Подаграта удря често по наследство
*Отвара от ракия и люляк е изпитан лек
*Мажете болното място със спирт и камфор
Подаграта е т.нар. царска болест. Тя се характеризира с болки, подуване и възпаление на ставите, най-често на ставата, която е в основата на големия пръст на крака.
Това заболяване е разпространено сред мъжете. Особено при преуспелите и тези с висок коефициент на интелигентност. Заболяването се отличава с високо съдържание на пикочна киселина в кръвта. Това води до отлагане на кристали пикочна киселина в тъканите около ставите, което всъщност причинява болката.
От какво се причинява?
Подаграта се причинява от неспособността на тялото да усвоява белтъчините в храната. В течността на ставите се образуват кристали пикочна киселина, които карат тялото да отделя вещество, което предизвиква възпаление и силни болки. Лошият хранителен режим, липсата на физически упражнения и затлъстяването са преките причинители на подаграта. Почти половината случаи на това заболяване са наследствени.
Развива се бавно. Съпровожда се от силни болки, особено през нощта. Кожата в областта на ставите отича, зачервява се, често се наблюдава и повишаване на температурата.
Болните от подагра трябва да спазват следната диета:
1. Не бива да се консумират в никакъв случай:
а) алкохол и газирани напитки;
б) мазни бульони, мариновани продукти, чесън, хрян, горчица;
в) консерви, кисели плодове и кисели сокове и сладки храни.
г) тлъстите месни и рибни супи;
д) пържени, запечени, задушени месни и рибни блюда;
е) черен дроб, бъбреци, сърце;
ж) пушени храни, колбаси, консерви;
з) бобови храни - соя, фасул, грах.
Да се ограничи употребата на: лапад, спанак, цветно зеле, ряпа, кашкавал, шоколад, какао и да се намали количеството на солта.
2. Разрешени храни за болките от подагра:
а) може да се яде повече нишестена храна и храни, съдържащи повече целулоза (влакнини).
б) вегетариански супи или първи блюда, сварени с лек месен или рибен бульон;
в) месо от пуйка, заек, месо от кокошка;
г) всякакви млечни и млечно-кисели продукти;
д) плодове, зеленчуци, зелени салати, зърнени плодове;
е) от плодовете, зеленчуците и зелените салати най-предпочитани са тези, в които има много калий (тиква, патладжан, тиквички, зеле, моркови, краставици, зелен грах, червен сладък пипер, ряпа, магданоз, целина, кайсии, банани, праскови, ябълки, круши, дини, грозде);
ж) от зърнените плодове особено полезни са тези, които имат яркочервен, тъмен и син цвят - вишна, череша, къпина, глог, боровинки, френско грозде, калина;
з) трябва да се пият повече течности - 2-2,5 л вода на ден: голямото количество течност разрежда урината, предпазва от образуването на бъбречни камъни. Полезно е във водата да се добавя малко количество лимонов сок, сок от боровинки или арония.
Лечението е сериозно и трудно. Народната медицина има чудодейни лекове, които не само намаляват количеството на пикочната киселина, но и лекуват, независимо че съвременната медицина смята подаграта за нелечима!?!
1 рецепта - Радка Аврамова Ставрева, Долна Оряховица:
"Това е една чудесна рецепта против подагра и ревматизъм: в бутилка от 500 мл се слага цвят от люляк и се залива с ракия. Затваря се и престоява на тъмно 20 дни. Прецежда се и се ползва, като се приемат по 30 капки 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. С настойката може да се правят разтривки и компреси на краката."
2 рецепта - Недка Атанасова, с. Винарово, общ. Чирпан: взема се силен спирт 500 мл и 20 гр камфор - смесва се. Памук се потопява в сместа и се налага болното място 2-3 вечери. За пиене се взема билката зайча сянка - 1 с.л. в 500 мл вода, ври 15 минути, пие се като вода в продължение на 40 дни.
3 рецепта - неизвестен автор:
а) тази рецепта е използвана лично, подаграта се появи на палеца ми, посиня и много ме болеше: смесих обелен чесън със счукан със спирт 700 и бинтовах пръста на крака. На сутринта пръстът ми беше избледнял, но аз връзвах пак и така го спасих;
б) смесва се добре по 50 г листа целина, бял равнец, листа черна боровинка, хвощ, плод шипка: 1 с.л. смес се залива с 600 мл вряла вода, кисне 2 часа, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед и лимон;
в) смесват се добре 1 кг мед, 300 г смлени орехи, 100 г смлян чесън и 50 г счукано семе копър: взима се по 1 с.л. 3 пъти на ден след ядене;
г) настъргват се с корите 500 г сурови диви кестени (конски кестен), 100 мл течно алое, 4 с.л. ракия (водка), кисне 14 дни, прибавя се по 1 с.л. камфоров прах, нишадър, сяра и салицил. Добре се разбърква, за мазане, вечер на болните места.
4 рецепта - Людмила Тодорова, Враца, се е излекувала така:
а) 5 зърна бял тамян се варят 5 минути в 10 мл вода. Изстива и се приемат по 2 ч.л. веднъж на ден;
б) 500 г мед се смесва с 20 г сяра за пиене. Взема се веднъж на ден по 1 ч.л. след ядене. Сместа се разбърква преди всеки прием.
5 рецепта - Стела Желязкова предлага рецепта, която лично е използвала: приемат се 15-20 череши на ден. Пие се чай от черешови дръжки. Една шепа дръжки се заливат с 1 л вряща вода и къкрят на котлона 7 минути. Свалят се и престояват 20 минути. Дневната доза е 2 чаени чаши.
Ябълките смъкват холестерола
Установено е, че при бавно дъвчене на ябълки след 15 мин. се унищожават 90% от микроорганизмите в устната кухина, а след един час всичките.
Ябълките понижават холестерола в кръвта благодарение на високото съдържание на пектин и влакнини. Ежедневната им консумация е отлично средство против инфаркт и други сърдечни заболявания.
Те са полезни не само за децата, но и за хората от всички възрасти, и особено тези над средната, тъй като играят важна роля в регулиране количеството на холестерина в кръвта. Те спомагат за минералното равновесие в човешкото тяло и подобряване на микрофлората, която разгражда в червата онези частици, които не се преработват напълно.
В резюме ябълката:
1. е отлично лекарство за сърцето;
2. укрепва кръвоносните съдове;
3. понижава кръвното налягане;
4. стабилизира кръвната захар;
5. потиска апетита;
6. съдържа пакет от химически съединения, които блокират развитието на рак;
7. ябълковият сок убива инфекциозните вируси.
Вие питате, проф. Мермерски отговаря:
Корен от ружа при напукани пети
Уважаеми проф. Мермерски, пиша с молба за лечебни рецепти за напукване на зърната, какъвто проблем има моята снаха и напукване на кожата и петите, което е при мен. Благодаря предварително!
Поздрави! Виолета Димитрова, 63 г., Пловдив
НАПУКВАНЕ НА ЗЪРНАТА
1 рецепта: Поразените места се мажат с пресен сок от моркови.
2 рецепта: 2-3 пъти на ден пукнатините да се мажат с пресен сок от живовляк.
3 рецепта: болните места да се пудрят със стрит на прах цвят от овча опашка.
4 рецепта. 1/2 с.л. семена босилек се поставят в емайлиран съд и се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Прецежда се. В отварата се намокря ленена кърпа, която се поставя върху гърдите.
НАПУКВАНЕ НА КОЖАТА
1 рецепта: 3 с.л. кора от дъб се заливат с 1 л. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути. Маха се от котлона и се прецежда. С отварата се обливат поразените места.
2 рецепта: 2 с.л. корен от очеболец се поставят в емайлиран съд и се заливат с 2 ч.ч. вода. Вари се на тих огън под капак 30 минути и се прецежда. Отварата се използва за компреси върху поразените места.
НАПУКВАНЕ НА ПЕТИТЕ
1 рецепта: корен очеболец и корен ружа - по 25 г. Прибавя се 500 г краве масло и се вари на водна баня 1 час. мехлемът се втрива вечер в петите.
2 рецепта: 100 г пресен корен от ружа се нарязва на ситно. 2 с.л. от билковата смес се слага в термос и се залива с 2 ч.ч. вряла вода. пие се по 100 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене.