Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18411128 www.bgdnes.bg

Улов има! Каракуди хващат на язовир "Искър"

Рибите се търсят на торен червей в плитчините около устието

През последните години каракудата се превръща във все по-ценен улов по нашите водоеми. Ако в близкото минало този вид спадаше в графата плевелни риби, то сега повечето въдичари си мечтаят за емоции с едри каракуди. Тази сладководна риба е от семейство Шаранови. Като форма много наподобява шаран, затова някои по-неопитни риболовци могат да я объркат. Все пак разликите не са малко - каракудата няма мустачки, люспите й са по-едри, а окраската е златиста или сребриста, в зависимост от разновидността. На тегло може да достигне до внушителните 3 килограма, но това са изключително редки изключения. Екземпляр, по-тежък от килограм, се счита за трофеен.

Каракудата е разпространена в почти всички наши язовири и реки. Може да живее и в по-застояла вода с ниско количество на кислород. При източване на някой водоем тези риби оцеляват повече от месец, заровени само в тинята, докато нивото не се възстанови. Поради тази причина каракудата много трудно може да бъде прочистена от язовирите. Въпреки прословутата си издръжливост запасите на този вид у нас намаляват. Особено по големите ни язовири, където обикновено се въдят едри парчета, числеността им е доста оскъдна.

Реклама

В язовир "Искър" почти никой не я търси целенасочено, тъй като не е сред доминиращите видове. През топлите месеци там властва платиката, както и видове като бабушка, костур, уклей. Всъщност каракудата в "Искър" не е изчезнала и може да се лови с успех. При това на куката се закачат парчета по над половинка.

Тези риби не са повсеместно разпространени във водоема. Придържат се главно в по-плитки участъци. Залетите бивши рибарници в района на устието е отлично място за тях. Позициите се намират между вливането на едноименната река Искър и местността Филмовата къща. Обикновено водата се покачва дотам през юни-юли, но есента позициите вече остават на сухо. Лятото язовирът залива цели поляни с високи треви - отличното укритие на каракудата. Освен че се чувства защитена, там рибата намира и достатъчно количество храна, затова не напуска дома си, докато водата не започне да се отдръпва. 

Местата се характеризират с малка дълбочина, най-често до метър. Освен това дъното е осеяно с растителност, затова трябва да държим примамката на не повече от 60 см под повърхността. Лови се предимно на плувка, тъй като дънният риболов там е затруднен. Когато куките паднат на самото дъно, стръвта се скрива в тревата и вероятността да бъде намерена от едра риба силно намалява. Освен това рискът със закачки и късане е голям. 

Плувката не бива да е по-тежка от 2 грама, защото каракудите са плашливи и усещат човешкото присъствие. Липсата на големи и шумни компании наоколо определено е предимство. Най-добър риболов се получава рано сутрин. Тогава язовирът обикновено е тих, няма вълнение и не се получава подводно течение. Каракудата обича примамката да бъде неподвижна. Най-доброто лакомство, което можем да й предложим, това е торният червей. Колкото е по-едър и сочен, толкова по-голям е шансът да закачим трофейна каракуда. Понякога проблем се оказват дребните костурчета. Когато в района се е завъртял пасаж с тях, стават досадни и дори могат да провалят излета ни. Тогава трябва да се премине към вариант "Б" и на куката се поставя различна примамка. Добри резултати се постигат с варено жито, както и с хлебна троха.

Каракудите в повечето случай вземат уверено. Заради малката дълбочина те предпочитат да захапят стръвно храната и да се отдалечат възможно по-бързо. Това гарантира невероятна борбеност от тяхна страна и съответно незабравими емоции у риболовеца. По епизодичните мощни плясъци се забелязва и присъствието на диви шарани в района. Удари не са изключени, но изваждането им в растителността е въпрос на истински майсторлък и голям късмет. Тези, които упорстват за такава риба, поставят на куката консервирана царевица, натурална или с различни аромати.

На залетите рибарници понякога се навърта и платика. Това не са обичайни места за нея, тъй като тя обича чисто песъчливо дъно и сравнително по-големи дълбочини. Понякога обаче платиките са много активни тук, може би примамени от тишината и липсата на масирано рибарско присъствие. 

Реклама

Направете си консерви

Каракудата е много подходяща за приготвяне на консерва в буркан. Рибата се почиства много добре от люспите, главите и вътрешностите. След това се измива много добре със студена вода. С нож се отрязват опашките, перките и хрилете. Реже се на парчета по около 4 см в голяма тава за варене на сладко, посолява се на вкус и се залива с 400 мл олио и 250-300 мл качествен винен оцет, изсипва се и едно пакетче черен пипер на зърна, малко бахар и 2-3 листа дафинов лист. Разбърка се добре, завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна (150 градуса). После се маха фолиото и се запича на 200 градуса още 20 мин. Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ). Никаква вода не се сипва. 

За това количество се подготвят: 1 кутия доматено пюре, в които се изсипват и разбъркват добре по 1/3 пакетче фино млян кимион, 1/3 буркан (800 мл) стерилизирани краставички (нарязани на колелца), 1/3 буркан (800 мл) маринована червена капия (по желание, нарязана на парченца), 300 г много добре сварен стар фасул, малко замразен грах. По желание може да се добави и чесън на скилидки и магданоз на ситно.

Подготвят се бурканчета, рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало. Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата, която остава в тавата. Бурканите с маринована риба се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути. Добре е готовите вече буркани да отлежат 2 месеца.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ПЪЛНИ ЖИВАРНИЦИ! Побъркват кефала по река Марица

ПЪЛНИ ЖИВАРНИЦИ! Побъркват кефала по река Марица

ДОБРА СЛУКА! Щука гигант улови Калин Вельов

ДОБРА СЛУКА! Щука гигант улови Калин Вельов

Реклама
Реклама
Реклама