Попчетата обожават миди
Мидите са една прекрасна стръв както за морските, така и за сладководните видове риби. Тази примамка е най-често използвана при риболов в Черно море.
Местните въдичари улавят на мида почти всички познати видове риба, сред които попчета, морски кефал, илария, лаврак и др. Проблем понякога е мекото месо, което трудно се закача на куката. За това обаче някои риболовци използват една хитрост. Набраните предварително миди се отварят с ножче и се поставят в голям буркан. Добавят се няколко супени лъжици сол и примамката се оставя за една нощ в хладилник. От солта месото се стяга и става доста по еластично. Когато закачаме мидата, трябва да забием контрата на куката в сърцето й за по-голяма устойчивост.
В сладководния риболов се използват примамки с аромат на миди. Консервирана царевица с такъв вкус е една от най-добрите примамки за шаран и бял амур във водоеми, където виреят сладководни миди.