Как да си осолим червен хайвер
През ранна пролет понякога се случва да уловим пъстърва, а от нея да тече хайвер. Когато рибата е дива балканка, е важно я пуснем обратно, за да създаде потомство. Но когато хванем или купим от магазина дъгова (американска) пъстърва и тя е пълна с червен хайвер, можем лесно да си консервираме бурканче. Цената на този истински деликатес надхвърля 100 лева за килограм по магазините. Затова в никакъв случай не изхвърляйте хайвера, а го подгответе за осоляване.
Важно е зрънцата да бъдат много внимателно отделени от ципата. Това става най-лесно в топла вода и марля. За 200 грама пресен хайвер са необходими 2 супени лъжици сол и 1 с.л. захар. Съставките се разбъркват добре с пръст или дървена пръчица до пълното им разтваряне. Крайният продукт се поставя в стерилизирани стъклени бурканчета. Добавете 1 с.л. растително масло до върха на буркана. Хайверът узрява в хладилник за няколко седмици. След това се маже на препечена филийка или брускети, като може да се съчетае с крема сирене. Получава се уникална и стилна разядка, която върви с всякакъв вид напитки.