Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19919397 www.bgdnes.bg

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

*Безценните съвети на Епифаний Милопотамски

*Добрата подготовка е сигурният начин за успех в кухнята

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в новата ни поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, тоди път посветена на фасула!

Реклама

..............

Сигурно всички сме чували израза "фасулска работа" за нещо, което изглежда много лесно за постигане. Само в добрата монашеска кухня това правило не важи. Ако искаме да приготвим вкусна храна, трябва добре да се подготвим. Както и да не пропускаме нито един етап от готвенето! Ето как го прави прочутият кулинар на Света гора отец Епифаний.

Зелен фасул

Продукти за шест порции:

1 кг зелен боб

5 глави лук

6-7 скилидки чесън

250 мл зехтин

сол и магданоз

пресни домати или доматено пюре

Почистваме зеления боб, отрязваме краищата от двете страни. Ако има дълги влакна, стараем се да ги отстраним по най-добрия начин. Някои хора ги отстраняват с ножче за белене на картофи и по този начин се свършва добра работа и яденето става по-вкусно. Но най-добре е, разбира се, при купуването да се избягват шушулки с влакна.

Много внимателно го измиваме. След това измиваме лука и чесъна и ситно ги нарязваме. Сипваме зехтина в тенджера, добавяме лука и чесъна и запържваме на бавен огън, докато се получи розово-червен цвят.

След това прибавяме зеления боб и разбъркваме всичко за три-четири минути, без да добавяме вода. После сипваме в тенджерата половин литър вода, добавяме солта и покриваме с капак. Сега вече засилваме огъня. След известно време, след като бобът отдели сока си, ще видим колко вода трябва да добавим. Ако нямаме пресни домати и използваме пюре, можем да добавим малко повече вода. Но ако искаме да сложим пресни домати, то тогава трябва да сме пестеливи на вода, тъй като доматите и без това отделят течност, а ние имаме много сок, което означава, че ще трябва да го варим по-продължително време, докато водата се изпари и следователно нашият боб ще се свари.

Доматите трябва да бъдат много добре узрели. Измиваме ги и ги режем по средата. Отстраняваме с ножче онези части, които не трябва да се използват, и ги пускаме през сокоизстисквачка.

След като бобът наполовина се свари, добавяме разтвореното доматено пюре или доматен сок. Прибавяме предварително очистения, измит и ситно нарязан магданоз.

Реклама

Веднага след това намаляваме огъня и оставяме нашето ядене да се задушава бавно, така че да се изпари всичката течност и да остане само бобът в зехтина, след което го снемаме от огъня. Знам, че понякога ви омръзвам с моето многословие и ви моля за извинение, но се опитвам с много любов да ви предам своя опит, за да имате успех в кулинарното изкуство.

При Светогорската кухня, която е много трудоемка, затова и любовта към тези, за които вие готвите, просто ви е необходима. Това ядене може да се приготви и без зехтин.

Зелен фасул с картофи

Продукти за 8 порции:

1 кг зелен фасул

1/2 кг картофи

4 глави лук

5-6 скилидки чесън

200 мл зехтин, сол

1 връзка магданоз

5-6 пресни домата

малко черен пипер, щипка кимион

Почистваме зеления фасул, а краищата ги отстраняваме, колкото е възможно по-добре. Ако фасулът е едър и дълъг, прерязваме го през средата. Обелваме картофите, измиваме ги, нарязваме ги на шайби или каквато форма искаме. На кръгчета или по дължина. Измиваме и зеления боб, след което почистваме чесъна и лука, измиваме ги и ги нарязваме. Лукът на ситно, а чесъна нарязваме на филийки. В тава (или плитка тенджера) сипваме зехтина и ситно нарязания лук и го запържваме на бавен огън. Щом лукът ни се зачерви, изсипваме зеления фасул, картофите и чесъна, като прибавяме към това две чаши вода и засилваме огъня. След около 25 минути прибавяме доматите, предварително измити и прекарани през блендер, а също и ситно нарязания магданоз и подправките. След десет минути варене на силен огън намаляваме огъня, но този път до една четвърт и след около 25 минути нашето ядене е готово. Гледаме да остане само зехтинът, а всичката останала течност да се изпари.

Четете още

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да изберем рибата и да сготвим вкусна супа

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да изберем рибата и да сготвим вкусна супа

Тайните рецепти на атонските монаси: Как се приготвя най-вкусната риба

Тайните рецепти на атонските монаси: Как се приготвя най-вкусната риба

Реклама
Реклама
Реклама