Направете си кюфтенца от хайвер
По това време от годината женските екземпляри на топлолюбиви видове като шаран, каракуда и платика са пълни с узрял хайвер. Ако сте решили да подарите свободата на рибата, тя ще може да изпълни брачните си задължения и да се възпроизведе. В случай, че все пак искате да похапнете рибка, в никакъв случай не изхвърляйте хайвера, а си направете вкусни кюфтенца от него.
За около половин кг хайвер ще са ви нужни 2 яйца, 7 с.л. брашно, сол, кимион, черен пипер и ситно нарязан лук. Хайверът се измива добре от кръвта, като се премахват и ципите. Добавят се яйцата, брашното, подправките и лука. Разбърква се, докато се получи консистенция като гъста боза. Вместо брашно някои използват галета или размекнат във вода хляб. Оставяме за известно време в хладилник, за да поеме от солта и да стегне.
С помощта на лъжица поставяме от сместа в сгорещено олио. Обръщаме от двете страни до добиване на златист загар. Гарнира се с магданоз и се бие с изстудено бяло вино или бира. Наздраве!