Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18579663 www.bgdnes.bg

Искате здрави черва в жегите? Това четиво е за вас!

  • Чесън и краве мляко при полипи 
  • Шипка премахва катара

1 рецепта - при полипи на дебелото черво - Маргарита Таргова, Варна

Маргарита е помогнала на доста хора, като е вземала 10 глави чесън, 1 кг краве мляко. Чесънът се начуква с люспите и с тензух се слага в млякото, когато кипне. Вари се 20 минути. Цялото количество се изпива наведнъж на гладно. Това се прави три дни. Последния ден след тоалетната се взема един белтък.

Реклама

2 рецепта - за възпаление на тънките черва - от Таня Димитрова, София

Таня е използвала шепа листа от къпина, които се варят в 1 л червено вино, докато сместа остане 750 мл Преди ядене се пие по 1 к.ч. 3 пъти дневно до пълно оздравяване.

3 рецепта - за лекуване на стомашно-чревния тракт - от Павлина Лилова, София

Павлина е смесвала по 300 г чист пчелен мед и студено пресован зехтин. Прибавя се и сокът на един лимон. Разбива се и се оставя в хладилника. Пие се сутрин по 1 ч.л. 60 мин. преди закуска. След свършване на сместа се почива 1 месец и се повтаря.

4 рецепта - за нарушена дейност на червата - от Мария Тодорова, Сливен

В 1 л вода се варят, без да се белят, 3 моркова, 3 картофа и половин връзка целина и магданоз в продължение на 20 мин. След варенето се добавя 1 с. л. брашно и смляно на прах ленено семе. Престоява през нощта и сутринта се изпива наведнъж. Повтаря се, докато дейността на червата се оправи.

5 рецепта - за катар на червата - от Петранка Стайковска, София

Петранка се е излекувала от катар на червата като:

а) в 1 л вода се вари 1 шепа цвят от шипка в продължение на 20 мин. Започва се с 1 ч.ч. 3 пъти на ден, а по-късно може и по 4 пъти.

б) киселото мляко е добра храна против чревни заболявания, тъй като бактериите на млечната киселина оказват благоприятно влияние върху чревната флора. Те потискат растежа на болестотворните микроорганизми, като затрудняват вгнездването им в стените на червата и произвеждат противомикробно действащи белтъчини - бактерисцини. Особено ефикасно е киселото мляко при лечението на диария и възпаление на червата.

в) при чревните заболявания е необходимо широкото приложение на рибата в диетиката на запека. Разрешени са всички риби, приготвени по различни начини. Някои автори препоръчват тлъстите риби, приготвени с различни пресни корени и различни подправки, които възбуждат чревната перисталтика (керевиз, магданоз, лук, домати и др.). Разрешени са също всички рибни салати със и без майонеза (без черен пипер и лук).

Реклама

г) консумацията на дини подобрява жизнеността на полезната микрофлора в червата и съдейства за отделяне на холестерола от кръвта. А целулозата на плодовото месо подпомага функцията на стомашно-чревния тракт, което е много полезно при запек.

6 рецепта: Проф. Мермерски, баща и син

През последните две десетилетия с особена острота възниква въпросът за чревните дисбактериози като последица от приложението на мощни антибиотици през устата. С унищожението на патогенните микроорганизми сериозно се уврежда и сапрофитната чревна микрофлора. Нарушават се взаимоотношенията между бактериите. Намалява се естественото витаминообразуване. В червата вземат превес бактериите, които не са чувствителни на антибиотици, като Candida albicans, Staphylococcus pyogenes и др. Те масово се размножават и застрашават живота.

7 рецепта - против лениви черва - от Лилия Иванова, с. Нова черна, Силистра. Лилия препоръчва да си подготвите:

смес от 400 мл домашно силно (приготвено без захар) червено вино, 250 г чист пчелен мед и 150 г смлени листа от алое (свекървин език). Прибира се в тъмни бирени шишета и се съхранява на тъмно и хладно място (но не в хладилник) 10 дни, като всеки ден се разклаща. През първите 5 дни се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно 2 часа преди хранене, а след това по 1 с.л. на ден до свършване на сместа - това става около 30-ия ден.

8 рецепта - против възпаление на тънките черва - от Маргарита Вълкова, Варна

Маргарита предлага:

а) в 1 л червено вино се сваряват листа от къпина, докато остане 750 мл. Пие се на гладно по 1 к.ч. 3 пъти на ден.

б) боровинките са много ценни като антимикробно средство, защото съдържат вещества като танин, флавоноиди, органични киселини, сребро и съединителна тъкан. Тези вещества много помагат на стомаха и на червата да се преборят с вредните микроорганизми.

9 рецепта - за лениви черва - от Росица Тодорова

Росица е излекувала ленивите си черва като в 600 мл вряла вода слага по 1 с.л. листа от смрадлика, жълт кантарион и ленено семе и се варят 10 мин. Пие се по 1 ракиена чаша на ден за срок от 15 дни.

Край на чревните инфекции 

От стомашно-чревни нарушения г-жа Стефанова се е излекувала така:

Смесват се равни части цветчета от лайка и листенца от лютива мента. Една препълнена чаена лъжичка смес се залива с 250 мл вряща вода. Сместа кисне похлупена 10 мин. и се прецежда. Пие се по 1 ч.ч. запарка 3 пъти дневно.

От чревни инфекции и смущения в храносмилането г-н Колев се е излекувал по следния начин:

Вземат се по 30 г калоферче, розмарин, пелин, мащерка и градински риган. Тези билки се сипват в 2,5 л ракия.

Слагат се на слънце в продължение на две седмици. След това екстрактът се филтрира и бутилира в малки тъмни бутилки.

Пие се по 1 кафена лъжичка всяка сутрин преди хранене.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря 

Върбови кори помагат

за по-добра проходимост 

Здравейте, уважаеми проф. Мермерски! Накратко - моят проблем се нарича чревна непроходимост и молбата ми е свързана с питане за наличие на ефикасни рецепти за това състояние. Поздрави! Таня Стоянова, Габрово

1 рецепта от Маргарита Костадинова. Маргарита се е лекувала с:

а) 2 с.л. кора от върба се поставят в емайлиран съд, залива се с 2 ч.ч. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона и се прецежда. Пие се на малки порции през целия ден.

б) жълт кантарион 75 г, острица 100 г. 3 с.л. от билковата смес вечерта се сипват в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда, разделя се на четири части и се пие през деня.

в) корен от зарасличе, корен от ружа и корен от репей се взимат в равни части. 2 с.л. от билковата смес се поставят вечерта в термос и се заливат с 2 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се на порции през целия ден.

2 рецепта - Първолета Филипова, Монтана, предлага рецепти с много добри резултати за очистване на червата:

а) смесва се сокът от един лимон с една чаша топла вода, добавя се 1 ч.ч. мед, пие се преди сън или 30 минути преди закуска.

б) сокът от 1 лимон се разбива с 1 пресен жълтък, поставя се във водна чаша и се допълва с портокалов сок, пие се сутрин и вечер.

Четете още

Сваляме холестерола с боб? Абсолютно!

Сваляме холестерола с боб? Абсолютно!

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Катаракта? Снабдете се с мед и лайка

Катаракта? Снабдете се с мед и лайка

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Реклама
Реклама
Реклама