Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18688549 www.bgdnes.bg

Силен старт на новия ловен сезон

*Вече бият прелетен дивеч

*За пъдпъдъка трябват добре обучени кучета, намалиха нормата на гургулицата до 3 броя

Новият ловен сезон за мигриращ пернат дивеч стартира успешно преди дни в много райони от страната. За това се похвалиха пред "България Днес" опитни ловци, за които това е любим вид лов.

Реклама

Емблематични за този сезон на дребен дивеч са пъдпъдъците. Надхитрянето с тези птички и тактиките при използването на обучени кучета привличат интереса на авджиите. През август пъдпъдъците се спотайват в полетата и ожънатите ниви. През септември започват своята миграция на юг. Най-добрите породи кучета за този лов по диря са бретоншпаньол, круцхаар, дратхаар и унгарска визла.

Сред прелетните птици, които попадат на мушката, са гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас и обикновена бекасина. Особено ценни в последно време са гургулиците. Месото им представлява уникален деликатес. Тези птици се дебнат, когато кацнат на електропроводи или самотни дървета. Най-добрите зони за това са около големи слънчогледови плантации, тъй като гургулиците се хранят основно със семки.

Тялото на тази птица достига 28-30 см дължина, размах на крилете 48-52 см и тегло 170 грама. По-голямата част от деня гургулицата прекарва по клоните на дърветата. Активна е основно сутрин и привечер, когато се храни. В обедните часове прелита до местата за водопой. Можем да я срещнем на малки групи из нивите.

У нас на гургулик се ловува групово и индивидуално. Най-чести ловни практики са издебване в слънчогледовите ниви или притаени под някое самотно дърво по средата на полето, където птиците спират да починат. Следващата ловна практика е да се стреля гургулица в полет, за което се изисква голям майсторлък. Скоростта, която птицата може да достигне, е 70 км/ч. Подходящи патрони са номер 7 или 8 за лов в полето при полет и номер 9 или 10 за близка стрелба, когато са кацнали на дърво или по жици.

Тази седмица бе обнародвано изменението на нормата за отстрел в чл. 71, ал.1, т. 2 от Правилника за прилагане на закона за лова и опазване на дивеча (ППЗЛОД). С едноименното изменение, което влиза в сила веднага, дневната норма за отстрел на гургулица от един ловец се редуцира от 8 на 3 броя, а по линия на организирания ловен туризъм от 24 на 15 бр. Ловът на гургулица остава разрешен в събота и дните, обявени за официални празници. 

Допълнителното редуциране на отстрелната норма се налага поради категоричната препоръка на Европейската комисия (ЕК) за мораториум върху лова на гургулица в държавите-членки по Централно-Източния миграционен път през ловен сезон 2024. Ръководството на НЛРС-СЛРБ веднага е изпратило официално писмо до председателите на ловно-рибарските сдружения с детайлна информация относно въведената промяна, както и мотивите, довели до нея.

Реклама

Четири нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча констатираха проверките на горските екипи по време на първите два ловни излета на мигриращ дивеч за 2024 г. Масовите проверки се извършват на територията на цялата страна, като в тях участват екипите на Изпълнителна агенция по горите, служители от регионалните дирекции по горите, държавните ловни и горски стопанства, служители на МВР. Над 1400 ловци от 280 ловни дружини са били проверени в края на изминалата седмица. Съставени са четири акта от екип на РДГ Берковица за едно от най-често срещаните нарушения - използване на звуковъзпроизвеждащи устройства за примамване на дивеч. Уредите са иззети. Първият ловен излет се проведе без инциденти при спазване на правилата за безопасност и противопожарните изисквания, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Отстрелваш чакал - прибираш 10 лв.

Отстрелваш чакал - прибираш 10 лв.

Авджията, рибар и кулинар Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

Авджията, рибар и кулинар Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

Реклама
Реклама
Реклама