Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18510435 www.bgdnes.bg

Отстрелваш чакал - прибираш 10 лв.

Хищникът увеличава тревожно популацията си, напада сърнички

Тревожна става статистиката за все по-голямата популация на чакали в страната. Хищникът е считан за особено вреден, що се касае до ценния дивеч. Затова и много ловни сдружения в страната прибягват до крути мерки в борбата с този опасен бозайник.

В Габровско например вече ще премират ловците, които успеят да повалят чакал. Новият председател на СЛРД "Чардафон" - Габрово, Иван Найденов зарадва хищничарите. Той договори нови правила с Областната дирекция "Безопасност на храните", които влязоха в сила от 1 юли. Така ловците ще получават по 10 лева, когато докажат, че са гръмнали чакал.

Реклама

В същото време Шабленското и Дуранкулашкото езеро са се превърнали в развъдници на чакали, алармират ловци.

"Хищниците са разпространени повсеместно и продължават да настъпват. И двете езера са се превърнали в истински развъдници на чакали. Бреговете им са обрасли в голямата си част с тръстики, има обширни райони, които са убежище за хищниците. И докато лисиците все пак не са в изобилие в двете езера, то чакалите стават все по-голяма напаст", споделя пред сайта на ловно-рибарския съюз ръководителят на ЛРС – Шабла, Павлин Павлов. С 225 чакала през сезона те са изпълнили плана на рекордните 183%.

Тези дни двама ловци - Радослав Михалев от ЛРД – Лесидрен, и Димитър Димитров, който е старши лесничей в местното горско стопанство, спасиха малко сърне от хищници, вероятно чакали.

Те се натъкнали на безпомощното животинче в местността Еленински вир край селото. Сръндачето било във видимо неадекватно състояние и стояло неподвижно край пътя. Имало рани на челото и на врата, явно било гонено от хищник. Било изключително изплашено. Двамата мъже помислили, че като го доближат, ще избяга да търси майка си, защото такава би трябвало да е реакцията по природа на този вид дивеч, обяснява Димитър. Затова те изчакали няколко минути и след като сърнето не реагирало по никакъв начин, му дали да пие вода. Разбрали, че само няма да оцелее, затова решили да го закарат за помощ в Лесидрен. Ловецът Радослав Михалев и други негови колеги се свързали с ръководителя на ЛРС – Ловеч, Дико Йорданов и с неговото съдействие откарали едномесечния приплод на сърна в зоопарка в Ловеч, за да получи раненото сърне професионално лечение. Там му е направен пълен преглед и ветеринарите са поели грижите за него.

Чакалите са всеядни животни, като се хранят не само с мърша, но и с дивеч от активен лов. Техните дълги крака и извити кучешки зъби са пригодени за ловуване на малки бозайници, птици и влечуги. Големите лапи, снабдени с възглавнички, им дават възможност да поддържат до 16 км/ч продължително време. Те ловуват предимно при слаба светлина, най-вече при зазоряване и привечер.

Значително по-дребният от вълк хищен ловец е дълъг около 85 сантиметра, опашката му до 30 сантиметра, а теглото до 15 килограма. Чакалите са моногамни, като една двойка защитава територията си от останалите, като свирепо прогонва натрапниците и маркира границите с урина и фекалии.

Реклама

Експерименти в Германия установяват, че кръстоска между вълк и куче дава стабилно поколение, докато при кръстоска между чакал и куче се получава хибрид. Той е с намалена способност за размножаване, намалени комуникативни възможности, както и увеличаване на генетичните болести само след три поколения развъждане.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

СТРАШНО! Чакали дебнат в Морската градина в Бургас

СТРАШНО! Чакали дебнат в Морската градина в Бургас

Два страшни вълка пребори ловец

Два страшни вълка пребори ловец

Реклама
Реклама
Реклама