Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/19969457 www.bgdnes.bg

Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски

Сгответе две по-лесни рецепти от светогорската кухня

Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в нашата поредица!

Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, този път посветена на тиквичките и фасула!

Реклама

..........

Тиквички с картофи на фурна (бриам)

Продукти (за 6 порции)

1/2 кг тиквички

1 кг картофи

5-6 скилидки чесън

200 мл зехтин, сол

4-5 пресни домата

1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сладък червен пипер

Почистваме и измиваме тиквичките и картофите, а след това ги нарязваме на шайби. Почистваме и нарязваме на резенчета и чесъна. Измиваме също и пропускаме през блендер доматите. Включваме фурната на 250 градуса. Слагаме в тава тиквичките и картофите, след което прибавяме нарязания чесън, смлените домати, зехтина, солта и всичките подправки. Разбъркваме добре и отгоре посипваме ситно нарязания магданоз. Така, както е многоцветна и украсена сместа в тавата, я слагаме да се пече във фурната. След 20 минути намаляваме огъня до 200 градуса, а след още 20 минути - на 180 градуса. След като мине около половин час, нашето ядене е вече готово. Имайте предвид, че то трябва да поизстине, преди да се поднесе на масата, тъй като, както е известно, тиквичките и картофите изстиват по-дълго време.

Атонски пословици:

Кога тиква стана, кога опашка пусна.

Ум и разум с пари не се купуват.

Белен фасул пинто

Продукти (за 8 порции)

1 кг белен фасул (сорт пинто)

4 глави лук

6-7 пресни домата

200 мл зехтин

сол, сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, кимион, джоджен (по желание)

Почистваме фасула, тоест отделяме зърната от шушулките и използваме само зърната, които са напръскани като мозайка с червен и бял цвят. Те могат да бъдат само с червен или вишнев цвят. В магазините може да се намери вече и готов боб на зърна. Измиваме го и го слагаме в цедка, за да се изцеди. Почистваме, измиваме и нарязваме лука, добавяме зехтина в тава, за да запържим лука на бавен огън. Щом стане розов, изсипваме бобовите зърна и прибавяме две и половина чаши вода, като едновременно с това увеличаваме огъня.

След около половин час добавяме доматите, предварително пасирани в блендер, солта и другите подправки. След десет минути намаляваме огъня. От време на време наглеждаме фасула, разклащаме тавата, за да не загори, и след двадесет минути нашето ядене е готово. Фасулът пинто е много вкусен. Заслужава си да опитате. Това ядене може да бъде приготвено и без зехтин.

Четете още

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как фасулът се превръща в най-вкусната храна

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната леща и нахут!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски: Вкусната риба иска търпение в кухнята!

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Тайните рецепти на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусната риба и лучен сос

Реклама
Реклама