Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18638037 www.bgdnes.bg

Медът е цярът на разширените вени

Невен, лозови листа и хума са срещу коварната болест 

Дъбови и върбови кори облекчават тежестта и подуването 

Разширените вени се срещат най-често по краката и по-рядко по ректума (хемороиди), на вулвата и слабините. За облекчаването на хората с разширени вени трябва да се спазва диета. За това заболяване полезни са храните, богати на витамини А, В, С (и особено витамин В6).
Полезни са овесените ядки, пшеничните зародиши, бамята, листните зеленчуци, лукът, чесънът, пресният магданоз и чаят от него, запарка от копривени листа, пресен сок от червено цвекло и моркови.
Трябва да се избягват - люти подправки и особено черен пипер, горещи сосове, тъй като вследствие на нахлуването на кръв се получава кървене на хемороидите.
Причините за разширяване на вените са:
а) продължително стоене прав;
б) тежък физически труд;
в) бременност;
г) притискане на малкия таз.
За да се прилага успешно лечението, е необходимо:
а) еластични чорапи до/или над коляното. Обуват се сутрин преди ставане, в легнало положение, и се свалят вечер преди лягане;
б) повдигане на краката високо над бедрата. При всеки удобен случай на работното място (на бюро или стол) и у дома (в легнало положение с подложена възглавница);
в) водолечение - студен душ на краката за около 1 минута неколкократно през деня, студен компрес с мокра кърпа върху засегнатия участък или студена вана в седнало положение (за хемороидите е задължително измиване със студена вода на аналната област след всяко изхождане);
г) отслабване;
д) премахване на запека чрез поемане на повече течности и храни, съдържащи влакнини (с.л. ленено семе, овесени или ечемичени ядки, залети с топла вода и изконсумирани сутрин); избягване на храни, образуващи газове - пържени или лютиви, яйца, фасул, леща, зеле и газирани напитки, билки;
е) движение с умерено, но продължително натоварване на краката (ходене, бягане, тенис, туризъм);
ж) нежен масаж върху краката може да подобри циркулацията.
Препоръки от домашната аптека:
а) витамин С - 500 мг всекидневно от 40 г тиквени семки, витамин Е, рутин и лецитин;
б) сурово цвекло, праскови, череши, шипки, къпини и елда;
в) мехлем от жълтурче, черен оман, конски кестен;
г) масло от кипарис, хвойна, мента или лайка (директно или в топла баня) облекчава дискомфорта.
1 рецепта - Стела Борисова Желязкова: Приготвя се вана с отвара от равни части дъбови и върбови кори. Кората се събира напролет от дървета с възраст от 2 до 5 години. Нарязва се на парченца и се изсушава.
2 рецепта - Данка Николова, с. Лозен, за разширени вени и вени, които се пукат и болят. Данка е прилагала тази рецепта на много нейни познати и ефектът е бил невероятен.
Вените се лекуват с мед. Засегнатите места се намазват с мед и отгоре се залепват зелени орехови листа. Това се прави вечер преди лягане. Краката се увиват с тънък плат, за да не се разместят листата през нощта. Процедурата се повтаря 5-6 вечери и подобрението настъпва. Ако вените отново ви заболят, процедурата се повтаря.


3 рецепта - Янка Антонова, Антоново, при разширени вени: 4 шепи невен (цялото цвете) се нарязват на дребно. 500 г свинска мас от червата се загрява като за пържене. В горещата мазнина се изсипва нарязаният невен, позапържва се малко и се сваля от огъня. Съдът се покрива и оставя да престои един ден. На следващия ден сместа се затопля, филтрира се през ленена кърпа и се съхранява.
4 рецепта - Татяна Кирилова, с. Долни Цибър: 1 с.л. сухи лозови листа се варят в 1 ч.ч. вода. На ден се пият по 1-2 ч.ч. чай между храненията.
5 рецепта - Янка Колева, Велико Търново: в стъклен или глинен съд се разтваря хума. Разстила се върху памучен плат и се слага върху болната вена. След 3 часа превръзката се маха и болното място се промива с отвара от смрадлика.
6 рецепта - Янка Колева: шепа свежи пелинови листа се счукват и се смесват с 500 г кисело мляко. Получената каша се разстила върху марля и се слага на болното място. Краката се увиват в найлон, слагат се върху възглавница и се лежи 30 мин. Прави се 2 пъти дневно 4-5 дни. След седмица лечението може да се повтори.
7 рецепта - за запушени вени - от Никола Драганов, с. Батулия, община Своге: болният влиза в басейн или вана за 10-15 мин. След това излиза и започва да търка с лист от брей болното място с лек масаж. Получава се силно боцкане и щипане за няколко минути. Търкането продължава 10-15 мин. След това отново се влиза във водата. След спазване на процедурата пълното излекуване настъпва след 15-20 дни.
8 рецепта - неизвестен автор: при трофични язви, които съпътстват разширените вени, се пие отвара от 4 с.л. жълт кантарион, 3 с.л. лайка и 3 с.л. полски хвощ. 2 с.л. от сухата смес се заливат с преварена вода и се варят 15 мин. След 30 мин. се взима топлата отвара, добавя се мед и 3 пъти дневно се пие по четвърт чаша 30 мин. преди ядене. Отварата се ползва и външно.
9 рецепта - при възпалени вени - Кунка Пенчева Хубанова, Габрово: прави се компрес от намокрени листа от подбел, вечер се налепят по краката, преспива се с тях и сутринта се отлепят. Това се прави, докато се почувства подобрение.
10 рецепта - Надка Въткова предлага следните рецепти със силно лечебно действие:
а) 2 шепи орехови листа и по 1 с.л. морска сол или канела и нарязани диви кестени се варят 15 минути в 2 литра вода. Изстива до 36 градуса. С отварата се правят бани или компреси.
б) 2-3 пъти на ден разширените вени се мажат с ябълков оцет и 2-3 пъти на ден се приемат по 1-2 ч.л. ябълков оцет в чаша вода.

Реклама

Прогонете депресията

Рецепта - Стела Желязкова:
а) 15 броя дафинови листа се поставят в 300 мл вода, загрява се да кипне и ври 5 минути. Сипва се в термос за 3-4 часа. Прецежда се и се пие по 1 с.л. през половин час. Процедурата се прави 3 дни, 2 се почива и се повтаря пак 3 дни.
Друга рецепта от природата е, като в 1 ч.ч. вода се сипват 20-25 капки тинктура от жълт кантарион. Пие се 3 пъти на ден.
б) физически упражнения най-малко 30 мин. спомагат за преодоляване на депресията.


Рецепта - за периодична депресия - от Диляна Петрова, Първомай: тя се е лекувала, като е направила билкова смес от: изтравниче - 4 части, дяволска уста - 3 части, и валериана - 1 част, които се запарват в 1 л вода. Приема се по 4-5 глътки всеки час през целия ден. Този чай е много ефикасен още при безсъние и разстроени нерви.
Рецепта - за депресия и страхова невроза - от Пенка Стоянова, гр. Джебел:
1 с.л. страшниче се вари 5 мин в 400 мл вода. Взема се по 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене. Отварата се пие 2 месеца.
Рецепта - народна: нужни са листа от маточина и мента, плод анасон, копър и стръкове жълт кантарион - по 50 г. 2 с.л. от сместа се заливат с 500 мл вряла вода, ври 10 мин. на тих огън и се прецежда. Пие се по 100 мл 4 пъти дневно преди хранене.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Млякото - лек при шипове,
шарка и атеросклероза 

Привет, драги проф. Мермерски! Имам запитване към вас - бихте ли могли да ми кажете какво лекува млякото? Ще съм ви много благодарен!
С уважение: Стоян Колев, Гоце Делчев

Знаем, че млякото е изключително полезно. Малцина обаче са наясно с мащабните му лечебни свойства. В следващите няколко рецепти ще се убедите в тяхната сила.
Първа рецепта - срещу ШИПОВЕ
В продължение на 20 дни се приема на гладно - сутрин, обед и вечер, по 1 чаена чаша кисело мляко, кръгъл резен лимон и кръгъл резен глава от целина. Ако шиповете са стари, след 20-дневна почивка процедурата се повтаря.
Втора рецепта - против ЕДРА ШАРКА
В 50 мл прясно мляко се капват толкова капки катран, на колкото години е човекът. Пие се по малко през целия ден.
Трета рецепта - срещу БОЛКИ В КРАКАТА (В. Чандарев, Русе)


Сварете 1 л биволско мляко и го оставете да изстине. Изцедете в него сока на един лимон и млякото ще се пресече. Сложете го в тензух и го прецедете. Суроватката се изхвърля, а с гъстата смес, която остава в тензуха (някъде около 100-150 г), се намазват краката там, където ви болят. Оставете ги да постоят намазани за около два часа и болката ще престане.
Четвърта рецепта - против ПЛЕКСИТ
1 кг кисело мляко се поставя в чист памучен плат и се заравя в пепел, за да изтегли водата. В станалото вече гъсто кисело мляко се поставя 50 г синапено брашно и се разбърква. С това се налага болното място.
Пета рецепта - срещу АТЕРОСКЛЕРОЗА (Донка Монева, Пловдив)
Всяка вечер да се изпиват по 5 капки йод в чаша прясно мляко
Шеста рецепта - против ГРИП
Необходими са 1 с.л. прясно мляко и 8 капки сок от чесън. Подгрятото до 50 градуса прясно мляко се смесва със сока от чесън и се приема наведнъж. Процедурата се повтаря на всеки час.

Четете още

Сваляме холестерола с боб? Абсолютно!

Сваляме холестерола с боб? Абсолютно!

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Проф.Мермерски съветва: Инфектирани очи? Време е за хума!

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Проф.Мермерски казва: Забравете отита!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Край на кистите! Проф.Мермерски дава решението!

Реклама
Реклама
Реклама