Тайните на атонските монаси: Как да приготвим най-вкусните тиквички и фасул

Безценните съвети на Епифаний Милопотамски
Сгответе две по-лесни рецепти от светогорската кухня
Кулинарната библия на Света гора, написана в килия, която носи името на "Св. Евстатий", в манастира "Великата Лавра", се разтваря за читателите на "България Днес" в нашата поредица!
Рецептите от книгата на покойния отец Епифаний Милопотамски, донесени у нас от отец Никанор, разкриват непознат свят на вкусна и здравословна кухня, с традиции от над 1000 години в Света гора. "С дядо Епифаний ни свързваше духовна дружба - разказва отец Никанор. - Преди години, когато нашият манастир "Св. св. Козма и Дамян" започна да се възстановява от руините, потърсихме подкрепа от монасите в Света гора. Така се запознах с Епифаний Милопотамски и започнахме да си гостуваме. Помолих го да направим превод на неговата книга с рецепти на български език и той с радост се съгласи." С благословията на отец Никанор представяме поредната част от най-апетитната поредица в родния печат, този път посветена на тиквичките и фасула!
..........
Тиквички с картофи на фурна (бриам)
Продукти (за 6 порции)
1/2 кг тиквички
1 кг картофи
5-6 скилидки чесън
200 мл зехтин, сол
4-5 пресни домата
1 връзка магданоз, черен пипер, кимион, сладък червен пипер
Почистваме и измиваме тиквичките и картофите, а след това ги нарязваме на шайби. Почистваме и нарязваме на резенчета и чесъна. Измиваме също и пропускаме през блендер доматите. Включваме фурната на 250 градуса. Слагаме в тава тиквичките и картофите, след което прибавяме нарязания чесън, смлените домати, зехтина, солта и всичките подправки. Разбъркваме добре и отгоре посипваме ситно нарязания магданоз. Така, както е многоцветна и украсена сместа в тавата, я слагаме да се пече във фурната. След 20 минути намаляваме огъня до 200 градуса, а след още 20 минути - на 180 градуса. След като мине около половин час, нашето ядене е вече готово. Имайте предвид, че то трябва да поизстине, преди да се поднесе на масата, тъй като, както е известно, тиквичките и картофите изстиват по-дълго време.
Атонски пословици:
Кога тиква стана, кога опашка пусна.
Ум и разум с пари не се купуват.
Белен фасул пинто
Продукти (за 8 порции)
1 кг белен фасул (сорт пинто)
4 глави лук
6-7 пресни домата
200 мл зехтин
сол, сладък червен пипер, лют червен пипер, черен пипер, кимион, джоджен (по желание)
Почистваме фасула, тоест отделяме зърната от шушулките и използваме само зърната, които са напръскани като мозайка с червен и бял цвят. Те могат да бъдат само с червен или вишнев цвят. В магазините може да се намери вече и готов боб на зърна. Измиваме го и го слагаме в цедка, за да се изцеди. Почистваме, измиваме и нарязваме лука, добавяме зехтина в тава, за да запържим лука на бавен огън. Щом стане розов, изсипваме бобовите зърна и прибавяме две и половина чаши вода, като едновременно с това увеличаваме огъня.
След около половин час добавяме доматите, предварително пасирани в блендер, солта и другите подправки. След десет минути намаляваме огъня. От време на време наглеждаме фасула, разклащаме тавата, за да не загори, и след двадесет минути нашето ядене е готово. Фасулът пинто е много вкусен. Заслужава си да опитате. Това ядене може да бъде приготвено и без зехтин.