Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/19147145 www.bgdnes.bg

Убиха двуметрова моруна от Дунав

*Редкият екземпляр е ударен от бракониери край Свищов

*Тези риби са на 200 млн. години, но сега са на ръба на оцеляването

В река Дунав все още има моруни! Това стана ясно след изваждането тези дни на огромен екземпляр от водите край Свищов. За съжаление, рибата е закована от бракониери. Опитите на природозащитни организации да я спасят и върнат обратно се оказват неуспешни. Видът се счита за критично застрашен и вероятно това е една от последните моруни, които са плували в Дунав.

Специалистите отчитат, че този величествен мъжки екземпляр е бил в разцвета на силите си. Експерти от WWF и Дирекция на Природен парк "Персина" се опитват да спасят голямата моруна, уловена незаконно.

Реклама

"Направихме всичко възможно, но за огромно наше съжаление, загубихме още една от критично застрашените от изчезване есетри. Есетровата риба беше внушителен мъжки екземпляр с дължина над 2 метра и вероятна възраст между 20-30 години. Възрастните есетри, като тази, са изключително силни животни. Но нараняванията, които рибата беше получила след улавянето, бяха твърде сериозни и несъвместими с живота", споделят от организацията. 

През есента моруните, особено едрите мъжки, като този, често навлизат в Дунав. Те презимуват в реката, изчаквайки ранната пролет в близост до местата за размножаване. В Дунав тези огромни риби са много уязвими от бракониерство, което все още е силно застъпено в региона и силно намалява възможностите за естествено възпроизводство на малкото останали диви есетрови риби.

През 2012 г. България забрани улова на есетрови риби в акваториите на Дунав и Черно море, тъй като са сериозно застрашени от изчезване. Въпреки това епизодично има случаи на бракониерски набези. През 2020 година 100-килограмова риба бе спасена и освободена от незаконен капан. Речният исполин бил омотан в така наречените кърмаци - огромни куки, разположени шахматно по дъното.

"Моруната беше прободена с цели 6 големи куки. Беше много изтормозена и полужива, когато я намерихме. Все пак това е много силна и жизнена риба и гаранция в е оживялаФ, разказаха тогава инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, които участваха в спасителната операция.

Година по-късно въдичари от Балчик се натъкват на трофейна риба във водите на Черно море. Уловена е моруна с дължина 3-4 метра, след което е освободена обратно. Същата година по Никулден "България Днес" алармира за огромна дунавска моруна, изложена за продан на Женския пазар в София. Цената й е 28,50 лв. за килограм.

510 кг е рекордът край Ахтопол

Видът съществува още от времето на динозаврите. Според учените моруните са риби на над 200 милиона години и оттогава дори не се се изменили съществено чак до наши дни. Любопитно е, че един от символите на герба на град Видин е именно моруна. Логото е утвърдено още през 1936 година.

През миналия век моруна с тегло 510 кг е била хваната край морското ни селище Ахтопол. Това е и най-голямата известна риба у нас. Световният рекорд за уловена моруна е от делтата на река Волга при Каспийско море в Русия през 1922 година. Тогава там е изваден воден гигант с тегло 1224 кг и дължина цели 7 метра. 

Четете още

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Рибарят Светослав Лозанов от Видин: Хващам чудовищата на Дунав!

Застрашена моруна от Дунав на Женския пазар

Застрашена моруна от Дунав на Женския пазар

Хванаха бебе моруна в Черно море
Хванаха бебе моруна в Черно море

Хванаха бебе моруна в Черно море

Освободиха гигантска моруна в Дунав (Видео)
Освободиха гигантска моруна в Дунав (Видео)

Освободиха гигантска моруна в Дунав (Видео)

Реклама
Реклама
Реклама