Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18359553 www.bgdnes.bg

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

  • Сок от кромид лук и прополис ви избавят за няколко дни
  • Намаляването на холестерола подобрява слуха 

Освен напредването на възрастта сред главните причини за оглушаването и тежкото чуване са шумовите травми. Хората прекарват сред шум голяма част от времето си. А ако работата на човек е шумна и има навика да слуша силна музика (особено през слушалки), той много бързо може да загуби слуха си.

Реклама

До проблеми със слуха могат да доведат и различни заболявания. Сред тях са менингит, заушка, морбили, някои инфекции, предавани по полов път. На слуха вредят алкохолът, както и някои видове лекарства. На първо място, много опасни са антибиотиците от аминогликозидовия ред (гентамицин) и др., от което може напълно да се оглушее, антибиотици от групата на макролидите, водещи до частична загуба на слуха, както и някои пикочогонни средства, аспиринът и нестероидните противовъзпалителни препарати.

Друга причина за оглушаването са инфекциите на средното ухо, които предизвикват размножаването на бактерии в евстахиевата тръба, която е разклонение от средното ухо към гърлото и носа. Често причина са и острите заболявания на дихателната система. Тези инфекции водят до болка в ушите, заглъхване, а често и до загуба на слуха.

1 рецепта - при сърбеж в ушите - Цвета Турлакова, с. Калояновец

"Тази рецепта е изпитана от мен и моето семейство. Към нея са проявявали интерес дори и приятели и съседи, на които съм я предоставяла с голямо удоволствие и са ми били благодарни.

Използват се: 3 с.л. морска сол, 5 с.л. преварена вода, 2 с.л. мед.

Съдържанието на тази съставка се съхранява в чисто шишенце.

С клечки за уши вечер и сутрин се обтрива каналът на ухото, а вечер се слага леко навлажнен томпон в ухото. Престоява 10-15 мин."

2 рецепта - при екзема в ухото - Мария Асенова, с. Дондуково

Мария е правила 1 с.л. силно концентриран солен разтвор, който смесвала с 2 с.л. течен мед. Медът трябва да стане солен. Навиваме памук на клечка, топим го в така приготвения разтвор и мажем ухото 2-4 пъти на ден.

Реклама

3 рецепта - при шум и болка в ушите - Петра Василева

Г-жа Василева е премахнала шума и болките в ушите, като всяка вечер и сутрин слагала в ухото:

а) няколко капки от печен праз. Сокът да е топъл, но не горещ;

б) направила си е марлен тампон, напоен в чесново масло, след което го поставете в болното ухо. След това увивала на главата си топла кърпа. Може да положите и торбичка с топли трици и да изпиете един чай от лайка;

в) в ушния канал се изсипва 1 ч.л. зехтин. След това се слага памуче, за да не изтече. Повтаря се, докато усетите, че слухът се е подобрил;

г) на възпаленото ухо се прави загряващ компрес с наситнен кромид лук.

4 рецепта - проф. Мермерски, Том I "Лечебни и противоракови храни"

а) при болки в ушите: към сока на 1 голяма глава кромид лук се добавят 30 капки екстракт от прополис (пчелен клей). Получената течност е със силно изразен антибиотичен ефект. Ако капваш от нея в болното си ухо, само за няколко дни можеш да сложиш край на отита;

б) пчелен мед се разтваря в дестилирана вода (в съотношение 1:1). Капва се топъл разтвор в болното ухо.

5 рецепта - за възстановяване на слуха: преди няколко години американски лекари забелязали, че при хората, които я спазват, слухът се подобрява. Проведените биохимични изследвания показали, че благодарение на намаляването на холестерола и някои мастни фракции на кръвта, може да се подобри възприемането на звука с 25-30 децибела.

Как се прави това?

а) Трябва да намалим до минимум употребата на животински мазнини и да не се увличаме от солта. Дневната доза сол трябва да бъде не повече от 2 грама. Тоест ще се наложи да се откажем преди всичко от солени, мариновани и пушени храни. След това - от майонеза, кетчуп и много сосове. Разбира се, изключваме от менюто си консервите, тъй като в тях се съдържат хранителни добавки с много натрий.

б) Освен това препоръчително е от менюто да се изключи всичко, което съдържа кофеин: кафе, чай, какао, шоколад, някои газирани напитки. Същото важи и за алкохола. Механизмът на неговото вредно действие се състои в това, че той много бързо отравя мозъчните клетки, отговорни за възприемането на звука. Тези клетки просто загиват. Затова тези, които искат да възстановят или да запазят слуха си, не трябва да злоупотребяват с алкохолни напитки.

Ако се замислим, вредните за слуха продукти не са толкова много. Полезните и вкусните са много повече.

6 рецепта - при ушна кал - Милкана Каменова, гр. Дунавци

"Това е стара рецепта, която съм използвала лично и с мои близки. Тя дава отлични резултати. Памучна лента, широка 3-4 см, се натопява в течен восък. Още топличка се навива на вретено откъм тънката страна към средата, като се застъпва като бинтоване. Оставя се да изстине (за да се втвърди), изважда се от вретеното и се отрязва малка част откъм тясната страна, така че да може да влезе в канала на ухото. Цялото ухо и около него се завива с мокро платно. Запалва се горната част и гори докъм ухото. Изгасва се, изважда се и като се разтвори, се вижда как се е събрала ушната кал.

Пъдпъдъча мас

доказано помага

При болки в ушите - П. Райнов, Варна

"С тази рецепта е излекувано дете. През месец октомври се събира от корема на пъдпъдъчето маста и се съхранява в шишенце в хладилника: по 2 капки разтопени на водна баня от пъдпъдъча мас се поставят в ушите."

Рецепта от Бонка Тасева, Ловеч

"Лечението на възпалените уши става по следния начин: в аптеката се приготвя следната смес, и то по равни части, т.е. по грам тегло: 50 г глицерин и 50 г ланолин.

В болното ухо или уши първо се капват капки с топло олио, което трябва да е топло дотолкова, колкото да може да се държи пръстът, търпимо. А след това се капват с капкомер по 4-5 капки от сместа на глицерина и ланолина. Това да става по 3 пъти на ден."

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: - надз.

Прополис бори тежкото чуване 

Уважаеми проф. Мермерски, привет от Търговище! Чувал съм за лечебното действие на прополиса, а и вашият баща е споделял нееднократно за това. Има ли отношение прополисът и към ушните болести? Благодаря предварително!

Тихомир Костов, 72 г.

При проблеми със слуха - от Иван Латинов, Русе

"Аз съм лекар, хирург, с 40-годишен стаж, сега съм пенсионер. Винаги съм се интересувал от народната медицина. От собствен опит съм се убедил, че много болести могат да се излекуват с пчелни продукти.

Предлагам ви метод за лечение на тежко чуване с прополис.

Как се прави?

Прилага се 30-процентов разтвор на прополис със зехтин или царевично олио (1:4).

За приготвянето на 30-процентовия разтвор на прополис нарязвам 60 г от продукта на малки парченца, отделям видимите замърсявания (чужди частици, боклук и др.) и заливам с 200 мл 96-градусов спирт. След това разклащам в продължение на 30 мин. Оставям го на тъмно топло място за 5-7 дни, като всекидневно го разклащам. В зависимост от качеството на прополиса цветът на готовата настойка може да бъде от бледожълт до кафеникав.

Смесвам настойката със зехтин или царевично олио (1:4). При разклащане на сместа се образува маслено-спиртна емулсия със светлокафеникав цвят с приятен аромат.

Преди използване трябва непременно да се разклати. Поставям в ухото марлена лентичка, накисната в емулсията. При деца над 5 години - всеки ден през нощта за 10-12 часа (10-14 процедури), а при възрастни - през ден за 36-38 часа (10-12 процедури).

Лечението трябва да се провежда след изследване при лекар ларинголог. Този метод не се препоръчва при полипи в ухото и наличие на гранулации върху тъпанчето.

По този начин успях да възстановя слуха на 17 болни. Всички те се бяха лекували в болница, но без резултат. Възрастта на пациентите ми е от 40 до 75 години.

Какво постигнах?

При трима болни прекратих лечението поради алергия към прополиса. При 14 настъпи значително подобрение на слуха. Шумът в ушите изчезна напълно при 9 болни, при останалите намаля значително.

Буквално при всички болни общото състояние се подобри, настроението им се повиши, сънят им стана по-спокоен и продължителен, паметта им се освежи. Всички болни се изследваха след края на лечението при оториноларинголог, който потвърди тези изменения към по-добро."

Четете още

Остеопорозата - "тихият крадец"

Остеопорозата - "тихият крадец"

Дископатия? Има лек!

Дископатия? Има лек!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Преборете раните от залежаване!

Преборете раните от залежаване!

Реклама
Реклама
Реклама