Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/17724172 www.bgdnes.bg

С вината Kabile агнешкото е неповторимо ароматно advertorial icon

Съвети и рецепти за празничните трапези на 1 май, Великден и Гергьовден дават Антонина Петрова от „Моята приказна кухня“ и Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“

Серията вина Kabile, създадени от една от най-старите изби в Южна България, предизвикаха любимите кулинарни влогъри Антонина Петрова от канала „Моята приказна кухня“ и Мирослав Гочев от „Готвене за начинаещи“ да предложат идеи за приготвяне на агнешко месо за Великден. Те съчетаха ястията си с червените вина Kabile.

Марката е вдъхновена от най-древните традиции във винопроизводството по нашите земи още от времето на траките. Именно до избата „Вила Ямбол“ се намира древното тракийско селище Кабиле, на което е кръстено и виното. Богинята-закрилница на земята и лозята Кибела е изобразена на етикетите на Kabile.

Марката е сред най-награждаваните на световни конкурси и включва добре познати и обичани винени класики като Шардоне, Совиньон блан, Мавруд, Мерло, Сира, Каберне Совиньон и други. Последните признания дойдоха от Vinalies Internationales – конкурс, организиран от Съюза на енолозите във Франция. На него „Вила Ямбол“ спечели най-много отличия от родните изби. Златни медали заслужиха Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019. Месец по-рано избата добави и други пет отличия, сред които златен за Kabile розе 2023.

„Вила Ямбол“ е сред най-старите и обичани родни изби. Наследник е на винарските традиции в Ямбол от 1924 г. Избата се гордее с инвестициите в собствени лозя, модерните технологии, които позволяват производство на лимитирани серии, и подготвения екип.

„Вила Ямбол“ произвежда вината си от близо 10 000 дка лозя. Работи с повече от 15 винени сорта. Разполага със собствена работилница за бъчви.

Агнешки бут в гювеч с билки и червено вино от Ани

  • Продукти:
  • 1 агнешки бут (около 2-3 кг)
  • 2-3 с.л.  мазнина
  • 4 глави лук, нарязани на едро
  • 4-5 скилидки чесън, нарязани
  • 4 моркова, нарязани на едро
  • 1 чаша червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон
  • 1 зеленчуков бульон
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. сушен розмарин
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 1ч.л. джоджен
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Подготвите месото – подсушете го с кухненска хартия, овкусете го с черен пипер и сол. След това го запечатайте на сгорещена тавичка с малко мазнина. Нарежете лука и морковите на едро и ги задушете в същата тавичка с една щипка сол. Налейте виното, намалете степента на котлона, добавете чаша вода, купче зеленчуков или агнешки бульон, дафиновия лист, пет скилидки чесън и подправки (мащерка, розмарин, червен пипер, джоджен – всичко по една чаена лъжичка). Допълнително сложете за няколко минутки стръкчета пресен джоджен, които после отстранете. сипете и доматеното пюре и оставяме всичко това за 5 минути на слаба степен.

Следва реденето в гювеча – половината зеленчуци слагате отдолу, след това месото и отгоре останалата част от зеленчуците. Разпределете  около 100 г масло върху месото. Намачкайте един лист кухненска хартия, с който покрийте месото. Сложете малко вода и затворете капака.

Глиненият съд се поставя в студена фурна да се пече на 200 градуса. Пече се около 3 часа, като в последния половин час се отваря капака.

Агнешки кюфтета от Миро

Продукти:

  • 1 кг агнешка кайма /може да използвате и смес агнешко и телешко/
  • 1 голяма или 2 малки глави лук
  • ½ връзка магданоз
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. лют пипер /по желание/
  • 1-2 скилидки чесън /по желание/
  • 50-60 мл вода

Приготвяне:

Нарежете лука и магданоза много на ситно, скилидките чесън пресовайте. Смесете всички сухи съставки в купичка и ги разбъркайте добре. По желание вместо стария лук може да добавите 1-2 стръка пресен. Размесете много добре каймата с подправките, добавете половината от водата, отново замесете, докато се поеме, и ако има нужда, прибавете и останалата. Месете каймата няколко минути до получаване на добра спойка, това е важно, за да не се разпадат кюфтетата по време на печенето. Можете да проверите дали е достатъчно добре омесена, като я потупате - ако се движи като желирана, значи е готова. Друг вариант е да вземете малко кайма в ръката си и да я обърнете наобратно - ако парчето не падне, а остане залепено на дланта ви, значи е готова. Приберете така подготвената смес в хладилника за минимум 4 часа, най-добре за 1 нощ.

На другия ден с влажни ръце оформете кюфтета с тегло 70-80 г. Изпечете на скара с дървени въглища по възможност. За да са максимално вкусни и сочни, не трябва да се препичат.

Поднесете с запечени пресни картофи и зелена салата.

За пресните картофи поставете добре измитите и сравнително еднакви по размер картофчета в тавичка. Овкусете с 1-2 с.л. зехтин и 2-3 бучки масло. Поръсете със сол и малко черен пипер. Налейте 100-200 мл. топла вода и печете в силно загрята фурна на 190-200 градуса с вентилатор, за около 40 минути. Разбъркайте ги 2-3 пъти по време на печенето.

Реклама
Реклама
Реклама