Реклама
https://www.bgdnes.bg/novini/article/18437386 www.bgdnes.bg

Река Сена заплашва олимпиадата

*Заради мръсна вода и тероризъм

*Организаторите може да загубят 255 млн. евро

Течащата през Париж река Сена се оказва най-големият проблем за организаторите на лятната олимпиада, която започва след седмица във френската столица, съобщава Евронюз.

За да почисти реката, френската столица инвестира 1,4 млрд. евро в изграждането на нова канализация, която да улавя повече дъждовни води и по-конкретно мръсната вода, съдържаща бактерии, които впоследствие попадат в реката и я правят опасна за плуване.

Реклама

През май т.г. парижките власти тържествено откриха гигантски подземен резервоар за съхранение на вода до жп гара Аустерлиц, чиято цел е да събира излишната дъждовна вода и да спре навлизането на отпадъчни води в Сена. Ямата може да събере еквивалента на 20 олимпийски плувни басейна с мръсна вода, която сега се пречиства.

Няколко проливни дъждове биха повишили нивата на ешерихия коли над безопасната граница. Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера плува в реката, за да докаже, че е безопасна за спортистите, въпреки че плуването във водоема е незаконно от повече от век. Кметът на града Ан Идалго се потопи вчера в Сена, изпълнявайки обещанието си, дадено преди месеци, да покаже, че реката е достатъчно чиста

"Всеки път когато срещна някого, той се притеснява, че ще плувам в Сена", казва Леони Пиеро, френска триатлонистка, която спечели бронзов медал на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Освен това организаторите на Олимпийските игри обмислят възможността в случай на извънредна ситуация да се откажат от водната част на церемонията по откриването, като я преместят изцяло в парк Трокадеро. Но това ще струва 255 милиона евро, твърди вестник "Льо Монд", цитирайки официални документи.

Четете още

СУПЕР! Пуснаха каякарката Йоана Георгиева на олимпиадата в Париж

СУПЕР! Пуснаха каякарката Йоана Георгиева на олимпиадата в Париж

Биляна Дудова на море в Созопол преди игрите в Париж

Биляна Дудова на море в Созопол преди игрите в Париж

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама