Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18842459 www.bgdnes.bg

Мамим балканска пъстърва до края на месеца

*Търси се по планинските реки

*Заложете на сухи мухи, силиконови примамки, блесни или воблери

В края на лятото и началото на есента реките у нас обикновено са с драстично намалял дебит. Това важи в пълна степен за планинските потоци, в които вирее балканската пъстърва. Температурата на водата се покачва, а кислородът намалява. Всичко това кара рибата да потърси специални местообитания в жегите.

Въпреки че пъстървовите риби обичат студа, те могат да се ловят с успех и сега, ако открием техните скривалища и им предложим подходящите за сезона примамки. Ловувайки по планинските реки, трябва да бъдем подготвени с подходяща камуфлажна екипировка. В малката бистра вода рибите са доста подозрителни и плашливи. Освен това е опасно да обикаляме с къси панталони и джапанки, тъй като край обраслите с растителност брегове се въдят доста змии.

Реклама

Търсейки по-богати на храна участъци, както и повече кислород, балканските пъстърви обикновено се навъртат около участъците с по-буйна и пенлива вода. Такива места представляват прагове, скокчета, водовъртежи, бързеи. Рибата причаква храната, обърната срещу течението. Лятото пъстървата се храни най-много с насекоми, които падат върху водната повърхност - мухи, комари, пеперуди, мравки и др. Затова доста удачно е да заложим на мухарския риболов. Ако не разполагаме със специализирана въдица тип мухарка, то тогава можем да използваме и директен телескоп (5-6 метра), чиито снадки се сгъват лесно при преходи между растителността.

Най-добрата суха муха за пъстърва през лятото е т.нар. седж. Тя се прави от еленова козина, която трудно се мокри и държи мухата на повърхността. Други успешни изкуствени насекоми са "парашутите". Те представляват имитации на комари, с които пъстървата се храни в жегите.

Риболовът със силиконови примамки, които се водят по дъното на реката, понякога е по-успешен. Добра работа вършат въртящите блесни с оцветяване на точки, както и някои модели воблери.

Ако все пак и те не дадат резултат, заложете на естествената стръв - бели червеи, ручейници, земни червеи, както и различни видове ларви. В по-буйната вода най-добре се лови с максимално опростена линия, която включва само повод с кука и малка оловна тежест. В някои случаи се поставя поплавък, който ни служи за индикатор на кълванетата. 

Имайте предвид, че голяма част от пъстървовите реки в България са със статут на "хвани и пусни", тоест всеки уловен екземпляр задължително трябва да се връща обратно във водата. Минимално допустимият размер за улов на балканска пъстърва е 23 сантиметра. Трябва да се знае, че при еднодневен риболовен излет през събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки. В делнични дни задължително се пускат обратно всички уловени пъстървови риби. Сезонът на "царицата" на реките е разрешен до края на септември, а от 1 октомври влиза 4-месечен период на забрана, в който балканските пъстърви се отдават на размножителен процес.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Кило и половина пъстърва хваща Ивайло, ето на коя река ври от риба...

Кило и половина пъстърва хваща Ивайло, ето на коя река ври от риба...

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Пъстървите от река Искър се отчитат добре

Реклама
Реклама
Реклама