Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18321280 www.bgdnes.bg

Тичайте към Турция за риболов на лефери!

На воблери се търсят още лавраци и баракуди, а на плувка кълват спароси, сарпи и кефали

Хиляди българи окупират крайбрежието по турските летни курорти. Освен прекрасните плажове, луксозните хотели и изобилието от квалитетна средиземноморска храна южната ни съседка привлича и с риболов. Мнозина нашенци товарят и въдиците на самолета, автобуса или на личните си автомобили. И има защо. По Бяло море, което в най-южната си част се слива със Средиземно, е пълно с риба. Има за всеки вкус и според подготовката на всеки.

Реклама

Много български летовници отсядат в курортите Кушадасъ и Дидим, които се намират след град Измир. Други се спускат още по-надолу към Бодрум, Мармарис и дори Анталия. Местните не са особено по риболова от брега. Може да се мерне някой рибар, но като цяло едрите екземпляри се дърпат навътре от лодка. Затова по бреговете най-често се виждат българи с въдица в ръка.

Ако заложите на плувка, ще ловите доста риби, но с неголеми размери. Занимавката все пак е гарантирана. Най-добре изберете място на скали или на пристанище, но понякога дори на самия пясъчен плаж гъмжи от пасажи. Най-чести са спаросите, които се познават по характерната черна ивица край опашката. Салпите са доста непретенциозни, но вкусни риби. Наричат ги прасето на морето, защото ядат буквално всичко. Достатъчно е да разполагате с бял червей. Колкото повече сложите на куката, толкова по-едри парчета ще ловите. Познават се по жълтите хоризонтални ивици на тялото. Ако уловите раирана риба с оранжев до червен цвят, най-вероятно сте попаднали на ханос. Има леко сухо но много ароматно месо. Ципурите са търсен воден обект, както и кефаловите риби, които обожават аромата на хляб. На дъно се търси мурмури, известно още като царска риба. Обикновено не надвишава 30 см, а цветът му е сребрист, украсен с 10/12 тъмносиви ивици. Много вкусна риба, затова е и толкова ценна.

В последните години най-популярен и атрактивен сред българските риболовци по Беломорието стана спинингът. На изкуствени примамки, най-често воблери, могат да се уловят трофейни хищни риби. Най-търсени са леферите, баракудите и лавраците. Хващат се и дребни туни. Повечето от тези риби се мамят или в тъмната част от денонощието, или преди жегите да са настанали. Все пак сега водата в морето е топла и едрите хищници предпочитат да се застояват в по-дълбоките води. 

Комшиите луди по рибен кебап

Малко популярно у нас ястие е рибният кебап, нещо, по което турците направо си умират. За да си го приготвите, ще са ви нужни поне две по-едри риби - лефер, лаврак, скумрия, паламуд, хек или др. Останалите продукти са 3-4 с.л. зехтин, 2 бр. домати, две глави лук, две чушки, черен пипер, червен пипер, сол, риган, сол и дафинов лист.

Рибата се обезкостява и се реже на едри хапки. В зехтина се запържват лукът, нарязан на полумесеци, пиперът на по-ситно, доматите на кубчета (по възможност обелени) и най-накрая рибата. Добавя се малко вода, за да може месото да се задуши под капак. Добавят се подправките и всичко това се оставя да покъкри няколко минути, докато се изпари всичката течност.

Става много лесно, бързо и вкусно. Върви с изстудено бяло вино, но също така и със студена бира. Наздраве! 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Стоичков улови свирепа риба от яхта в океана (СНИМКИ)

Стоичков улови свирепа риба от яхта в океана (СНИМКИ)

НАСЛУКА! Урожай от сафрид по морето

НАСЛУКА! Урожай от сафрид по морето

Реклама
Реклама
Реклама