Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/5013459 www.bgdnes.bg

Гръцка мусака

Необходими продукти

3-4 с.л. зехтин
3 глави кромид лук
4-5 скилидки чесън
1 кг кайма, смляно свинско месо, без тлъстини
200 мл червено вино
4 с.л. доматена паста
800 г домати, това е един буркан „Омния“ или пресни
1 щипка канела
черен пипер на вкус
босилек, няколко листа свеж или сушен
2 големи патладжана, около 1,2 кг
1 щипка червен пипер

За соса

80 г краве масло
2 с.л. брашно
500 мл прясно мляко
150 г кашкавал (чедър в оригинал)
2 яйца

Начин на приготвяне

В дълбок тиган загрейте зехтин и добавете нарязания лук и чесън. Разбъркайте, докато станат златисти, и добавете каймата и подправките, сол и смлян черен пипер. Налейте виното и разбъркайте, докато се изпари, след което добавете доматената паста, домати, щипка канела, щипка чубрица, червен пипер, босилек. Каймата се готви на тих огън около 30 мин. Патладжаните се нарязват на кръгчета. Слагат се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин, за да си пуснат черната вода. Запечете ги на грил тиган, като ги намазвате със зехтин до готовност. Загрейте фурната на 200 градуса.
Пригответе соса. Разтопете кравето масло в тиган, добавете брашното и разбърквайте 2-3 мин в една посока. Налейте прясното мляко. Бъркайте, докато сместа стане еднородна. Добавете кашкавала, черен пипер и сол на вкус. Дръпнете от огъня и добавете разбитите яйца.
Оформление на мусаката. Подредете патладжанените кръгчета в тава на един ред, отгоре разпределете 1/2 от каймата, слой патладжани - кайма - патладжани. Между слоевете поливайте и със соса. Залейте с останалия сос.
Сложете тавата във фурната и печете около 30 мин. Преди края на печенето извадете мусаката и поръсете с настърган кашкавал и върнете да се запече.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама