Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/6510274 www.bgdnes.bg

Рататуй


Необходими продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2 чушки (жълта и червена)
1 глава червен лук
50 мл зехтин
2 скилидки чесън
сол и пипер на вкус

За доматения сос:
400 г домати от консерва (на кубчета)
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 печена червена чушка
50 мл зехтин
1 щипка захар
3 стръка мащерка
2 стръка пресен босилек
2 дафинови листа
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Доматеният сос се приготвя, като наситнените лук и чесън се запържват в сгорещения зехтин заедно с печената червена чушка, също нарязана на ситно.
Прибавят се кубчетата домати, щипка захар, мащерката, босилекът и дафиновите листа. Посоляват се и се оставя да се сгъсти. След това дафиновите листа и стръковете босилек и мащерка се отстраняват. Доматеният сос се изсипва на дъното на тава за печене. Тиквичките, патладжаните, чушките и главата лук се нарязват на шайби и се подреждат в тавата върху доматения сос. Намазват се със смес от зехтина, скълцания чесън, сол и пипер на вкус, за да се овкусят и да не изсъхнат при печенето. Пече се 15 минути на 180 градуса, покрити във фолио. След това хартията се отстранява и се пекат още 15 минути.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама