Реклама
https://www.bgdnes.bg/novini/article/18557833 www.bgdnes.bg

Боксови легенди в потрес от МОК: Позор е мъже да се бият с жени на ринга в Париж!

В цялата история на олимпийския спорт не е имало такова падение!

Международният олимпийски комитет (МОК) не просто позволи на мъже да се бият срещу жени на боксовия ринг и буквално да ги смилат от бой. Тази организация продължава да защитава абсурдната си позиция!

Боксовите легенди, които "България Днес" потърси за коментар по скандала, са в потрес. Олимпийският вицешампион Серафим Тодоров-Сарафа определи скандала на Париж като "гибелта за бокса".

Реклама

Какво се случи дотук?

Скандалът се разрази, защото две от боксьорките всъщност са мъже. Става дума за тайванката Лин Ю-Тин и алжирката Имане Халиф. Двете имаха забрана да участват на световното първенство през миналата година заради това, че се провалиха на половия тест.

На олимпиадата в Париж 2024 Лин и Имане са допуснати. "Те са жени по паспорт и за нас това е достатъчно", заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Оказва се, че спортната общност е на коренно различно мнение. Ирландската боксьорка Кели Харингтън, златна медалистка от Игрите в Токио, вече заяви, че няма да участва в мачове срещу биологични мъжe в Париж. Освен това научни данни гласят, че тези състезатели, чийто биологичен пол е мъжки, имат 162% по-голям интензитет на удара от опонентките им.

Честно ли е това? Това ли са критериите за равноправие, които така шумно са прокламирани от организаторите на олимпиадата в Париж?

"Боксът и като цяло спортът умират с всеки изминал ден - с болка коментира пред "България Днес" легендата Серафим Тодоров. - Това мъж да се бие с жена, и то легално, е поредният пирон в ковчега на спорта. 

Но ако се стигне до мач на Светлана Каменова с Лин Ю Тин, нашето момиче може спокойно да го/я смаже. Българите имаме несломим дух и не се страхуваме от нищо. Какво да кажа за бокса преди и сега? Преди залите бяха пълни. Боят беше наистина брутален. А сега по-скоро боксьорите си правят спаринги", завършва Сарафа.

Реклама

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева е възмутена от мъжете/жени в Париж. Тя има горчив собствен опит.

"Загубих финал на световното първенство през 2018 г. в Индия от една от въпросните "дами" Лин Ю Тин - споделя Стойка. - Не трябва такива хора да бъдат допускани на състезания. Имаме си правила за това. Както е тръгнало, ще е най-добре да направят спорта смесен. И мъже, и жени да се бият наравно." 

Стойка, която спечели златен медал от Игрите в Токио, открито критикува МОК за това, че допуска мъже да бият жени насред столицата на любовта.

"Олимпиадата в Париж започна още от откриването с невиждана пародия - коментира българската боксьорка. - Не мисля, че всички тези, които оскверниха християнството, трябва да бъдат показвани. И да налагат глупостта си като новото нормално. Домакините нека да погледнат назад и да видят какви красиви откривания имаше на предишни олимпийски игри."

Легендарният боксьор Константин Семерджиев - Коко Тайсъна е още по-краен. 

"Игрите в Париж са една порнография - казва Коко. - Допускането на мъже в женския бокс е подигравка със спорта и с обществото."

Треньорът по бокс и писател Палми Ранчев описва ситуацията пределно лаконично: "Това е престъпление!".

"Има огромна разлика между мъжкия и женския бокс - казва Палми. - И основната причина е, че мъжкият се играе от мъже, а женският - от жени. Има големи физически и психически различия. Мъжете от една и съща категория с жените са по-силни, с по-изразена мускулатура, значително по-агресивни. Жените, съвсем естествено, имат повече подкожни мазнини. Това е тяхната подготовка за майчинство. На тяхно място мъжете трупат мускули." 

Как ще се развият събитията на боксовия турнир за жени в Париж 2024, предстои да разберем. Но духът на протеста срещу "новото нормално" вече е пуснат от бутилката и трудно ще бъде върнат обратно.

Четете още

Брилянтният български боксьор Рами Киуан: Дойдох в Париж за златото!

Брилянтният български боксьор Рами Киуан: Дойдох в Париж за златото!

Мъже се бият срещу жени на олимпиадата на равенството

Мъже се бият срещу жени на олимпиадата на равенството

Реклама
Реклама
Реклама