Реклама
https://www.bgdnes.bg/novini/article/18437220 www.bgdnes.bg

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева: България ще спечели само един медал в Париж

Като дете много харесвах футбола и по цял ден ритах топка, споделя боксьорката

Коя е тя

Стойка Кръстева (по рождение Петрова) е първата българка, която печели златен медал в бокса от олимпийските игри. Това се случва преди 3 години в Токио. Кариерата й започва в Добрич, където 13 години се състезава за едноименния клуб в града, след което от 2012 до 2018 г. се боксира за "Русе" и от 2019 г. е в столичния "Локомотив". Освен в Токио участва и на олимпиадата в Лондон през 2012 г., където завършва пета. Сред постиженията й са още два пъти европейска шампионка и два пъти световна вицешампионка.

Реклама

- Г-жо Кръстева, как взехте решението да тренирате бокс?

- Цялата история беше чиста случайност. Като малка много харесвах футбола и с другите деца всеки ден ритахме. Един ден забелязах, че всички ги няма на игрището, и разбрах, че са отишли в боксовата зала. Гледах една тренировка, но не се впечатлих като тях. Същото се случи и с художествената гимнастика. Първият ми треньор Стефан Петков се срещна с учителката ми по физическо възпитание в търсене на деца за тренировки. Тя ме препоръча и така започнах да тренирам бокс.

- Кога взехте първия си медал?

- Първото ми отличие беше златен медал от републиканското първенство на 20 април 2000 година.

- През какъв път трябва да мине един спортист, за да стигне до Олимп?

- Пътят е изключително трънлив, с много пречки по себе си. Женският бокс не беше толкова развит и не събираше погледите. Щях да участвам на световно първенство в Турция, нямах информация точно кога ще се проведе. Месеци по-късно отидох до федерацията. Там ми казаха, че турнирът е започнал вчера. Тази случка беше олицетворение на това колко всъщност внимание се обръща на бокса при жените.

- Какви са емоциите ви от олимпийския подиум в Токио?

- Чувството беше изключително силно! Това е най-голямото постижение за един спортист - да вземе златото от олимпийски игри.

- Кой е най-тежкият момент в кариерата ви?

- Всеки един спортист минава през всякакви контузии. Мен лично ме мъчеше травма преди квалификациите за олимпиадата в Токио и до последно беше под въпрос участието ми. Много атлети си въобразяват, че когато получат по-тежки контузии, това би означавало край на кариерата им. Не е точно така. Травмите са част от живота на всеки един спортист, също така изграждат характера им. След като минат през това, осъзнават, че са грешели, и се отпушват.

- Вие практикувате боен спорт в залата. Налагало ли ви се е да използвате уменията си и на улицата?

- Никога не ми се е случвало. За мен спортът трябва да бъде единствено спорт. В него трябва да се полагат усилия, които да са постоянни. Всеки труд рано или късно се възнаграждава. Техниките, които се придобиват в залата, не трябва да се налагат с лоша цел!

- Вие сте и треньорка по бокс, какво отношение виждате у младите към спорта?

- Моите възпитаници са много добри и се гордея с тях. Виждам хъс и желание да тренират бокс. Старая се да ги уча максимално, че по-добро нещо от спорта няма.

- Извън спорта имате ли друго занимание?

- Не може да се нарече точно хоби, но имам прекрасна дъщеря на 2 години и прекарвам повечето си време, грижейки се за нея.

- Предстоят Олимпийските игри в Париж. Колко медала ще спечели България?

- Единственият ни успех ще бъде в бокса, но мисля, че цветът на медала трудно ще бъде златен.

Четете още

Пускат филм за Стойка Кръстева

Пускат филм за Стойка Кръстева

Стойка Кръстева взима боксови националки

Стойка Кръстева взима боксови националки

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева: Дъщеря ми стана талисман на отбора

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева: Дъщеря ми стана талисман на отбора

Бебето на олимпийската шампионка Стойка Кръстева расте в залата

Бебето на олимпийската шампионка Стойка Кръстева расте в залата

Реклама
Реклама
Реклама