Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/5378524 www.bgdnes.bg

БОБ НА ФУРНА

Необходими продукти:

200 г (1 ч.ч.) зрял боб
750 мл. (3 ч.ч.) студена вода
1 глава кромид лук
1 морков
1 чушка
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. сух джоджен
1/4 ч.л. сол
2 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Бобът се почиства и се измива. Залива се със студена вода и се оставя да кисне 8-10 часа. Бобът се измива и се поставя в голяма тенджера, след което се залива отново със студена вода. След като заври, се излива водата и се измива. Връща се в тенджерата и се залива с 3 ч.ч. вода. След като заври, се отстранява с лъжица пяната, която се получава. Огънят се намалява на слаб и бобът се вари 60 минути или до омекване. Лукът, морковът и чушката се почистват и нарязват на дребно. Изсипват се при боба и се варят още 30 минути. След като бобът заедно със зеленчуците се е сварил, се прибавят доматеното пюре, джодженът, солта, червеният пипер и олиото. Сместа се разбърква и се прехвърля в огнеупорна тава, като е добре бобът да бъде на дебел пласт. Фурната се загрява на 200 градуса. Бобът на фурна се пече 30-50 минути, или докато водата напълно се изпари и бобът придобие коричка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама