Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/18948662 www.bgdnes.bg

Ликвидирайте тромбофлебита

*За 4 дни болестта се лекува с чорба от кисело зеле 

*Яжте шоколад и смокини срещу тромбоза

ТРОМБОФЛЕБИТ

Тромбофлебитът е възпаление на стените на вената с образуване на тромб.

Причини за появата: инфекции, травма на вената, забавено оттичане на кръвта и промени в процеса на съсирване.

Различават се:

а) тромбофлебит на повърхностните и

б) тромбофлебит на дълбоките вени.

По-често са поразени вените на долните крайници и малкия таз. Понякога заболяването се появява като усложнение след раждане, различни операции, инфекциозни заболявания, злокачествени образувания.

Реклама

Началото на болестта е остро. Появява се зачервяване, болки, уплътнения по дължината на вената, повишава се температурата. При поразяване на дълбоките вени има остри болки в крайниците.

Тромбофлебитът е заболяване, при което кръвни съсиреци спират кръвния поток. Причината за възникването му са застой на кръв във вената вследствие на продължителна неподвижност, от дълго стоене прав на едно място, от притискане и травми. При това положение се създават условия да се образуват съсиреци. Освен чрез лекарство той може да се лекува и със средства на народната медицина.

Препоръки:

- Режим на легло (болният крак трябва да е повдигнат).

1 рецепта - Яна Ялдъзова, Бургас

Г-жа Ялдъзова от Бургас е излекувала баба си от тромбофлебит. Малко над десния глезен на възрастната жена по някое време се появява оток с тъмен цвят, който започва много да я боли. Внучката се разравя старателно из рецептите си и намира много лесна за изпълнение процедура.

Тя взима чорба от кисело зеле. Затопля я до температура, малко по-висока от телесната, и облива на няколко пъти болното място на бабиния си крак, като се налага да претопля целебната течност.

Още на четвъртия ден сутринта се установява, че синината е изчезнала. За всеки случай повтарят процедурата още два пъти и завинаги забравят за тромбофлебита.

Реклама

Вижте още рецепти от Яна Ялдъзова в карето вляво!

2 рецепта - проф. Мермерски, баща и син, Том I "Мед и медолечение, лечебните качества на зеленчуците":

а) на 1 кг мед се слага 1 кг брашно от магданозово семе. То се мели предварително в кафемелачка и се обърква много добре с меда. Взема се сутрин на гладно по 1 к.л. половин час преди закуска. След 10 дни дозата се увеличава на 1 с.л. и така, докато сместа свърши;

б) бял свински дроб се посолява със сяра и 3 вечери поред се превързва болното място;

в) можете да изпробвате и друг вид компреси: приготвяте гъста каша от хума и оцетена вода (една трета винен оцет и две трети вода) и се нанася върху засегнатия участък;

г) листа от смокиня се потапят в сварено прясно мляко и се налагат върху болното място. Увива се само с кърпа (да не се прави загряващ компрес). Листата се сменят 5-6 пъти на ден. С поставените вечерта листа се преспива и на сутринта се махат. Лечението трае 20 дни.

3 рецепта - Марица Кънева, Пещера

Тя е излекувала тромбофлебит, като на едно парче памучен плат се размазва кисело мляко, ако няма биволско, си подквасваш краве. Стриваш на парчето пелин, през лятото пресен, а през зимата изсушен. Връзваш крака и преспиваш, на сутринта го махаш. Така след две седмици и болестта утихва.

4 рецепта - Жана Ангелова, Димитровград

С тази рецепта се излекува наш приятел от Варна: едно снопче млади клонки от кисела ябълка (дебели колкото ако събереш палеца и показалеца), дълги 20 см, варят се в 3 литра вода 30 минути. Пие се вместо вода един месец.

5 рецепта: Смесват се по 100 г офика и мента заедно със 75 невен. От билковата смес се взимат 2 с.л., поставят се в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта течността се прецежда и от нея се пие по 150 мл 4 пъти на ден половин час преди хранене.

6 рецепта: приготвя се запарка от 2 ч.ч. вряща вода и 1 с.л. лайка. Течността се прецежда и към нея се добавят 2 с.л. нектарен мед и сокът на 1 лимон. Пие се като горещ чай 3 пъти дневно.

7 рецепта: Прилагат се компреси от арника, като за целта 20 капки тинктура от арника се разтварят в 500 мл вода. С течността се намокря парче памучен плат и се налага върху болното място.

ТРОМБОЗА

Образуване на съсиреци кръв в съдовете или сърцето.

За развитието на тромбоза спомагат пораженията върху стените на съдовете от атеросклероза, възпаление или друг произход, промени в съсирването на кръвта и темповете на оттичането й.

Най-често се срещат тромбози на периферните вени, по-рядко в артериалната система. Трябва да се има предвид, че тромбите в системата на коронарното кръвообращение водят до инфаркт на миокарда, а тези в съдовете на мозъка - до инсулт.

Препоръка:

- Полезно е наред с медикаментозното лечение да се използват и билкови растения.

1 рецепта - неизвестен автор

а) върбинка, комунига, мента и бял имел - по 100 г, невен 75 г.

3 с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 минути преди хранене;

б) всеки ден се изяждат по няколко плода смокини;

в) швейцарски учени са установили, че 60 г шоколад възпрепятстват свиването на артериите, подобряват циркулацията на кръвта и намаляват вероятността от образуване на тромб.

Маточина успокоява неврозата

Маточината действа успокояващо, антиспастично. Билката подобрява съня, отстранява чувството на възбуда и напрежение, премахва раздразнителността, безпокойството, тревогата, страха. Забавя сърдечната честота, понижава кръвното налягане, отстранява спазмите в стомаха и червата. Потиска половата възбуда. Подобрява зрението.

Прилага се при неврастения, невроза, мигрена, хипохондрия, депресия, безсъние, епилепсия, критическа възраст, смущения в менструацията, полова възбуда, сърцебиене, сърдечна невроза, гръдна жаба, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, ентерити със спазми, колики, повръщане у кърмачета, високо кръвно налягане, отслабено зрение, възпаление на венците и циреи.

Начин на приготвяне и употреба:

Около 2 с.л. от билката се запарват с 400 мл вряща вода. Престоява 30 минути. Прецедената запарка се пие по 1 к.ч. 3 пъти на ден преди ядене. На кърмачетата се дава по 1 ч.л. За жабурене на устата и за външно приложение запарката се приготвя с двойна доза от билката.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Кора от лешник пази

от камъни в бъбреците

Драги проф. Мермерски, бихте ли бил така добър да дадете съвет за предпазване от камъни в бъбреците, когато са се появявали вече няколко пъти? С уважение: Станимира Кирилова, 57 г., от Дупница

Бургазлийката Яна Ялдъзова става ревностен почитател на народната медицина още съвсем млада, когато благодарение на един природен лек успява да се отърве от камък в бъбреците, които й създават много болки и терзания. Тази рецепта и до днес стои на първа страница на тефтера й, който тя колекционира рецепти и съвети от народни лечители и от хора, успели да се излекуват с помощта на натурални средства от природата.

Жената твърди, че ако човек прилага профилактично това целебно биле 3 пъти по 15 дни на всеки 4 месеца, то ще се изчистят всички песъчинки от бъбреците му и ще предотврати завинаги образуването на камъни в тях. А приготвянето на вълшебната отвара е елементарно:

За целта се взима лешникова кора, която се събира през пролетта или есента, като внимателно се избират възможно най-тънките клонки от лесковия храст (горе-долу колкото молив дебели). Тяхната кора се обелва и се изсушава. След това в 2 литра вода се слага 1 шепа от нея и се вари, докато нивото на течността спадне с около два пръста. Ако съдът, който се използва за варенето, е по-широк и плитък - намаляването на количеството на водата трябва да е около 1 пръст. В общия случай варенето продължава 20 минути на силен огън.

Получената отвара се оставя да изстине, след което се прецежда и се пие през целия ден вместо вода. Хубаво е обаче това да се прави преди хранене.

КАРЕ финално

Следващия понеделник (30 септември) очаквайте доказани рецепти срещу

Четете още

Подаграта удря често по наследство

Подаграта удря често по наследство

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Алое лекува киста на щитовидната жлеза

Прочистете организма от антибиотиците

Прочистете организма от антибиотиците

Има спасение от високото кръвно

Има спасение от високото кръвно

Реклама