Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18523493 www.bgdnes.bg

Сваляме холестерола с боб? Абсолютно!

Зехтинът повишава полезния и намалява вредния 

Консумирайте овесена каша, пектин и моркови 

През последните години започнаха да се прокрадват съмнения по отношение вредните свойства на холестерола, защото и досега няма обяснение на т.нар. френски парадокс.

При французите е много ниско нивото на сърдечносъдовите заболявания независимо от това, че традиционно храната им е богата на холестерол. Същото се отнася и за англичаните, които всяка сутрин закусват от 2 до 4 яйца и независимо от това са в групата на най-дълго живеещото население в Европа. И обратното: САЩ, където стремежът към безхолестеролово хранене стана едва ли не национален спорт, продължават да заемат първо място и по ниво на заболеваемост от атеросклероза, и по броя на болезнено пълните хора.

Реклама

Напоследък има нова теория и много учени твърдят, че главната причина за редица заболявания на сърдечносъдовата система и мозъка не е лошият холестерол, а хомоцистеинът.

По своя състав хомоцистеинът е аминокиселина. Той не постъпва в организма с храната, а се образува в клетките от друга аминокиселина - метионин.

При нормални условия хомоцистеинът има много кратък срок на съществуване. Но ако неговите биохимични преобразувания в клетките се задържат, той се натрупва в кръвта, лесно се окислява и образувалите се свободни радикали увреждат клетките на вътрешните стени на съдовете.

Така се появяват условия за отлагане на калций, холестерол и последващото формиране на плаки.

При излишък на хомоцистеин съдовете губят еластичността си, намалява способността им към нормално разширяване (вкл. под въздействието на азотния оксид - природно вещество, изработвано от ендотелните клетки).

В резултат на това съдовете започват да преобладават спастичните реакции, което води до влошаване на кръвоснабдяването на органите и тъканите. По-голямо количество хомоцистеин се открива при болни с варикозно разширение на вените и особено често при тромботични усложнения на варикозната болест. Под въздействие на излишъка на хомоцистеин става активация на съсирващата система на кръвта и се усилва рискът от образуване на тромби. Високото ниво на хомоцистеин при болните от захарен диабет обуславя риска от ранни съдови усложнения: увреждане на периферните съдове на крайниците, ретината на очите и бъбреците. Хомоцистеинът се обвинява в токсично действие върху мозъчните клетки и като съучастник в развитието на болестта на Алцхаймер, водеща до слабоумие.

Реклама

Биохимичните превръщания на хомоцистеина се забавят с възрастта, особено след 50-те години, но има случаи и на по-ранно нарушение на нормалното протичане на обменните процеси (обикновено при обусловена генна патология).

Учените са открили гените, отговорни за превръщанията на хомоцистеина. Ако в тези гени има дефекти, то даже при млади хора нивото на хомоцистеина рязко се повишава. Предполага се, че подмладяването на инфарктите и инсултите се дължи отчасти именно на тази причина.

Установено е, че високото ниво на хомоцистеин може да бъде причина за:

а) безплодие, а при бременните жени - причина за развитие на токсикози и патологии на плода, тъй като уврежда съдовете на плацентата;

б) помага за образуването на микротромби;

в) нарушава кръвообращението в матката;

г) формира състояние на автоимунна агресия.

Проф. Мермерски, Том I "Лечебни храни"

Храни, които могат да помогнат за регулиране на холестерола са: фасул, овес, ябълки, моркови, зехтин, авокадо, бадеми, лешници, чесън, лук, морска храна, особено тлъстата риба, плодове и зеленчуци, богати на витамин С и бета каротин, каши с високо съдържание на разтворими влакнини, умерено количество алкохол.

Изяждайте по 1 чаша сварен фасул на обяд и вечеря. Може да разнообразите със зелен фасул, леща, нахут, соя. Резултатите настъпват след три седмици.

Голяма купа сварени овесени трици или овесена каша са достатъчни да се намали холестеролът. При стойности на холестерола над 230 с овеса бързо се понижават, а ако е нисък, не влияят.

Извършените през последните години изследванията на проф. Андерсън от Института по медицина в щата Кентъки са показали, че в много отношения фасулът е по-полезен от овеса, тъй като при консумирането на равни количества от тях намаляването на холестерола при консумирането на овесени продукти е 10-12%, а на фасула съответно - 19%.

Установено било също, че фасулът способства за още по-голямо намаляване на холестерола. Една кафена чаша дневно е свалила холестерина от 274 единици на 190, т.е. намалението е 30%.

Химични анализи на различни видове фасул водят до извода, че наред с влакнините това вариво съдържа повече от 5 химични съединения, които способстват за намаляването на холестерина. Такива са сапунините и изофлавините. А те предотвратяват и развитието на рак на стомаха и дебелото черво.

Маслиненото олио, освен че понижава кръвното налягане, повишава съдържанието на полезния холестерол и намалява вредния холестерол.

В началото на 60-те години учените откриха, че пектинът (вид разтворима целулоза) понижава холестерола в кръвта. Последните експерименти на д-р Филип Пфефер и Петер Хог-леид от САЩ откриха, че пектинът от морковите е много силно средство за намаляване на холестерола. На молекулярно ниво те откриха, че целулозата на морковите действа като някои холестеролно понижаващи лекарства, стимулиращи черния дроб да отдели холестерина от кръвта.

От неотдавнашните анализи, направени от д-р Андерсен от Университета в Кентъки, се вижда, че морковите съдържат 33% повече разтворима целулоза в 1 кг, отколкото овесените трици (те са най-препоръчваният и най-скъп в САЩ продукт срещу холестерина.

Яжте пшенични кълнове

Пенка Давидова от София разказва:

"Имах завишен холестерол. В едно ваше предаване, проф. Мермерски, чух за вълшебния боб и се вслушах в съвета ви. Почти всеки ден изяждах по една порция сготвен боб и резултатът не закъсня. След около месец си направих изследване и холестеролът ми е в норма - 5,21. Благодарим ви от все сърце и душа за тези предавания!"

За сваляне на холестерола Виолетка Петкова от Плевен споделя:

"Рецептата ми е продиктувана от нашия сънародник от Турция - Баки. Много е ефикасна, а той е консумирал дълъг период пшенични кълнове и се чувства добре: 1 кг лук с бяла люспа - обелва се и се нарязва хоризонтално (на филийки), залива се с вряла вода - да покрие лука, стои 3-4 часа, прецежда се, измива се и се изстисква с длани. Прибавяме сока на 2 лимона, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. (равна) сол. По желание и червен пипер - 1 с.л. Не дразни стомаха. Яде се като самостоятелна салата или смесена със зеле, червено цвекло, моркови, яде се за 3-4 дни. Държи се в хладилник."

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Мед и канела за закуска 

Проф. Мермерски, ние сме две приятелки на 67 и 69 години от Долни Дъбник. И двете имаме проблем с холестерола и се обръщаме към вас за съвет. Ще ви бъдем благодарни, ако ни обърнете внимание.

Според Радка Манолова от Бургас понижаването на холестерола (от собствен опит) може да стане с чист зехтин, получен чрез специално пресоване. Взима се 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене по 1 с.л. Съпругът й е имал рак на кожата и се е оправил само с чист зехтин.

Лили Колева от Сливен е била с мозъчен инсулт, висок холестерин, парализирана и не можела да говори. Лекарите казали, че не може да се възстанови. Пиела е норвежкия препарат "Цитросепт". Холестеринът се е нормализирал, от мозъчния удар не е останала и следа.

Втора рецепта - цветове от арника - 10 г, стръкове от бял равнец - 40 г, и от жълт кантарион - 50 г. 1 с.л. от сместа се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се вари на водна баня 15 мин. Пие се топла по 1 ч.ч. 2 пъти дневно.

Петя и Анелия от Враца са победили лошия холестерол, като:

а) всеки ден са закусвали с хляб, намазан с мед, размесен с канела.

б) две супени лъжици канела се разбъркват в 2 ч.ч. топла вода.

М. Гунчева от гр. Белослав три пъти дневно пиела по 1 капка кислородна вода, като капките се увеличават с всеки изминал ден, докато станат 20 капки в ч.ч. вода. Следващата седмица се започва от 20 капки, докато се стигне до 1 капка.

Четете още

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Проф. Мермерски: В САЩ търсят трансджендъри за работа

Проф. Мермерски: В САЩ търсят трансджендъри за работа

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Реклама
Реклама
Реклама