от коледни светлини, както е на Тайм Скуеър в Ню Йорк.
Хубавото в градчето на Дядо Коледа е, че тук изкуствени елхи няма, дори по магазините. Навсякъде се извисяват истински борчета, украсени със светещи гирлянди.
На практика Рованиеми е типично финаландско градче. Спретнато и подредено, с къде повече, къде по-малко коледна украса. Градът е разположен точно на Полярния кръг, между върховете Оунасваара и Коркаловаара. Населението му е около 60 хиляди души. Всъщност като площ Рованиеми е един от най-големите градове в света, но основната част от него е заета от гори.
Градчето на Дядо Коледа ни посреща с типичните за мястото температури: -7 градуса през деня и около -15 през нощта. Преди да сме започнали да подскачаме от студ, местните бързо обясняват, че е можело да бъде и -30. Налага ни се да приемем, че сме извадили късмет и да се отправим към хотела.
Търсенето на хотел в Рованиеми също изисква подготовка. На практика истински хотели, каквито има в другите европейски градове, тук се броят на пръсти. Цените започват от около 200 евро на вечер за обикновена стая с две легла. Затова за простосмъртните има друг тип „хотели“. Това са апартаменти, които собствениците отдават под наем. Има сгради, в които почти всички апартаменти са превърнати в хотели. Цената на такъв апартамент за стая с две легла и без каквото и да било претенциозно обзавеждане е около 100 евро.
Градският транспорт в Рованиеми е такъв, че бързо разбираш защо Дядо Коледа се придвижва с шейна. Автобусите се движат на около 20-30 минути. При средни дневни температури от около -10 градуса да чакаш е истинско предизвикателство. За -30 да не говорим. Затова почти никой не се движи с градски транспорт.
В Рованиеми на почит са такситата. Които нямат нищо общо с българските. Тарифите и разстоянията са ясни и фиксирани. Около 24 евро излиза таксито от летището до центъра на Рованиеми. Придвиждването в самото градче с такси обикновено не надхвърля 10 евро. Местните така и не разбират какво имаме предвид, когато питаме за опасност от таксита копърки...
След дългия полет обикаляме на бегом местните закусвални и ресторанти. В повечето случаи цените на храната в Рованиеми са като на всички останало там - може да ви замръзне физиономията. За хората, които пътуват из Европа, ще кажем - двойно по-скъпо от Германия и тройно по-скъпо от Италия. При предварителна проверка и в това отношение може да се намерят по-изгодин оферти, най-вече в семейните ресторанти. Погледнато в цифри, това ще рече чай или кафе за около 3 евро, капучино за около 4-5 евро, основно ястие за около 15-20 евро и десерт около 5 евро. Като утеха може да служи фактът, че храната в Рованиеми винаги е прясна и вкусна.
След първите впечатления от градчето на Дядо Коледа се прибираме в хотела и с нетърпение чакаме следващите часове. Предстои ни среща в самата резиденция на белобрадия старец - Санта Клаус Вилидж. Мястото, на което се ражда коледната магия.

Светът го спаси през 2015-а

Нобелов лауреат и хора от цялата планета му платиха данъците

"Ура! Коледа ще има!" - така с облекчение въздъхнаха в края на октомври миналата година хора от цял свят, вярващи в коледната магия. По това време над Дядо Коледа бяха надвиснали черни облаци и добрият старец бе на косъм да бъде прогонен от резиденцията си в Лапландия заради неплатени данъци. Оказа се, че магията на Коледа е по-силна от данъчните, победили навремето дори страшния Ал Капоне. Вместо да потули нещата, Дядо Коледа реши да обяви финансовите си проблеми публично. На страницата на Санта Клаус Вилидж във фейсбук се появи следното съобщение: "Проблемите в световната икономика ни засегнаха. Но продължаваме да работим, за да запазим духа на Коледа. Въпреки тъжните новини напоследък нека се усмихнем и заедно потърсим решение за по-добро бъдеще." Постът предизвика лавина от коментари. Случаят показа колко много хората обичат Дядо Коледа и искат децата им да продължат да вярват в него. Хора от цял свят - от Европа и Северна Америка, от Индия, Гана, Хонконг, Филипините, ЮАР, настояха да се направи дарителска кампания. "Аз съм грък, от фалиралата държава Гърция. Но каквото държавата още не ми е взела, ще разделя с Дядо Коледа. И няма нищо по-нормално от това, защото ние, нормалните хора, не искаме друго, освен да можем да зарадваме децата си и да си кажем "Весела Коледа", написа във фейсбук тогава жител на южната ни съседка и трогна абсолютно всички. "Дядо Коледа е направил толкова за нас, сега трябва ние да направим нещо за него. Моля, дарявайте!", призозава германец. В създадената дарителска кампания се включиха бизнесмени, политици. И чудото стана - само за седмица данъците на Дядо Коледа в размер на около четвърт милион евро бяха изчистени!
Малко след това емблематично посещение, с което да изкаже подкрепата си за Дядо Коледа, направи лауреатът на Нобеловата награда за мир за 2008 г. Марти Ахтисаари, който е и бивш президент на Финландия. (На Балканите го знаем най-вече като специалния пратеник на ООН за конфликта в Косово през 2007 г. Чрез "Планът Ахтисаари" Косово обявяви независимост едностранно, без одобрение от сърбите – бел. авт.)
На практика акцията по спасяването на добрия старец през 2015-а се превърна в най-прекрасната съвременна коледна приказка. В доказателство, че коледният дух може да обедини хората по-добре от всички закони и декларации. След щастливата развръзка Дядо Коледа отново използва фейсбук, за да благодари за подкрепата. "Помощта от вас, скъпи приятели, стопли сърцата ни", написа добрият старец. "Арктическият кръг е място за магия и добри пожелания. Намерихме решение на финансовите ни проблеми и сме изключително щастливи. Идващата Коледа ще бъде весела и по-щастлива от всички досега. Благодарим ви, приятели от цял свят!", написа Дядо Коледа. И ето - точно преди тази "най-щастлива от всички" Коледи екипът на "България Днес" се озова в Лапландия, за да подкрепи Дядо Коледа на живо!


Руснаци едва не го
уморили като Дядо Мраз

Руснаци са били в основата на финансовите проблеми на "Санта парк", призна миналата година бившият управител на офиса на Дядо Коледа Ярмо Кариниеми. Цялата работа започнала със спада на руски туристи в Лапландия, които дотогава били най-масовите и платежоспособни клиенти. После обаче рецесията ги засегнала и туровете им при добрия старец секнали. След като се разбра, че руснаци са в основата на кризата в Санта Клаус Вилидж, в руските сайтове почнаха да се майтапят. "Фалирахме Дядо Коледа, но да се радва, че още е жив! За разлика от Дядо Мраз, който се спомина след разпада на СССР!", забавляваха се тогава братушките. Въпреки кризата, дори през изключително трудната във финансово отношение 2015 година, селото на Дядо Коледа е било посетено от около 200 хил. туристи от 100 държави и генерирало около 2 млн. евро приходи.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама