Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18412415 www.bgdnes.bg

Катаракта? Снабдете се с мед и лайка

Компреси с цветове от невен също премахват перде на очите

Лозовите сълзи са изпитан лек 

ГЛАУКОМА

Глаукомата е заболяване на очите. Най-главните признаци на които са повишение на вътрешноочното налягане и намаление на зрението. Глаукомата е сериозно заболяване на очите. То може да се развива или самостоятелно - първична глаукома, или да бъде последица на някакво друго заболяване на очите (вътрешноочен тумор, закриване на зеницата и т.н.) - вторична глаукома.

В началните стадии обикновено настъпват периодично замъгляване на зрението, а при гледане в източника на светлина се виждат кръгове с цвят на дъгата. По-нататък постепенно зрението се влошава и се свива зрителното поле. Болестта обикновено продължава с години и в тежки случаи може да завърши с пълно ослепяване в резултат на атрофия на зрителния нерв, който е продължително подложен на въздействието на повишеното вътрешноочно налягане.

Реклама

Различават се застойна и обикновена глаукома. При застойната болните се оплакват от чувство на налягане в очите, тъпа болка в областта на челото. Във всички стадии на глаукомата може да се развие остър пристъп, характеризиращ се със силни болки в окото, които се разпространяват върху главата, зъбите, ушите и понякога достигат голяма острота, често има гадене, повръщане, вътрешноочното налягане достига много високи стойности.

Глаукомата се наблюдава най-вече при хора в напреднала възраст, но се среща също и в млада възраст.

Препоръки:

а) Противопоказни са вдигането на тежести, пряко въздействие на слънчевите лъчи, горещи бани, стресови ситуации.

б) Трябва да се нормализира дейността на дебелото черво.

в) Да се ограничи поемането на течности, особено преди лягане.

1 рецепта - г-жа Стоянова е използвала при глаукома следната рецепта:

а) при остри пристъпи на глаукома ранилист и бял имел - по 100 г, ефедра 75 г: 1 с.л. от билковата смес се слага вечерта в термос и се залива с 1 ч.ч. вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 50 мл 4 пъти на ден 30 мин. преди хранене;

б) добре е да се слагат по 3 пъти на ден по 3-4 капки сок от отрязана лозова пръчка (лозови сълзи);

в) с 600 мл вряла вода се заливат 4 листа живовляк, кисне 1 час. Пие се за един ден на глътки вместо вода. Попарените листа се използват за компрес на очите.

Реклама

Тези рецепти помагат и при амолиопатия - лениви детски очи, за късогледство - нистагъм (трептене на очните ябълки).

При астигматизма - виждане на нещата под ъгъл, далекогледство.

Да се правят компреси и промивки с магданоз, копър, лайка, мента. Връщат и блясъка на очите.

Друго лекарство от природата е, като се смесват добре 1 жълтък, 1 ампула витамин А и сокът от 1 голям настърган картоф. В сместа се потапя марля и стои на затворени очи 20 минути.

Основната причина за заболяването глаукома е дефицитът на витамин А и витамин В2.

КАТАРАКТА

Това е пердето, което затъмнява очите на половината жители на планетата. Лещата започва да губи своята прозрачност заради стареенето на организма. Към днешна дата от това заболяване страда почти половината от населението в света, навършило 40-годишна възраст. Болестта за съжаление води до ослепяване, но то е лечимо и вече има много ценни лекарства от природата, които са помогнали на стотици хора.

а) Наталия Руменова, София, е премахнала пердето на очите, като е запарвала 10-15 г сухи цветове от невен в чаша вряла вода 30-40 минути и се прецеждат. С тази запарка се правят промивки и компреси на болните очи;

б) с 600 мл вряла вода се заливат 4 листа живовляк, кисне 1 час. Пие се за един ден на глътки вместо вода. Попарените листа се използват за компрес на очите.

Рецепта от Иванка Маркова, Варна

Тя се е спасила от катаракта, като:

а) сутрин и вечер без прекъсване слагам обилно с капкомер медена вода. Продължавам, докато ме смъдят очите. Приготвям я от дестилирана или преварена и охладена вода едно към едно. Внимавам да не вкисне и затова на 2-3 дни правя нови капки. По препоръка на лекарката вземам едно хапче "Виждан", което е на основа черна боровинка. Сега чета вестниците без очила. Поддържам зрението си по този начин и от 5 години не съм ходила на преглед при очен лекар;

б) най-успешното лекарство против перде на очите е смесването на 20 г чай от лайка и 10 г акациев или билков мед - сутрин и вечер се капват по 2-3 капки от сместа в очите. Продължителността на лечението е около шест месеца.

ДАЛЕКОГЛЕДСТВО. Около 50% от хората са с този проблем. При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. При възрастните се наблюдава т.нар. "старческо далекогледство".

КЪСОГЛЕДСТВО (миопия). Състояние, при което е нарушено виждането надалече. Миопията се развива обикновено още в ранна възраст, като с израстването на детето тя прогресира. Увеличаването на диоптрите спира към 20-25-годишна възраст.

Астигматизъм. Пречупвателната способност на окото не е еднаква в различните си равнини, в резултат на което се получават деформирани образи върху ретината.

Да се правят компреси и промивки с магданоз, копър, лайка, мента. Връщат и блясъка на очите.

Лозовите сълзи помагат доказано срещу болестта

Край на пердето само за месец 

Пенка Давидова от София споделя:

"Искам да ви разкажа как с една рецепта на проф. Мермерски излекувах пердето от окото на моя съпруг.

Към края на 2011 г. мъжът ми отиде на преглед в болница "Токуда". Резултатът от прегледа беше пердета на двете очи, глаукома и дегенерация на макулата. Предложиха ни операция след празниците за премахване на пердето на едното око, защото макулната дегенерация не се лекува.

Стреснати от предложението, се консултирахме с още един офталмолог, който каза, че премахването на катарактата няма да подобри значително зрението, защото е в начален стадий.

Решихме да приложим рецептата на проф. Мермерски и си набавихме: 2 с.л. дестилирана вода - това е една ампула от 10 мг, закупена от аптеката; 1 с.л., изварена за стерилност, чист мед от рапица; едно стерилно контейнерче, закупено от аптеката и капкомер.

Смесихме в стерилното съдче меда и водата и готовото лекарство прибрахме в хладилника. Всяка сутрин и вечер накапвахме в двете очи по две капки. След един месец съпругът ми отиде на преглед и заключението на офталмолога бе, че няма пердета на очите."

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Чесън ликвидира ечемика 

Уважаеми проф. Мермерски, бихте ли ми помогнали с рецепти за ечемик, за да не се налага оперативно премахване? Предварително благодаря!

Станимира Стоянова, Хасково

Елена Георгиева, София:

Предлагам една изпитана рецепта за ечемик на окото. След като оздравее, повече не излиза никога.

Обелва се една скилидка чесън от твърдата люспа. След нея има друга, фина, прозрачна, която е именно лековитата. Намазва се леко под миглата с помощта на пръст, със слюнка или вода ечемика и залепва фината ципа, която така престоява цялата нощ. Може да се наложи и втора нощ да се сложи, ако ечемикът не е в начален стадий, а вече има и двойно връхче. Повече не излиза.

Забележка: ако е на долната или горната мигла, ципата от скилидката винаги се залепва от външната страна на миглата.

Друго много необичайно лечение на ечемика е, когато усетите болка и зачервяване, вземате златен пръстен и триете ечемика, докато се смеси със сълзите. Натрива се няколко пъти на ден и за 1-2 дни се спира растежът на ечемика, не се образува и не се подува.

Консумирането на храни с богато съдържание на витамин A и D, както и рибата намира много широко приложение в борбата срещу заболяванията на очите (кокоша слепота), рахит у децата, старческа остеопороза и др.

Ана Алекова, Смолян

През това лято ме заболя силно лявото око и лекарката ми каза, че израства ечемик. Изписа ми капки и мехлем. Казах й, че съм слагала топла кърпа и тогава тя ми каза, че е по-добре да сваря яйце и да го обвия в плат и когато е поносимо топло, да го държа на окото. Когато то изстине, да го потапям в топла вода и пак да го слагам на окото. Правех го няколко дни и ечемикът се размина. Сигурна съм, че топлото е разсеяло ечемика, защото преди 20 години ми се наложи да ми цепят с упойка ечемик и да го изчистят.

Друга много успешна рецепта против ечемик, която е и много лесна за прилагане, е следната: взема се скилидка чесън, обелва се, подсушават се ръцете и чесънът и се натиска малко, да си пусне сока. Леко със сока се търка ечемикът. Малко люти, но на другия ден го няма, просто завяхва.

Четете още

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Проф. Мермерски: Ако Тръмп не беше обърнал глава, щеше да е улучен в тила

Проф. Мермерски: Ако Тръмп не беше обърнал глава, щеше да е улучен в тила

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Направете кожата си кадифена и сияйна

Направете кожата си кадифена и сияйна

Реклама
Реклама
Реклама