Реклама
https://www.bgdnes.bg/novini/article/18625757 www.bgdnes.bg

Божидар Андреев се жени за Любка след бронзовия медал в Париж

  • Щангистът вдига сватба в Сливен, майка му иска "лапенце"
  • Олимпийският герой спази обещание пред починалите си близки

Божидар Андреев вдига сватба след бронзовия медал на олимпийските игри в Париж. Щангистът от село Тополчане ще се ожени за любимата си Люба след две седмици в Сливен.

Реклама

Андреев изпълни голямата си цел и сложи край на кариерата си след успеха във френската столица.

"Много искам да благодаря на бъдещата ми жена, че ме подкрепя и е до мен, на нейните родители, на близките ми приятели и феновете, които ме подкрепят за абсолютно всичко", каза щастливият щангист след спечелването на медала.

Сега за него предстои дълга почивка, но има и още работа за вършене.

"Остава да има едно лапенце и да се радвам за него", пожела майка му Гинка.

Семейството на Божидар живее повече от скромно на село. При европейската му титла те едва събраха пари да си платят тока, за да могат да го гледат по телевизията. Андреев израства в ромското гето, като брат му го насърчава да се занимава със спорт. Треньорът Пламен Братойчев го взима под крилото си и се превръща в един от най-важните хора в живота му.

В началото на кариерата си Андреев е принуден да живее в малка стаичка в залата по вдигане на тежести, а в един момент Братойчев го приютява в собствения си дом. Тогава на Божидар му е отказано общинско жилище, но все пак по-късно получава такова с размери от 27 кв. м.

В Париж успя да спази може би най-важното обещание в живота си. Андреев посвети медала на хората, които вече не са сред нас. Една от тях е починалата дъщеря на треньора му - Преслава, която губи битката с рака едва на 29 години. Двамата с щангиста израстват заедно и Андреев преживява много тежко нейната загуба. Божидар й обещава да спечели олимпийски медал още на игрите в Токио, но така и не успява. Това допълнително го амбицира и Божидар удържа обещанието си в Париж.

"Исках да взема медал и да си спазя обещанието към хората, които не са сред нас, и хората, които са сред нас - каза Андреев. - Сред нас вече не е на треньора дъщеря му, лека й пръст. Обещах също на баща ми и брат ми, че ще спечеля медал. Исках да приключа, защото на предната олимпиада не успях да изпълня обещанието си. Бях го обещал на Преслава, лека й пръст. Дано съм я зарадвал с този медал. Дано са доволни и треньорът ми, жена му, майка ми, родителите ми" - каза щангистът.

Четете още

Какъв ден! България вече има 5 медала от Париж! Божидар Андреев взе бронз в щангите

Какъв ден! България вече има 5 медала от Париж! Божидар Андреев взе бронз в щангите

Олимпийският шампион Янко Русев:  Насар и Андреев ще донесат медали за България

Олимпийският шампион Янко Русев: Насар и Андреев ще донесат медали за България

Реклама
Реклама
Реклама