Как да уловим октопод
Водните животни с 8 пипала са любопитни и нападат всичко
Октоподът освен уникален морски деликатес е и изключително емоционален обект за улов. Не се среща в Черно море, защото обича по-топлите води. За сметка на това го има в изобилие в Бяло море. Майстори ловят страхотни октоподи по бреговете на Гърция.
Лятото десетки български туристи предпочитат да прекарат ваканциите си в южната ни съседка. Не е тайна, че морето там гъмжи от риба и въдиците са задължителен атрибут сред багажа. Още по-екзотично предложение е да потърсите местните октоподи. Техният улов е много специфичен и изисква специални такъми и примамки.
Октоподите са хищни животни. Хранят се основно с риба, ракообразни и морски мекотели. Интересното е, че имат 3 сърца и 8 пипала с вендузи. Тези животни живеят по дъното, като предпочитат скалисти местности, големи камъни и дупки по дъното. Октоподите са изключително любопитни и нападат почти всичко, което се движи покрай тях.
Местните рибари ловят октоподи чрез изкуствен силиконов рак, дълъг около 8-10 см и с монтирани куки в него. Отдолу се поставя оловна тежест около 100 грама. Замята се навътре и бавно се придърпва през няколко секунди. Когато октоподът се закачи, засича се рязко и се навива, без да се спира. Абсолютно задължително е използването на кеп, с който мекотелото да бъде загребано още под водата. Покаже ли се над повърхността, октоподът почти винаги се пуска от примамката и се откача. Методът може да се практикува и без да се използва въдица.
По правило октопод под половин килограм се счита за твърде дребен и се връща обратно. В същото време могат да се уловят парчета по 5-6 кг, които са трофейни. Първоначално месото е много жилаво и трябва да премине през специална обработка. Единият вариант е да се замрази за 24 часа. Ако се готви пресен, преди това октоподът трябва да се удря в скалите или камъните най-малко 50-60 пъти, за да стане по-крехък.
Иначе гмуркачите ловят успешно октопод с харпун, копие или с кука, направена от желязо.
Средиземноморска рецепта за скара
Октоподът е изключително вкусен и навсякъде е считан за деликатес. Замразяването е препоръчително, за да умре тялото на животното и да се отпусне, тъй като има невероятно развита периферна нервна система. Представяме ви средиземноморска рецепта за октопод на скара.
Слагаме октопода в марината, приготвена от вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи. Коркът се използва при приготвянето на октоподи от векове, тъй като съдържа ензим, който прави месото по-крехко.
Слагаме тенджерата на котлона и я оставаме да къкри за 30-40 минути. След това нарязваме пипалата и тялото и ги мариноваме със счукан чесън и пресен риган.
Скарата трябва да е силно загрята. Изпеченият октопод се полива с лимонов сок.
Футболист издърпа царска риба
Огромна морска риба хвана бившият футболист на ЦСКА Николай Дюлгеров. Самият той се похвали с улова си на фагри, известна още и като царска риба и позната от древни времена. Ники заметнал изкуствена примамка в Бяло море в района на Халкидики, Гърция. Той използвал моторна лодка, за да се отдалечи от брега, където се натъкнал на ценния трофей.
Тази хищна риба може да достигне дължина до 1 метър. Цветът й е сребрист, украсена е с 10-12 тъмносиви ивици. Тялото е продълговато и сплескано, а очите са високо на главата. Месото на тази риба е изключително вкусно и почти без никакви кости.