Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18014862 www.bgdnes.bg

Направете кожата си кадифена и сияйна

  • Лимонена баня за премахване на стреса и умората 
  • Мехлем от конски кестен и свинска мас ликвидира крастата

1 рецепта - Том I, проф. Мермерски, баща и син

а) За чувствителна кожа - липсват антиоксиданти. Външните влияния (вятър, замърсяване, студ) и свободните радикали са сериозен агресивен фактор за нежната кожа. За да се справите с тях, приемайте храни, богати на антиоксидиращите витамини А, Е и С. Зеленчуците, плодовете, бобените храни ще ви помогнат. И най-добре е да са пресни и сурови, а соковете - прясно изцедени. Ако предпочитате да варите зеленчуците, правете го с малко вода и за кратко време. Най-добре е да ги приготвите на пара.

Реклама

б) Проф. Мермерски, баща и син: за мазна кожа - отделя прекалено много мазнина по ноздрите, челото и брадичката.

За да се справите с този проблем, потърсете компоненти, влияещи умерено върху мастната секреция, като цинк и витамини В-комплекс. Цинкът се съдържа в морските продукти с черупка, в яйцето, бирената мая. Витамин В се съдържа в черния дроб, бирата, яйцата, зърнените храни.

в) За суха кожа - липсват съществени мастни киселини.

Липсата на тези елементи са причина слоят, поддържащ клетките, да не бъде херметичен и да позволява на влагата да излиза навън. За да засилите този слой, ще трябва да набавите липсващите съществени мастни киселини. Те се съдържат в ядките, мазните риби, студено пресовани растителни мазнини.

г) За здрава и кадифена кожа - баня с добавени във водата трици прави кожата гладка, успокоява раздразнението. Един килограм трици - пшеничени, овесени, се варят в 5 л вода, сместа се прецежда и се добавя във ваната.

д) За премахване на стреса и умората много ще ви помогне лимонената баня. В продължение на 5 минути масажирайте лицето с едно резенче от лимон. Веднага ще почувствате кожата си мека и нежна.

Нарежете на парченца 4-5 лимона, залейте със студена вода за 2 часа, след това прецедете настойката и я прибавете към водата във ваната. Лимонената баня действа не само успокояващо, но и много добре овлажнява кожата. Обаче не се препоръчва тази процедура да се прави много често.

Реклама

СЪВЕТИ

1. При вроговявания лактите и коленете се натриват с кората от парче киви, след като предварително им е направена гореща баня, за да омекнат и се изронят лесно с пемза. След измиването на сока кожата се намазва с мазнина.

2. При загрубяла и вроговена кожа на ръце, лакти, колене и пети се прави гореща сапунена баня и кожата се натрива с лимонена кора или се превързва с нея за 15 минути - кожата омеква и се изстъргва.

3. За сияйна кожа - ябълковият оцет е отлично козметично средство. Пригответе обичайния разтвор: 2 ч.л. на чаша вода, разлейте течността във формички за лек и замразете. Всяка сутрин обтривайте лицето с кубче лед (може и течен разтвор). При редовно провеждане на тази процедура кожата на лицето се изчиства, подмладява, става еластична и сияйна.

4. За мазна и раздразнена кожа най-подходящи са баните с настойка от градински чай и лайка, смесени в съотношение 1:1.

КРАСТА

Крастата е често срещано кожно заболяване. Не застрашава живота на човека, но води до нервен срив. На разчесаните места се появяват корички и фурункули (гнойно възпаление на космената тробичка) и свързаната с нея потна жлеза.

Крастата се предизвиква от кърлеж. Тя е заразно паразитно заболяване, което се появява чрез директен контакт с болен или кърлеж. По-често от краста боледуват деца. Първите симптоми са малки розови пъпки по кожата, след това се появяват кафеникави лишеи с мехурчета, появява се и сърбеж. Крастата е опасна при химиотерапия и имунен дефицит, тя е лечима болест.

Павлина Пенчева е използвала рецепти от природата за лечение на краста:

Прави се мехлем от тамян, който се счуква на ситно и се смесва със зехтин и медицинска сяра. С мехлема се маже цялото тяло. Стои 30 минути и се измива добре.

На водна баня се вари 2 часа на слаб огън 200 г корен от див кестен (конски) с 1 кг свинска мас. Кисне 10 часа. Затопля се отново и се прецежда. С мехлема се мажат болните места.

С 1 литър оцет се заливат 100 г плод зърнастец. Кисне 14 дни. Често се разклаща. Мажат се болните места.

По време на лечението да не се яде люто, кисело, солено и месо.

Целина атакува дисковата херния

Чудесата на природната медицина нямат край. Понякога с помощта на лечебните растения и храни не само може да забравим завинаги за някое страдание, но и най-неочаквано да се отървем покрай това и от други болежки.

Точно това се е случило през 2006 г. с Пенко Власковски от Орешак, който започвайки да лекува ШИПОВЕТЕ си с целина, успял да се избави и от ДИСКОВАТА СИ ХЕРНИЯ.

Взима се една глава целина - голяма колкото средна ябълка, настъргва се на ситно ренде и се разбърква с 1 бурканче кисело мляко. Най-добре е то да бъде домашно приготвено или поне да отговаря на БДС. Получената вкусна смес се разделя на три части и се взима 1/3 от нея сутрин, 1/3 на обяд и 1/3 вечер преди хранене. Лечението продължава общо 45 дни.

Освен от тези заболявания, когато е бил в пети клас, Пенко е успял да излекува с природни средства и своята АНЕМИЯ. Тогава рецептата му дал един билкар от Троян, известен в околността като бай Минчо с лупата, тъй като правел и ирисова диагностика.

Та той препоръчал на момчето да яде от една смес, приготвена от 100 г тиквено семе - опечено и смляно на прах, 200 г сурови ядки - също смлени на ситно, 250 г краве масло (хубаво е да е истинско - от мандра) и 100 г чист пчелен мед. От този микс се взима 3 пъти дневно по 1-2 с.л. и така, докато свърши цялото количество.

Вие питате проф. Мермерски, той отговаря

Налагайте с извара ужиленото от оса или пчела 

Здравейте, професоре!

Понеже настъпва лятото и ухапванията от всякакви насекоми и влечуги не са изключени, ви моля за рецепти какво да се прави, ако ме ухапе пчела, оса, змия и кърлеж. Хубаво е при такъв инцидент да мога да реагирам и да си помогна сам, тъй като болницата е далеч, а когато съм на вилата на село, то е затънтено високо в балкана.

Пожелавам здраве!

Поздрави: Здравко Кантарджиев, Чепеларе

1 рецепта - Радка Жекова. Радка е помогнала на близки от ужилване от оса и пчела като:

а) върху чиста кърпа се слага 1 с.л. извара. Мястото се завързва и така стои цяла нощ.

б) една супена лъжица нишадър се смесва с 1 с.л. вода и 1 с.л. оцет. От сместа се прави компрес и неколкократно се налага ужиленото място.

Три рецепти от Любка Георгиева, гр. Кубрат:

а) мястото веднага се налага със студен компрес от лед или със студена вода, това забавя проникването на отровата и спира отока.

б) може също така мястото да се намаже с кашица от сол и вода, със смес от мед и сода бикарбонат, със сок от чесън или лук. Те също облекчават болката. Мястото може да се намаже и с мляко от смокиново дърво.

в) при появата на треска да се изпие чаша горещ чай, подсладен с мед и лимон, или чаша горещо кафе.

УХАПВАНЕ ОТ ЗМИЯ

Таня Колева Горданова, Гърция, Атина:

Мой познат се спаси по следния начин:

Изстискват се листа от ясеново дърво и сокът им се пие от ухапания. Преди това листата се попарват с вряла вода и се налагат върху ухапаното място. Сокът за изпиване трябва да бъде около 180 г и да се пие на няколко пъти.

В Русия върху ухапаното място налагат живи жаби. Първата от тях, сложена върху раната, скоро умира - това се дължи на отровата, която е изсмукала с тялото си от ухапаното място.

УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ

Рецепта - неизвестен автор. Ухапването от кърлеж е много опасно, защото може да заболеете от лаймска болест, която е трудно лечима и често завършва с фатален край: веднага изскубнете пресен корен от бъзак. Начукайте го да пусне сок и капнете от него върху кърлежа. От сока кърлежът умира без опасни последици.

Реклама
Реклама
Реклама