Реклама
https://www.bgdnes.bg/novini/article/18491867 www.bgdnes.bg

Селин Дион и Лейди Гага откриват Париж '24

Посланието на церемонията е любов и ще е празник на многообразието

Две от най-популярните певици в света Селин Дион и Лейди Гага се очаква да вземат участие в откриването на олимпийските игри. Двете вече пристигнаха в Париж.

Засега организаторите мълчат дали изпълнителките ще участват на церемонията. Все пак медиите успяха да се доберат до част от информацията. "Паризиен" съобщава, че Дион, която е от френски канадски произход, е пристигнала в Париж във вторник сутринта. Тя ще изпълни L'Hymne a l'amour (Химна на любовта) от Едит Пиаф по време на откриването. Това ще е един от най-емоционалните и вълнуващи моменти по време на церемонията след нейното оттегляне от сцената заради болестта й.

Реклама

Видео в социалните медии показва как Лейди Гага маха на фенове пред колата си в Париж в понеделник. Министърът на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера заяви, че няма нито да потвърди, нито да отрече дали Дион

и Лейди Гага ще участват. Каза само, че ще има "изключителен състав от артисти", включително танцьори, музиканти и актьори на церемонията по откриването в петък.

Париж 2024 ще влезе в историята като първите летни олимпийски игри, на които церемонията по откриването ще се проведе извън стадион. Вместо обичайните сцени на атлети, маршируващи около лекоатлетическа писта, присъстващите и зрителите ще се насладят на оживен речен парад през сърцето на френската столица. Спортистите ще преминат покрай най-емблематичните парижки забележителности като Ил Сен Луис, Нотр Дам и Лувъра. Около 6000-7000 спортисти са готови да плават по шесткилометров участък от Сена от моста Аустерлиц до Трокадеро - еспланадата срещу Айфеловата кула, на 85 баржи и лодки. По-големите от 206-те национални олимпийски комитета ще имат свои собствени лодки, докато по-малките ще споделят плавателни съдове.

До 500 000 души ще могат да гледат от специално изградени трибуни.

Билетите се продават за до 2700 евро. На бреговете на реката и от балконите и апартаментите с изглед ще се наблюдава безплатно.

"Организирането на церемония на Сена не е по-лесно, отколкото на стадион... но има повече сила", каза главният организатор Тони Естанге.

Поради размера и сложността на парада той никога не е бил репетиран изцяло. Шоуто е режисирано от театралния режисьор Томас Жоли. Той е известен с хитовия рок-оперен мюзикъл Starmania.

Шоуто е разделено на 12 различни секции. Около 3000 танцьори, певци и артисти ще бъдат разположени на двата бряга на реката, мостовете и близките паметници.

Реклама

Почитта към катедралата Нотр Дам, която е в процес на реновиране след опустошителен пожар през 2019 г., е гарантирана. Вероятно с танцьори на нейното скеле.

Помолен да обобщи посланието на церемонията, Жоли каза, че е "любов". Въпреки риска да раздразни консерваторите режисьорът обяви, че церемонията ще бъде празник на културно, езиково, религиозно и сексуално многообразие във Франция и по света.

"Мисля, че хората, които искат да живеят заедно в това многообразие, тази различност, са много повече, но ние вдигаме по-малко шум", каза той.

"Очаквам положителните аспекти на имиграцията да бъдат подчертани заедно с ценностите на мултикултурализма - каза спортният историк Иван Гасто. - Трябва да очакваме културен и сценичен превод на тази визия. Вероятно вече няма да става дума за защита на имиграцията, а за празнуване на хармонията в една разнообразна страна."

Освен това церемонията ще разсейва стереотипите за романтичен град, населен от прекалено самоуверени местни жители, които ядат багети.

"Поиграхме си с тези стереотипи и с американския възглед за Франция, но без да им се подиграваме", обясни Жоли.

Дневната светлина ще бъде ключова за церемонията, която е планирана да започне в 19,30 ч. и се очаква да продължи три часа и половина.

"Нито един инженер по осветлението не може да победи залеза над Париж", каза Жоли.

Той отбеляза, че този ход е изчислен и за намаляване на екологичния отпечатък на събитието. Това ще бъде и първият път, когато облеклата за церемонията по откриването са проектирани с оглед на въглеродното въздействие.

В пълна тайна се пази кой френски спортист ще запали олимпийския огън и ще даде начало на игрите. Това поражда десетки спекулации.

Церемонията изправи на нокти френската полиция поради трудността да се осигурят толкова много хора в такава обширна градска зона. Около 45 000 членове на силите за сигурност ще дежурят.

Франция разгърна най-голямата си операция по сигурността, за да защити игрите, които се провеждат на фона на войни в Украйна и Газа. Зоната около реката е затворена от седмица. Живеещите и туристите, които имат резервации в хотелите в забранената територия, влизат със специално издадени QR кодове.

Четете още

Ивет Лалова: Отивам на шеста олимпиада!

Ивет Лалова: Отивам на шеста олимпиада!

Река Сена заплашва олимпиадата

Река Сена заплашва олимпиадата

Олимпийският ни боксьор Радослав Росенов:
Готов съм за титла в Париж

Олимпийският ни боксьор Радослав Росенов: Готов съм за титла в Париж

18-годишният Петър Мицин ще е знаменосец на Олимпиадата в Париж

18-годишният Петър Мицин ще е знаменосец на Олимпиадата в Париж

Реклама
Реклама
Реклама